STEEN JAKOBSEN, SAXO BANK: "China trebuie să decidă «a treia cale»"

A.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 noiembrie 2018

"China trebuie să decidă «a treia cale»"

China trebuie să decidă "a treia cale", sau faza dintre momentul prezent şi aniversarea de 100 de ani a Republicii Populare Chineze din 2049, menţionează Steen Jakobsen, economist şef & Chief Information Officer în cadrul Saxo Bank, în condiţiile în care, în ultimii 70 de ani, China a urmat două căi: una de greutăţi (30 de ani de luptă în timpul lui Mao Zedong) şi una de schimbări (următorii de 40 de ani de "reforme şi deschidere").

Oficialul Saxo notează: "China, în 2018, a fost în mare parte în pauză în condiţiile în care afaceriştii locali şi birocraţii au aşteptat următoarea fază a revoluţiei industriale a ţării. Acum trebuie decisă «a treia cale» sau faza dintre momentul prezent şi aniversarea de 100 de ani a Republicii Populare Chineze din 2049".

Steen Jakobsen menţionează că, în ultima perioadă au fost declanşaţi doi catalizatori majori în acest sens.

"În primul rând, preşedintele Xi Jinping a intrat în contact cu sectorul privat, într-o schimbare de aproape 180 de grade faţă de politica anterioară. Acesta este un semn clar că sectorul privat trebuie să joace un rol în a treia perioadă, care va purta, probabil, un nume asemănător cu «o deschidere cu caracteristici chineze».

Marea întrebare care rămâne este dacă neîncrezătorul sector privat din China va fi calmat de recenta susţinere a Partidului, care include reduceri fiscale şi o susţinere politcă substanţială", spune economistul Saxo Bank.

Al doilea element menţionat de Steen Jakobsen este că sprijinul acordat de către partid mediului de afaceri chinez a fost o recunoaştere publică a faptului că cea de-a 40-a aniversare a politicii lui Deng Xiaoping va fi sărbătorită.

"Acest lucru era văzut ca fiind extrem de important în a confirma faptul că Beijingul va adopta «deschiderea şi reformele»", spune Jakobsen.

În opinia economistului de la Saxo Bank, multe dintre datele negative din 2018 au apărut din cauza acestei "indecizii".

"Practic, lipsa semnelor clare cu privire la angajamentul Beijingului faţă de reforme a determinat companiile să fie reţinute", apreciază Steen Jakobsen.

Potrivit oficialului Saxo, comunicatul de presă publicat recent de agenţia de ştiri Xinhau ar trebui să clarifice situaţia.

În document se menţionează: "Xi Jinping, secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist din China (PCC), a prezidat a cincizecea şedinţă a comitetului central, în vederea aprofundării reformei generale. Xi, care este, de asemenea, şi preşedintele Chinei şi preşedinte al Comisiei Centrale Militare şi director al comitetului central pentru aprofundarea reformei generale, a cerut «menţinerea ridicată a ştachetei în ceea ce priveşte reforma şi deschiderea şi realizarea obiectivului general de îmbunătăţire şi dezvoltare a sistemului socialismului cu caracteristici chineze, precum şi modernizarea sistemului Chinei şi a capacităţii sale de guvernare. De asemenea, acesta a mai cerut intensificarea eforturilor în avansarea reformei şi a deschiderii în noua eră. Pentru a sărbători cea de-a 40-a aniversare, sunt necesare acţiuni concrete pentru facilitarea implementării reformei»".

Totodată, în document se adaugă că autorităţile locale trebuie să impună măsuri dure împotriva practicii "formalităţilor de dragul formalităţilor şi a birocraţiei".

Analistul Saxo subliniază că aceste două schimbări îl determină să fie relativ încrezător că China va urma calea accelerării, începând cu primul trimestru pentru 2019, evoluţie prevăzută de echipa de la Saxo.

"Deseori am spus că China era într-o situaţie mai rea decât o arătau cifrele şi că, cel mai probabil, rezultatul ar fi o nouă stimulare a impulsului de creditare", menţionează Steen Jakobsen.

Conform economistului Saxo Bank, scăderea considerabilă a impulsului de creditare din China, de la +5% din PIB în 2006, la -5% în 2018, este consecinţa reducerii gradului de îndatorare şi a luptei împotriva corupţiei/poluării, alături de indecizia din acest an în ceea ce priveşte noile investiţii şi proiecte.

Steen Jakobsen notează: "Calea este clară acum, după părerea noastră, dar începem de la un nivel de activitate efectiv scăzut, aşadar redresarea va fi mai lentă decât ar fi normal. Cu toate acestea, suntem încrezători în ceea ce priveşte evoluţia din primul trimestru al anului. Rămânem angajaţi realocării activelor în afara pieţei de acţiuni din Statele Unite, către pieţele emergente şi China, dar în ceea ce priveşte riscul general, directorul Forex de la Saxo Bank consideră că este ridicat".

Potrivit analistului de la Saxo, luna decembrie va fi caracterizată în continuare de volatilitate, dar China supra-performează, în ciuda unui sentiment negativ în piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb