Statul român câştigă contestaţia faţă de executarea silită cauzată de procesul cu fraţii Micula

Andrei Stan
Companii / 26 ianuarie 2016

Actualizare 19:30 MFP: "Poprirea instituită asupra conturilor Romatsa trebuie ridicată în 5 zile de la pronunţarea deciziei"

Poprirea instituită asupra conturilor Romatsa trebuie să fie ridicată în termen de cinci zile de la data pronunţării deciziei, în conformitate cu hotărârea instanţei de la Bruxelles, susţine Ministerul Finanţelor Publice (MFP) într-un comunicat de presă.

"Instanţa a constatat că nu se pune problema anulării sau revizuirii sentinţei arbitrale, pentru că nu este de competenţa tribunalului. Nici nu afirmăm că nu poate fi executată din motive de incompatibilitate cu dreptul Uniunii şi pentru că ar contraveni ordinii publice pentru că, având în vedere valoarea de lucru judecat, s-ar impune supoziţia că a fost pronunţată cu încălcarea legii. Este clar că decizia Comisiei - atâta cât aceasta rămâne în vigoare - justifică însă neexecutarea sentinţei arbitrale şi a făcut ca aceasta să-şi piardă caracterul actual şi de titlu executoriu. Prin urmare, face executarea sa nelegală", menţionează Ministerul Finanţelor.

Potrivit sursei citate, statul român a pus în executare întreaga sumă pentru care Comisia Europeană a dispus restituirea integrală, pe motiv că este ajutor de stat.

Pe 15 septembrie 2015, Ministerul Finanţelor Publice a fost informat despre primirea unei adrese de către EUROCONTROL, de înfiinţare a popririi pe conturile Romatsa. Totodată, Ministerul Finanţelor Publice a transmis către executorul judecătoresc din Regatul Belgiei şi către Curtea de Apel de la Bruxelles punctul de vedere al României prin care a precizat că a executat integral hotărârea arbitrală ICSID.

România a depus, în 24 septembrie 2015, contestaţia la executare împotriva actelor executorului judecătoresc din Regatul Belgiei.

"Amintim faptul că statul român şi-a executat integral obligaţiile rezultate din sentinţa Tribunalului arbitral ICSID, din decembrie 2013. Pe de altă parte, la data de 30 martie 2015, Comisia Europeană, considerând această plată ca fiind ajutor de stat ilegal, a dispus restituirea acestor sume către statul român. La termenele din data de 30 noiembrie 2015 şi 24 decembrie 2015, reprezentanţii statului român au susţinut faptul că actele executorului judecătoresc din Regatul Belgiei sunt nelegale şi, în consecinţă, trebuie desfiinţate. Astfel că Tribunalul Primei Instanţe de la Bruxellles a admis contestaţia la executare, formulată de statul român, dispunând anularea actelor de executare şi ridicarea popririi instituite asupra conturilor Romatsa", se mai arată în comunicat.

Potrivit MFP, Tribunalul de la Bruxelles a respins ca tardive cererile formulate de intervenienţii Ioan Micula, SC European Food SA, SC Starmill SRL şi SC Multipak SRL şi l-a obligat pe Viorel Micula la plata unor daune morale de 5.000 de euro către statul român.

(S.A.)

---------

Tribunalul de Primă Instanţă din Bruxelles a dat câştig de cauză Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA la contestaţia depusă împotriva executării silite a banilor datoraţi acesteia de către EUROCONTROL, în urma procesului fraţilor Micula cu statul român, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul ROMATSA.

"În urma sentinţei pronunţate în data de 25 ianuarie 2016, contestaţia executorie depusă de ROMATSA la Tribunalul de Primă Instanţă din Bruxelles împotriva executării silite instituite de fraţii Micula a fost admisă. Instanţele belgiene au dat câştig de cauză ROMATSA la contestaţia depusă de regie împotriva executării silite a banilor datoraţi acesteia, de către EUROCONTROL, în urma procesului fraţilor Micula cu statul român", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, hotărârea Tribunalului de Primă Instanţă din Bruxelles este executorie şi stipulează că se ridică sechestrul în cel mai scurt timp, respectiv cinci zile, şi, de asemenea, stabileşte sumele ce vor fi plătite, ca daune morale, de către Viorel Micula, statului român şi ROMATSA.

În luna septembrie 2015, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, obţinute din activitatea de prestare de servicii de trafic aerian, în urma procesului dintre fraţii Micula şi statul român. În consecinţă, conturile bancare ale ROMATSA nu au mai fost alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor deja efectuate de dirijare a traficului aerian, întrucât, în urma unei hotărâri a instanţei de judecată din Belgia, sumele colectate de EUROCONTROL în numele ROMATSA au fost blocate în contul unei datorii a statului român.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Romatsa cu sindicalistii dupa ei au calomniat,amenintat bagat hartii aiurea.cazul e castigat de mf cu avocatii sai.restul e mizerie si impostura unor veleitari.

    cazul e statul roman prin mf vs fratii micula.

    romatsa era tert poprit si prin fanica lambru al lor au facut numai rau in caz. 

    luati va avocat cind scrieti draga make.

    nu mai scrieti dupa ureche , contestatie la executare si nu mai ascultati sindicalistii in probleme de drept international. 

    1. cobea de dg 24 cu moise guran doar au cobit si s au compromis .pacat!

    Titlul articolului e ca Romatsa ar fi castigat procesul. Dar din text reiese ca de fapt Ministerul Finantelor a facut-o. Acelasi minister care de o luna incoace e acuzat de Romatsa ca are intelegeri separate cu Micula sa ii falimenteze pe ei. Dupa razboi multi viteji se arata.

    1. Va multumim pentru sesizare. Am rectificat titlul.

      Romatsa afirma la moise guran ca mf pierde procesul.au discutat probleme de drept international cu sindicalistii.

      In schimb, statul tace si cistiga,dg 24 se compromite.la munca balaurilor" de hartie!.cobra" 

      la noi la post , radio erevan era bine sa vorbesti probleme sexuale cu adolescentii!,.aflai lucruri noi?....

      dar sa discuti probleme de drept international cu sindicalistii romatsa e teatru absurd , radio erevan.!,, 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb