Statul aduce marfă la BVB

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iulie 2013

Statul aduce marfă la BVB

Listarea Electrica, până la sfârşitul lunii aprilie 2014

Autorităţile vizează ca, până la sfârşitul lunii aprilie 2014, să fie lansată operaţiunea de listare a Electrica, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie.

Domnia sa a spus: "La Electrica apar o serie de probleme legate de structura corporatistă a grupului. Este Hotărârea de Guvern dată din martie. Vizăm o privatizare majoritară, prin majorare de capital. Statul va rămâne cu 49%, iar plasamentele private reunite vor deţine 51%. În grupul Electrica intră, în momentul de faţă, şi participaţiile minoritare la companiile de distribuţie privatizate. Vorbim de un 20% la Enel, la E-ON şi aşa mai departe".

Potrivit acestuia, în urma proceselor de privatizare nu toate obligaţiile din contractele de privatizare au fost îndeplinite de către cumpărători.

Gabriel Dumitraşcu a spus: "În urma controalelor Curţii de Conturi s-a ajuns la nişte imputaţii, să le numesc aşa, destul de consistente. Au început nişte procese care au ajuns la Curţile de arbitraj. Pretenţiile Electrica sunt undeva în jur de 1,5 - spre 2 miliarde de euro, vorbim de sume însemnate. În schimb, cei vizaţi vin în apărare cu un alt mecanism de calcul al penalităţilor şi, după părerea dânşilor, penalităţile însumate ar fi undeva la 500 - 700 milioane euro. Constataţi că diferenţa este mare între ce se pretinde de unii şi ce se pretinde de ceilalţi. Lăsând aceste pachete de acţiuni în Electrica, rezultatul final, valoarea pe acţiune şi preţul minim indicat de evaluator, va fi viciat şi supus discuţiilor. Decizia noastră a fost să extragem participaţiile de care discutăm să le plasăm într-un fond controlat de Departamentul de Energie, urmând ca Departamentul să continue demersurile de recuperare a pretenţiilor emise anterior de Electrica şi să gestioneze aceste pachete de acţiuni, iar Electrica ca Grup să aibă o structură corporatistă şi de capital curat, care să nu ridice atâtea întrebări".

Acesta a mai spus că, în paralel, se va desfăşura o acţiune importantă de restructurare la nivel de grup: "În urma reorganizărilor grupului Electrica au apărut Electrica Serv pe zonele neprivatizate şi alte cinci societăţi de servicii energetice. Trei dintre aceste societăţi sunt în stare vădită de insolvenţă. Acolo unde distribuţia este privată nu au mai apelat la serviciile societăţii de stat, care în mod clasic asigura întreţinerea de reţele. Şi-au format propriile structuri. Trei dintre cele cinci societăţi de servicii energetice au bilanţuri negative, pe zi ce trece se îndatorează tot mai mult, într-un cuvânt devin insolvabile. În perioada următoare, toate cele cinci societăţi vor intra într-o procedură de reorganizare, dar mai mult ca sigur, pe baza datelor economice, trei vor intra într-o procedură rapidă de lichidate-dizolvare. Acţiunea trebuie să se petreacă din această toamnă, ca până la finalul anului să curăţăm bilanţul consolidat al grupului Electrica. Restructurarea va viza şi alte zone din grupul Electrica. Şi în distribuţie sunt segmente supradimensionate. Una dintre ele are peste 90 de oameni în zona IT şi peste 60 în contabilitate. Aşa poate fi transformată distribuţia într-o firmă de soft şi să faci concurenţă lui Deloitte pe auditul economic".

Hidroelectrica, pregătită pentru listarea la bursă în toamna anului viitor

Hidroelectrica va fi pregătită pentru listarea la bursă în toamna anului viitor, a mai spus Gabriel Dumitraşcu. Domnia sa a adăugat: "Anticipăm că Hidroelectrica va fi în poziţia de listare undeva în toamna anului viitor. Hidroelectrica va fi o piatră de încercare interesantă, importantă şi, aşa cum este Romgaz în 2013 o listare de maxim interes, la fel va fi şi Hidroelectrica în 2014".

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi Comisiei Europene că privatizarea a 10% din acţiunile Hidroelectrica este prevăzută pentru a doua jumătate a anului viitor şi că le-a explicat reprezentanţilor instituţiilor internaţionale că a fost stabilit acest program deoarece trebuie făcute evaluări şi o strategie privind participarea companiei pe piaţa de energie, ceea ce necesită o perioadă ceva mai lungă.

Hidroelectrica a înregistrat un profit de 481 milioane lei în primele 6 luni ale anului 2013, mai mare cu 47 de milioane lei decât profitul bugetat pe întregul an 2013.

"Rezultatul financiar aferent primul semestru este cu 47 de milioane lei mai mare decât profitul bugetat pe întregul an 2013 şi aproximativ de două ori mai mare decât profitul înregistrat de companie în anul 2010, când societatea a atins un maxim al producţiei de 19,8 milioane MWh. Acest rezultat financiar este cu atât mai spectaculos dacă este să îl raportăm la pierderea primului semestru al anului 2012, de 202 milioane lei, sau la pierderea cumulată de 693 milioane lei raportată de companie pe ultimele două exerciţii financiare, 2011, respectiv 2012", se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Potrivit acestuia, cifra de afaceri pe primele 6 luni ale anului 2013 a fost cu 423 milioane lei mai mare decât cea înregistrată pe primul semestru al anului 2012, respectiv de 1,686 miliarde lei, faţă de 1,263 miliarde lei. Producţia înregistrată în primul semestru din 2013 a depăşit 8,2 milioane MWh, faţă de 7 milioane MWh pe primele 6 luni din 2012.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în data de 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnată firma Euro Insol. Compania a ieşit din insolvenţă în data de 26 iunie 2013.

Dumitraşcu: "Sper să ajungem cu Complexul Energetic Oltenia în poziţia de listare în prima jumătate din 2014"

Complexul Energetic Oltenia ar putea fi listat în prima jumătate a anului viitor după ce autorităţile vor avea un bilanţ auditat al companiei pe primul an, potrivit directorului Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, citat de Agerpres.

Domnia sa a precizat: "La Complexul Energetic Oltenia încercăm să avem un prim bilanţ pe un an, la un an după fuziunea cu SNLO, să îl audităm, pentru ca potenţialii investitori să vadă rezultatele consolidării şi integrării. În mod firesc rezultatele la 31 decembrie vor fi auditate până în mai (2014 n.r.). În urma acestor rezultate se va definitiva prospectul de privatizare şi sper că în prima jumătate a anului viitor (2014 n.r.) să ajungem şi cu Complexul Oltenia în poziţia de listare".

CE Oltenia, companie controlată de Ministerul Economiei, s-a înfiinţat în baza H.G. nr.1024 din 2011, având ca principal obiect de activitate producţia de energie electrică.

În luna mai, autorităţile au semnat Scrisoarea de Angajament cu Sindicatul de intermediere constituit din BRD - Groupe Societe Generale (lider de sindicat) şi SSIF Swiss Capital SA, ofertant selectat pentru intermedierea Ofertei Publice Primare de Vânzare de Acţiuni nou emise ale Complexului Energetic Oltenia.

Acţiunile ce urmează să fie vândute vor fi emise în urma majorării capitalului social al CE Oltenia cu 15,29%. Acţiunile vor fi admise la tranzacţionare în sistemele administrate de Bursa de Valori Bucureşti.

Electrica cere 2 miliarde de euro de la Enel, E.ON şi CEZ pentru nerespectarea contractelor de privatizare

Compania de stat Electrica SA cere grupurilor Enel, E.ON şi CEZ penalităţi cuprinse între 1,5 şi 2 miliarde euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractele de privatizare, dar cele trei companii susţin că au de plătit sume mult mai mici, de până la 700 milioane euro. "Pretenţiile Electrica sunt în jur de 1,5-2 miliarde de euro. În schimb, cei vizaţi vin în apărare cu alt mecanism de calcul al penalităţilor, din care rezultă că au de plătit între 500 şi 700 milioane de euro", a declarat Gabriel Dumitraşcu.

Electrica SA consideră că cele trei grupuri nu şi-au îndeplinit o serie de obligaţii din contractele de privatizare şi a deschis procese la Curtea de Arbitraj de la Paris. CEZ (Cehia), E.ON (Germania) şi Enel (Italia) au cumpărat cinci filiale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb