Statele din Pacific solicită ajutor internaţional din cauza încălzirii globale

Victor Lupu
Internaţional / 11 septembrie 2016

NASA Climate Change (Sursă foto: Facebook)

NASA Climate Change (Sursă foto: Facebook)

Mai mulţi lideri din Pacific au lansat un nou apel la ajutor internaţional în faţa pericolelor pe care le presupune încălzirea climei, în ultima zi a summitului lor anual, sâmbătă, la Palikir (Micronesia), relatează AFP, citată de Agerpres.

Liderii Forumului Insulelor din Pacific (PIF) au depus importante eforturi de lobby înainte de summitul internaţional privind schimbările climatice de la sfârşitul anului trecut. În decembrie, la Paris, 195 de ţări s-au angajat să limiteze încălzirea globală la cel mult 2 grade faţă de nivelul din perioada preindustrială. Dar cei 16 membri ai FIP constată că încălzirea continuă şi că soluţiile convenite sunt insuficiente.

"Este nevoie de un plan pe termen lung pentru case", a declarat pentru AFP prim-ministrul din Tuvalu, Enele Sopoaga, pe marginea summitului care s-a deschis miercuri la Palikir.

Ele trebuie să aibă rezerve de apă, de energie pentru lumină, atunci când se petrece un dezastru natural, şi de comunicaţii şi internet, pentru că în caz de dezastru acestea sunt necesare pentru a comunica, a explicat el.

Dată fiind altitudinea joasă, micile insule din Pacific trăiesc deja consecinţele schimbărilor climatice, unele insule dispărând din cauza creşterii nivelului apei. Altele au fost inundate de apa mării, ceea ce face imposibilă agricultura.

"Cele mai multe dintre şcoli au fost construite pe coaste, iar unele dintre ele sunt afectate de avansarea apei", a spus prim-ministrul din Vanuatu, Charlot Salwai.

Populaţiile cele mai dezavantajate sunt cele mai afectate, la fel şi şefii de stat. ''Eu locuiesc în apropiere de plajă, iar casa mea este în prezent în apă şi văd cum se schimbă peisajul, cu marea care 'mănâncă' pământul. Peisajul se schimbă şi, din păcate, se schimbă rapid'', a avertizat şeful guvernului din Insulele Cook, Henry Puna.

El a pledat pentru un acces simplificat la Fondul Verde pentru climă, un mecanism al ONU menit să permită ajutarea ţărilor în curs de dezvoltare să lupte împotriva încălzirii globale.

"Pentru noi, procedurile sunt foarte complexe, pentru că suntem toate mici şi ne lipsesc resursele umane pentru a avea acces la acest fond'', s-a plâns Puna.

Încălzirea globală va continua să se agraveze, a avertizat şi prim-ministrul din Samoa, Sailele Malielegaoi: "Există un lucru de care suntem siguri, şi anume că vor fi cicloane din ce în ce mai frecvente''.

Reuniunea la nivel înalt se încheie sâmbătă. Duminică vor fi organizate întâlniri cu state şi organizaţii care au statut de observator, cum ar fi Statele Unite, China, Uniunea Europeană şi India.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb