Statul vrea să meargă în instanţă după banii "Rompetrol"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 octombrie 2010

Statul vrea să meargă în instanţă după banii "Rompetrol"

Statul român se pregăteşte să atace în instanţă conversia obligaţiunilor "Rompetrol Rafinare" în acţiuni, operaţiune în urma căreia a devenit, din nou, acţionar al companiei, la zece ani după ce a vândut-o Grupului Rompetrol, deţinut, la acea vreme, de Dinu Patriciu.

Obligaţiunile în sumă de 600 de milioane de dolari (circa 570 de milioane de euro) au fost emise în octombrie 2003, prin anularea obligaţiilor bugetare ale "Rompetrol Rafinare", reprezentând TVA, accize, contribuţii neplătite şi penalităţi.

Statul vrea să invoce faptul că, potrivit Convenţiei de Emisiune de la finele lui 2003 şi Ordonanţei de Urgenţă nr.118 tot din 2003, "Rompetrol Rafinare" ar fi fost obligată fie să răscumpere integral obligaţiunile, fie să le convertească în acţiuni. În schimb, "Rompetrol Rafinare" a ales o variantă de mijloc, achitând, în august, obligaţiuni în valoare de doar 54 de milioane de euro. Restul obligaţiunilor au fost convertite în acţiuni, statul intrând, astfel, în acţionariatul "Rompetrol Rafinare" cu o participaţie de 44,69% din companie, potrivit deciziilor luate în Adunarea Generală a Acţionarilor de săptămâ-na trecută. Deţinerea "Grupului Rompetrol" a coborât de la 99%, la circa 54% din companie.

"Cei de la Rompetrol Rafinare au comis o eroare juridică, au acţionat după bunul plac, interpretând unilateral prevederile Ordonanţei nr.118/2003 şi ale Convenţiei de Emisiune", a declarat, pentru ziarul BURSA, Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, adăugând: "Am decis să acţionăm în instanţă compania ca să obţinem banii pe care ar fi trebuit să îi primim din răscumpărarea obligaţiunilor".

La mijlocul lunii trecute, Agenţia Naţională de Adminis-trare Fiscală (ANAF) a instituit sechestru asigurator asupra activelor "Rompetrol Rafinare" ca să se asigure că societatea nu le va înstrăina. Preşedintele ANAF ne-a declarat că sechestrul nu va fi ridicat până când statul nu va primi banii pe care "Rompetrol Rafinare" îi datorează.

"Desigur că sechestrul rămâne valabil, fiind condiţionat de plata sumelor pe care Rompetrol Rafinare le datorează bugetului de stat", a mai spus Blejnar.

Cât a pierdut statul din conversia obligaţiunilor în acţiuni

Intrarea statului în acţionariatul "Rompetrol Rafinare" pare o variantă păguboasă în raport cu cea în care ar fi primit restul de 516 milioane de euro din plata obligaţiunilor.

În urma conversiei obligaţiunilor în acţiuni, statul a primit titluri RRC la preţul de 0,1118 lei/acţiune, cu aproape 90% mai mare faţă de preţul de 0,0602 lei/acţiune, la cât s-au tranzacţionat titlurile "Rompetrol Rafinare" vinerea trecută. Participaţia statului la "Rompetrol" este evaluată, astfel, la 1,18 miliarde de lei (circa 282 milioane de euro), aproape jumătate din suma pe care ar fi încasat-o statul, dacă "Rompetrol Rafinare" şi-ar fi răscumpărat obligaţiunile.

Guvernul Năstase a aprobat, pe 24 octombrie 2003, conversia în obligaţiuni a întregii datorii pe care compania "Rompetrol Rafinare" o avea la bugetul statului. Ulterior, în 2004, Dinu Patriciu, proprietarul "Rompetrol", a fost unul din sponsorii principali ai campaniei electorale a PSD, deşi era membru PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb