Statul finanţează marii datornici cu 2,8 miliarde dolari

Mariana Drăghici
Ziarul BURSA #Companii / 3 februarie 2004

Suma pe care marii contribuabili o datorează bugetului statului a scăzut cu aproape 3000 de miliarde de lei, faţă de septembrie 2003

"Cosmorom", "Steilmann" şi "Argirom International", nou intrate pe lista datornicilor

Bugetul de stat mai avea de încasat, la 31 decembrie 2003, de la 510 mari societăţi de stat sau private, 91.858 de miliarde de lei (aproximativ 2,8 miliarde de dolari), potrivit ultimei liste a marilor datornici, publicată, ieri, pe site-ul Ministerului Finanţelor. Comparativ cu situaţia anun-ţată de Finanţe la 30 septembrie 2003, a scăzut uşor atît numărul datornicilor, cît şi valoarea debitelor lor către stat. În spetembrie, pe lista neagră a Ministerului Finanţelor figurau 552 de companii, care trebuia să ramburseze statului aproximativ 95.000 de miliarde de lei. Potrivit unor surse oficiale, în ultimul trimestru al anului 2003, statul a încasat sume mari din executările silite ale debitorilor. Totalul sumelor recuperate la buget în 2003 a fost, potrivit surselor citate, în jur de 35.600 de miliarde de lei.

Ultima listă nu aduce, în principiu, mari noutăţi în ceea ce priveşte numele marilor datornici: Administraţia Naţională "Apele Române", "Alco-Zim" SA, "Automatica" SA, Companiile Miniere "Lignit Oltenia" şi Huilă Petroşani", "Dorna Lactate", "Eu-romedia", "Rafo" SA, "Relad Inter-national", sînt doar cîteva dintre firmele care au figurat pe toate listele publicate pînă acum de Finanţe.

Nou intrată în top este compania "Argirom Internaţional" (con-trolată de parlamentarii PSD, Iosif Armaş şi Doru Ioan Tărăcilă) cu o datorie de 14 miliarde de lei către stat, pentru care, conform observaţiilor Finanţelor, a început executarea silită. Tot la noutăţi figurează: "Steilmann Bukarest SRL" cu o datorie de 7 miliarde de lei, pentru care a depus cerere de compensare şi "Cosmorom" cu o datorie de 13 miliarde de lei, pentru care a depus, de asemenea, cereri de compensare, care se află în curs de soluţionare.

Ca de obicei, avem şi societăţi care contestă debitele publicate de Ministerul Finanţelor. "Rieni Drinks" apare ca avînd datorii de 22 de miliarde de lei, însă patronul societăţii, Ioan Micula, spune că această datorie este veche şi că este posibil ca, între timp, prin sistemul de înlesniri la plată de care a beneficiat societatea, datoria să fi fost stinsă. Ioan Micula contestă şi datoria celeilalte firme a sa, "Scandic Distileries", care, potrivit Finanţelor, s-ar afla în executare silită. Ioan Micula ne-a declarat: "Nu e nici o problemă. Noi plătim statului cam 3.000 de miliarde anual taxe. Cele 77 de miliarde, datoria pentru < Scandic >, nu reprezintă o problemă pentru noi. Oricum, din cîte ştiu eu şi o să mai verific, suma este, în realitate, mult mai mică". Valoarea totală a debitelor totale către stat se apropie binişor de creditele totale acordate de BCR pe anul trecut (n.r.-75.000 de miliarde de lei-valoarea lor pe zece luni).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb