Resursele umane sunt insuficiente şi câteodată sunt în cârdăşie cu infractorii, a afirmat, ieri, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat măsurile luate de conducerea ministerului cu privire la evenimentul tragic în care un poliţist a accidentat mortat pe trecerea de pietoni o fată aflată în drum spre şcoală şi cu privire la conflictul din Bolintin-Vale, unde un şofer de microbuz a fost ucis de un grup alcătuit din trei persoane.
"Sunt multe hibe în sistem. (...) Tragedia din Bolintin-Vale a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an, în ultimii 30 de ani. Resurse umane insuficiente, câteodată slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi câteodată în cârdăşie cu infractorii de la nivel local", a declarat ministrul Lucian Bode care a precizat că a dispus efectuarea de verificări în cadrul tuturor inspectoratelor de poliţie din ţară.
Ministrul de Interne a mai spus că, deşi instituţia publică se confruntă cu un deficit de 30.000 de persoane, a decis reanalizarea procesului de recrutare din sursă externă, din cauza riscurilor ivite în anumite situaţii, aşa cum a fost accidentul rutier mortal din Capitală şi cum este cazul Bolintin, o zonă cunoscută pentru scandalurile frecvente între bandele de interlopi şi nu numai. Lucian Bode a precizat că se va pune accent pe recrutarea de specialişti, mai ales că situaţia infracţională la nivel naţional este una critică atât timp cât, din datele oferite de ministrul de interne, sunt sute de localităţi, unde din 15.000 de locuitori doar 2000 sau 3000 reprezintă populaţie activă - adică au un loc de muncă, în timp ce restul ar trăi din mijloace ilegale, deoarece nu sunt înregistraţi ca şomeri şi nici nu realizează venituri.
Ceea ce a prezentat ieri ministrul de interne se încadrează perfect în definiţia statului eşuat oferită de preşedintele Klaus Iohannis, în 1 octombrie 2021, după incendiul de la secţia ATI Covid din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, tragedie în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane.
"Din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii", spunea atunci Klaus Iohannis şi acum, după trei luni, constatăm că situaţia a rămas aceeaşi atât timp cât a fost posibilă crima din Bolintin-Vale şi uciderea din culpă, pe trecerea de pietoni, de către un poliţist, a unei fete aflată în drum spre şcoală.
Situaţia este cu atât mai bizară cu cât de mai bine de doi ani Ministerul de Interne este condus de un reprezentant al Partidului Naţional Liberal. Fie că vorbim despre fostul ministru Marcel Vela, fie că vorbim despre actualul ministru Lucian Bode, constatăm că în pandemie nu s-a schimbat aproape nimic şi că promisiunile făcute de conducerea Ministerului Afacerilor Interne au fost o vânare de vânt, deoarece instituţiile publice din subordinea sa par încremenite în timp şi ostile schimbării modului de acţiune, ca şi cum cineva ar dori acest lucru, în speranţa unui control deplin cu privire la centrele de comandă din zona de forţă a statului român.
Numai astfel poate fi catalogată declaraţia de la începutul lunii august 2020, când, după uciderea interlopului Emi Pian, Marcel Vela, fostul ministru de interne, afirma:
"Avem planuri comune de acţiune cu alte instituţii, ţintite pe grupurile infracţionale. Cetăţenii oneşti ai acestei ţări nu trebuie să se teamă. Suntem o ţară sigură în ceea ce priveşte ordinea publică. Încă de la începutul mandatului, am susţinut vehement că am toleranţă zero la încălcarea legii. (...) Guvernul României face eforturi mari ca, în această perioadă limitată, să asigure mijloace tehnice necesare şi echipamentul potrivit, dar şi contextul legislativ pentru ca fiecare angajat al Ministerului Afacerilor Interne, în special cei din zona operativă, să se simtă protejaţi şi să acţioneze pentru ca legea să fie respectată pe stradă, în case şi în întreaga Românie. Vă asigur că orice cetăţean care încalcă legea va suporta rigorile ei, iar cetăţenii cinstiţi vor fi protejaţi. Ne dorim o ţară normală în care să ne creştem copiii în siguranţă, în care să nu ne fie frică să ieşim pe stradă (...) Am un mesaj foarte clar pentru clanuri, interlopi şi răufăcători: suntem cu ochii pe voi!".
Atât de bine au urmărit factorii de decizie ce se întâmplă atât în interiorul MAI cât şi ceea ce fac clanurile interlope, încât la un an şi cinci luni de la declaraţia lui Marcel Vela, cetăţenii oneşti se lovesc de aceleaşi probleme privind nesiguranţa lor fizică, nesiguranţa bunurilor personale şi nesiguranţa afacerilor derulate în localităţile din ţara noastră, din cauza clanurilor interlope aflate în cârdăşie cu o parte dintre angajaţii Ministerului de Interne, aşa cum afirmă Lucian Bode.
În aceste condiţii se poate afirma că avem un stat eşuat, nu doar cu un minister aflat în cârdăşie cu infractorii, ci cu o clasă politică subjugată clanurilor mafiote.
• USR cere demisia ministrului de interne
USR a solicitat, ieri, demisia ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, susţinând că la conducerea MAI este nevoie de un "om curajos", care "să nu se lase condus de miliţienii din acest minister".
"Domnul Bode a eşuat şi îi cerem demisia pe această cale. Domnul Bode trebuie să plece. Este nevoie de un nou ministru de Interne, unul care să nu se lase condus de miliţienii din acest minister şi să fie curajos, să facă modificările de care este nevoie. Dacă are nevoie de modificări legislative, aici suntem. Însă nu e nevoie de modificări legislative, e nevoie numai de un om curajos, care să lupte cu sistemul ăla învechit, într-adevăr, nu un consultant, un observator, care să ne spună după un an de zile că, da, lucrurile sunt complicate în acel minister. Asta ştim cu toţii. E nevoie de soluţii: cerem demisia ministrului Bode", a spus, într-o declaraţie de presă, deputatul Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, care a menţionat că decizia a fost luată în cadrul Biroului Naţional al respectivei formaţiuni politice.
Moşteanu susţine că Ministerul Afacerilor Interne este "în degringoladă", deşi Lucian Bode conduce de mai mult de un an instituţia publică.
"Astăzi a ieşit să ne spună că lucrurile merg rău şi are o grea moştenire. Mulţumim, asta ştim şi noi. Observăm că poliţiştii nu sunt în stare să aplice legea, nu sunt în stare să ne protejeze. Vedem că orice manifestant nervos poate să intre într-o instituţie a statului, iar poliţiştilor, jandarmilor le tremură genunchii atunci când văd 20-30 de oameni nervoşi. Vedem oameni care fac de râs această uniformă şi asta trebuie să înceteze. Pentru asta am fi avut nevoie, ca în momentul acesta, după un an de mandat, să avem noi, ca ţară, un ministru de Interne care să vină cu soluţii clare, ferme, soluţii care să redea prestigiul acestei uniforme a poliţistului, să redea încredere pentru fiecare român că instituţiile statului îl pot proteja", a precizat, ieri, Ionuţ Moşteanu.
1. ETALONUL CUANTIC ...
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2022, 12:57)
... AL JUSTIȚIEI ROMÂNE CARE NE - A EJECTAT ÎN EȘUAREA HAZNALELOR ....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2022, 12:59)
Sunt necesare pedepse mult mai aspre care sa descurajeze din start potentialii infractori.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2022, 15:35)
Multi din politia romana sunt mai ”militieni” decat pe vremea lui Ceusescu(mincinosi,escroci etc.).