STB: Sancţiunile pentru călătoriile fără bilet sau abonament au crescut din ianuarie

I.M.
Companii / 6 mai 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Nivelul sancţiunilor pentru cei care călătoresc pe mijloacele de transport fără titlu valabil a crescut încă din toamnă anului trecut, iar aplicarea acestora a început abia din ianuarie 2019, precizează reprezentanţii Societăţii de Transport Bucureşti, conform Agerpres.

"STB Sa nu a majorat amenzile, această atribuţie revenind Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Bucureşti-Ilfov (ADTPBI), primul organism regional constituit ca structură de cooperare a autorităţilor publice locale din Regiunea Bucureşti - Ilfov care funcţionează pe principii europene. ADTPBI are ca scop reglementarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea serviciului public de transport local pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, conform Regulamentului (CE) nr. 1370/ 2007 al Parlamentului European şi al Consiliului, privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători. În urma semnării, în anul 2018, a Contractului de delegare a serviciului de transport între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (ADITPBI) şi Societatea de Transport Bucureşti - STB SA, tarifele de călătorie au rămas neschimbate, iar amenzile contravenţionale sunt aliniate conform Legii nr. 92 din 10 aprilie 2007, privind serviciile de transport public local", se menţionează într-un comunicat al STB.

Astfel, în cazul în care un călător este surprins de controlori că circulă fără a avea asupra sa un titlu de călătorie valabil şi validat, el poate achita pe loc 50 lei. Aceasta este contravaloarea suprataxei, care este un titlu special de transport şi îi conferă călătorului dreptul de a continua călătoria respectivă până la staţia de destinaţie, scrie Agerpres.

Dacă nu achită suprataxa, călătorului fraudulos i se va întocmi proces-verbal de contravenţie. În acest caz, amenda este de 500 de lei, cuantum stabilit prin Contractul de delegare, conform Legii nr. 92 /2007.

Conform reglementărilor privind contravenţiile, în termen de 15 zile, cel sancţionat poate plăti jumătate din amendă la direcţia sau compartimentul de încasare a taxelor şi impozitelor locale din cadrul primăriei localităţii unde contravenientul îşi are domiciliul.

"STB SA a anunţat încă din noiembrie 2018 că va proceda în acest fel numai referitor la obligativitatea validării cardurilor de către toţi deţinătorii, inclusiv de către posesorii de abonamente sau beneficiarii de gratuităţi. STB SA a anunţat printr-un comunicat, în noiembrie 2018, că aplicarea măsurilor de sancţionare se va face numai după ce toţi beneficiarii acestor tipuri de card vor intra în posesia lor şi numai după ce vor fi informaţi corespunzător şi se vor familiariza cu funcţionarea sistemului automat de taxare", se mai scrie în comunicat, conform Agerpres.

STB face aceste precizări în urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii conform cărora ar fi crescut nivelul amenzilor la 500 de lei pentru cei care călătoresc pe mijloacele de transport fără titlu valabil, fără să anunţe în prealabil.

"Crearea în mod voit a unei confuzii între anunţarea majorării amenzilor (făcută deja publică de STB SA în anul 2018) şi o amplă campanie de informare cu privire la obligativitatea validării tuturor cardurilor, inclusiv a abonamentelor sau gratuităţilor, reprezintă rea-credinţă şi are ca scop dezinformarea publicului", susţin reprezentanţii societăţii, informează Agerpres.

Pe de altă parte, STB precizează că politica să nu este aceea de a sancţiona călătorii frauduloşi, ci "de conştientizare a publicului asupra faptului că de fiecare dintre noi depinde calitatea transportului în comun în Bucureşti".

Totodată, STB subliniază că vor urma şi alte măsuri "care vor crea condiţii civilizate de transport şi vor dovedi ataşamentul companiei faţă de călători".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb