Start-up Nation - ediţia a treia - demarează în 19 iulie

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 13 iulie 2022

Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului; Sursa foto: Facebook/ Constantin-Daniel Cadariu; Credit foto: Guvernul României, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului

Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului; Sursa foto: Facebook/ Constantin-Daniel Cadariu; Credit foto: Guvernul României, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului

Beneficiarii vor face investiţia iniţială, din care vor cofinanţa între 5% şi 15% Decontarea sumelor va fi făcută de MAT după verificări amănunţite ale cheltuielilor efectuate Proiectele câştigătoare nu vor mai putea fi înstrăinate de beneficiari înainte de începerea implementării acestora şi nici în timpul implementării

Ediţia a treia a programului Start-up Nation va debuta în 19 iulie şi se estimează că de sumele alocate pentru finanţare vor beneficia 10.000 de antreprenori din ţara noastră şi 1000 de cetăţeni români din Diaspora, a declarat, ieri, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, în care a prezentat pe scurt şi celelalte 12 programe de finanţare pregătite pentru susţinerea mediului privat de afaceri din ţara noastră.

"Perioada de înscriere pentru Start-up Nation va fi de 30 zile lucrătoare, începând cu 19 iulie ora 10, şi se va finaliza în 1 septembrie ora 20. Până pe 19 iulie, viitorii beneficiari pot face preînscrieri pe aplicaţia digitală, aplicaţie care se va opri timp de câteva ore în 18 iulie pentru ca STS să facă ultimul import de date de la Registrul Comerţului. Bugetul alocat programul în acest an este de 520 milioane lei, din care 500 milioane lei credite de angajament, iar 20 milioane lei credite bugetare. Bugetul total necesar va fi de 2,2 miliarde lei şi sperăm ca la rectificarea bugetară de la începutul lunii august să primim încă 1,7 miliarde lei credite de angajament şi credite bugetare pentru a implementa în totalitate acest program. Vor fi granturi maxime de 200.000 lei pentru cei care vor creea minium 2 locuri de muncă noi şi granturi maxime de 100.000 lei pentru cei care crează minim un loc de muncă noi. Spre deosebirile de ediţiile anterioare, s-a introdus un procent de cofinanţare cuprins între 5% şi 15% din valoare eligibilă a proiectului şi acest procent va conta la punctarea proiectelor depuse. În această ediţie a Start-up Nation nu vor mai fi punctate numărul locurilor de muncă. Cei care vor să aplice sunt condiţionaţi să nu mai fi aplicat la vreuna din ediţiile anterioare", a declarat Constantin Cadariu.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului a precizat că ediţia a treia a Start-up Nation are o alocare fixă destinată digitalizării pentru fiecare proiect, alocare de 5000 euro. Dacă beneficiarul crează două locuri noi de muncă, el va putea utiliza din grant suma de 60.000 lei pentru plata salariilor, iar în cazul creării doar unui singur loc de muncă, suma alocată pentru salarii nu va depăşi 30.000 lei. De asemenea, viitorii beneficiari pot apela la consultanţi pentru întocmirea proiectului, cheltuielile cu consultanţa fiind eligibile până la concurenţa sumei de 10.000 lei.

Ediţia a treia a Start-up Nation acordă un punctaj suplimentar proiectelor green. Vor fi punctate mai bine şi investiţiile care aduc plus valoare, investiţiile inovative, digitalizarea şi pregătirea antreprenorială.

În caz de egalitate, primul criteriu de departajare va fi valoarea cofinanţării în investiţia de echipamente şi abia apoi data şi ora înscrierii în program. Solicitanţii din Diaspora trebuie să facă dovada rezidenţei în străinătate cu cel puţin 12 luni înaintea lansării programului.

"Perioada de implementare a proiectului declarat câştigător este de un an de la momentul semnării contractului de finanţare. Plata primei tranşe din suma alocată unui proiect depinde în mare măsură de momentul depunerii de către beneficiari a documentaţiilor necesare pentru decont, deoarece investiţia se face de intermediari, prin intermediul finanţării bancare, cu garanţia FNGCIMM. După depunerea proiectelor, în 60 de zile după 1 septembrie va avea loc evaluarea acestora şi ne aşteptăm ca prima cerere de plată să o primim undeva la începutul lunii decembrie, când ar putea să apară un dosar de decont pentru plata sumelor solicitate. Din experienţa celorlaltor ediţii ale Start-up Nation, ne aşteptăm ca primele sume să ne fie solicitate după 1 ianuarie 2023", a afirmat Camelia Taină, director general al Direcţiei Generale pentru Antreprenoriat şi Programe de finanţare.

Domnia sa a precizat că mecanismul de verificare al cheltuielilor efectuate de beneficiari este mult îmbunătăţit faţă de ediţiile anterioare.

"Inclusiv documentaţia de decont va fi introdusă în aplicaţia informatică şi vom verifica seriile echipamentelor achiziţionate. Mai mult, după ce partenerii bancari vor da bun de plată pentru decont, ministerul va face plăţile necesare", a spus Camelia Taină.

Ea a arătat că în cadrul celei de-a treia ediţii a Start-up Nation nu va mai fi posibilă vânzarea pe internet a proiectelor câştigătoare -aşa cum a fost posibil la ediţiile anterioare - deoarece există o interdicţie care stipulează că, după semnarea contractelor de finanţare, beneficiarii nu pot înstrăina mai mult de 49% din părţile sociale deţinute în întreprinderea respectivă.

Din analiza primelor două ediţii ale Start-up Nation efectuată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului reiese că la prima ediţie, iniţiată în 2017, au fost finanţate 7150 de microîntreprinderi şi IMM-uri, din care la 31 decembrie 2021 mai funcţionau 7075, şi au fost create 17688 noi locuri de muncă, din care 14300 pentru persoanele defavorizate (inclusiv şomeri). Ediţia a doua, demarată în 2019, s-a soldat cu înfiinţarea a 8100 de societăţi comerciale din care la finalul anului 2021 mai funcţionau 6960, şi cu crearea a 38100 noi locuri de muncă, din care 29000 pentru persoanele defavorizate.

Următoarele programe destinate mediului privat de afaceri pe care Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului doreşte să le lanseze în această toamnă, dacă vor primi finanţarea necesară la rectificarea bugetară de la începutul lunii august, sunt microindustrializare sub sigla "Fabricat în România" - 1000 de beneficiari, cu granturi maxime de 500.000 lei -, dezvoltarea activităţii de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă - 1000 de beneficiari, cu granturi maxime de 300.000 lei - şi femeia-antreprenor, unde grantul maxim alocat va fi de 200.000 lei.

Ministerul de resort a pregătit şi un program pentru stimularea incomingului, prin intermediul căruia agenţiile de turism vor primi 40 euro pentru fiecare turist străin care petrece 4 nopţi în noastră şi un bonus de 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, precum şi o schemă de minimis pentru agenţii economici care activează în domeniul balneoclimateric, schemă care se va adresa pentru 250 beneficiari, valoarea maximă a grantului fiind 200.000 euro, grantul reprezentând 50% din valoare investiţiei realizată prin respectivul proiect.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb