Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului începe, astăzi, să dezbată proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2010, după o săptămână în care senatorii şi deputaţii au depus, în comisiile de specialitate, mii de amendamente.
Începând cu ora 16.00 este programată prima şedinţă pentru dezbaterea şi adoptarea celor două proiecte de lege, care ar trebui să fie adoptate până la 16 ianuarie şi trimise Preşedinţiei spre promulgare.
Calendarul dezbaterii în comisii a celor două proiecte de lege a fost res-pectat, însă cu mari eforturi din partea aleşilor. Pentru ca rapoartele întocmite de comisiile de buget-finanţe asupra celor două proiecte să ajungă astăzi în plen a fost nevoie de nu mai puţin de 18 ore de lucru.
Ultimele dezbateri asupra celor două proiecte au început sămbătă dimineaţa şi au fost încheiate duminică dimineaţa, în jurul orei 4.00, la finele unei şedinţe maraton, în care a avut loc şi o premieră în activitatea parlamentară: reluarea votului pe un buget (bugetul asigurărilor sociale), după ce bugetul fusese res-pins anterior.
În urma dezbaterilor, parlamentarii au adoptat cinci amendamente cu impact bugetar de circa 2,5 miliarde de lei, care vizează, în special, măsuri fiscale de combatere a crizei.
În situaţia în care cele cinci amendamente vor trece şi de plen, impozitul minim va fi suspedendat, TVA la tranzacţiile de construcţii şi locuinţe va fi redusă la 5% şi, în continuare, va fi aplicat impozitul pe venit de 3% la microîntreprinderi. Un alt amendament propune eliminarea nedectubilităţii TVA în cazul autovehiculelor şi combustibilului, iar un altul prevede reducerea penalităţii de întârziere la neplata obligaţiilor fiscale, de la 0,1% pe zi, cât este în prezent, la numai 0,05%.
În ceea ce priveşte bugetul asigurărilor sociale, de menţionat este că două amendamente care au stârnit controverse, ce au fost aprobate în comisia de muncă, au fost respinse. Este vorba despre majorarea cu 100 lei a punctului de pensie şi reducerea CAS cu 10%. Cele două amendamente nu au fost pe placul guvernanţilor, membrii Executivului acuzând că dacă acestea vor fi adoptate, deficitul bugetar va ieşi din ţinta stabilită cu FMI şi Comisia Europeană. Dezbaterile pe tema celor două amendamente, care presupun, practic, majorarea pensiilor şi reducerea contribuţiilor asigurărilor sociale vor fi reluate în plen.
Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor, a apreciat că dezbaterile pe tema celor două proiecte de buget au fost profesioniste, menţionând că parlamentarii, indiferent de apartenenţa politică, au înţeles contrângerile bugetare.
Adoptarea bugetului pe 2010 este una din condiţiile impuse de FMI pentru acordarea tranşelor de finanţare. Delegaţia FMI ar urma să ajungă la Bucureşti la data de 26 ianuarie, iar în urma misiunii de evaluare, ţara noastră ar urma să primească de la Fond, în februarie, două tranşe în valoare de 2,3 miliarde de euro, bani extrem de necesari pentru finanţarea deficitului bugetar şi susţinerea cursului valutar.
Tot în februarie, ţara noastră mai aşteaptă şi tranşa de la Comisia Europeană în valoare de 1 miliard de euro, destinată exclusiv plăţii pensiilor, a salariilor şi a investiţiilor.
1. Bursa nu poate ajunge gazeta de perete!
(mesaj trimis de d.i. în data de 12.01.2010, 10:18)
Da' parerea ta care este?! Macar despre deficit si CAS!
n.b. apropo de "exclusiv"-ul din ultima fraza!: In afara de alocarile/destinatiile enumerate, ar mai putea fi si alta???Sper sa nu te gandesti la plata serviciului datoriei publice!!