Creditarea micilor antreprenori este mai puţin riscantă decât se crede, a afirmat ieri Ştefan Buciuc, CEO BCR Social Finance, în cadrul unei videoconferinţe. El a răspuns la o întrebare venită din partea jurnaliştilor cu privire la gradul de risc pe care îl poartă creditarea afacerilor la început de drum. Buciuc a mai spus că principala problemă a sistemului economic românesc este educaţia.
Amintim că Banca Comercială Română a lansat recent un ghid dedicat antreprenorilor în care arată ce indicatori analizează instituţia de credit atunci când decide dacă acordă sau nu un împrumut.
Buciuc a declarat: "E mai puţin riscantă decât s-ar crede, foarte sincer spun. Noi dezvoltăm foarte multe tool-uri pentru a-i ajuta pe antreprenori în dezvoltarea business-ului lor, iar când discutăm cu un antreprenor sau cu orice start-up, interesul nu este să îi dăm un credit ci să-l ajutăm să crească. Principala problemă a sistemului economic este educaţia. Asta încercăm să facem, educaţie în business, educaţie în IT şi tot ce are nevoie România pentru a creşte o afacere aici".
Oficialii instituţiei de credit au anunţat ieri că grupul bancar, prin BCR, BCR Social Finance şi Fundaţia Erste, a acordat o finanţare de 340.000 de lei programului lansat de Şcoala informală de IT, ce vine în ajutorul persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă sau au rămas în şomaj tehnic din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19. Finanţarea a fost realizată printr-un program pus la dispoziţia sectorului non-profit din România de către grupul BCR, în care dobânda este subvenţionată 100% de Fundaţia Erste pentru utilizările din credit efectuate până la 31 decembrie 2020.
Potrivit reprezentanţilor BCR, iniţiativa, intitulată Digital People, "le oferă cursanţilor şansa să înveţe skill-uri digitale noi şi să se specializeze în domenii aflate la mare căutare pe piaţa forţei de muncă", precum Java Development, Software Testing, Web Development (JavaScript) sau Python Development.
"Cursurile durează în medie 4-5 luni şi sunt predate de mentorii Şcolii informale de IT, într-un mix de training-coaching-mentorat, ce include sesiuni de Soft Skills şi Interview Preparation, menite să-i ajute pe absolvenţi să se angajeze mai uşor", arată un comunicat al BCR.
Acesta este primul astfel de credit pentru afaceri sociale acordat de BCR dintr-un target pe următorii trei ani de 2,5 milioane de lei.
"Odată cu pandemia, societatea şi economia au fost nevoite să accelereze procesele de digitalizare, pentru a se putea adapta noului context. Multe procese care anterior erau greoaie au fost rezolvate mult mai repede. Aceasta este partea pozitivă. Din păcate, România se află pe ultimul loc în Europa atunci când vine vorba de munca la distanţă şi, în acelaşi timp, se confruntă cu o creştere a şomajului,. De aceea, am primit cu braţele deschise programul Digital People. Ne bucurăm să fim parte din el şi să contribuim la susţinerea celor care şi-au pierdut locul de muncă în această perioadă grea. Mai mult decât atât, ne place să spunem că finanţăm un program de formare ce reprezintă o soluţie pe termen lung pentru toţi cei care îl vor urma", a mai declarat Buciuc, CEO-ul BCR Social Finance.
Programul se adresează exclusiv persoanelor care din cauza efectelor pandemiei COVID-19 şi-au pierdut locul de muncă sau se află în şomaj tehnic, dar şi celor care au absolvit anterior o şcoală cu caracter tehnic obţinând diploma de Bacalaureat. Programul este accesibil celor care locuiesc în unul dintre cele şapte oraşe unde Şcoala informală de IT are sedii, sau în proximitatea acestora: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu sau Timişoara.
Înscrierile se desfăşoară în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2020, prin completarea formularului de înscriere disponibil online pe pagina programului (www.scoalainformala.ro/digital-people), unde poate fi accesat şi regulamentul campaniei.
La rândul său, Mihai Talpoş, co-fondatorul Şcolii informale de IT, a precizat: "Programul Digital People aduce o soluţie practică pentru oameni şi ne dorim ca prin intermediul lui să atenuăm efectele nefaste ale pandemiei, printre care se numără şi creşterea mare a numărului de şomeri. Împreună cu BCR Social Finance IFN SA, ne-am propus să sprijinim, pentru început, minimum 70 de persoane în reorientarea lor profesională către industria IT&Software. În cadrul programului le oferim acestora cursuri specializate, dar şi recomandări de angajare către diverse companii din această industrie sau din industrii diferite, dar care au departamente de IT aflate în căutare de personal calificat".
Înfiinţată în 2013, Şcoala informală de IT este lider la nivel naţional în sectorul educaţiei nonformale şi a reconversiei profesionale în domeniul IT. Până în prezent, peste 5000 de pasionaţi de tehnologie au absolvit cursurile de IT din oferta şcolii, în cele mai mari 7 hub-uri IT din ţară (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov, Sibiu şi Craiova). Comunitatea activă de peste 100 de mentori practicieni în mari companii IT naţionale şi internaţionale oferă mentorat şi coaching în carieră cursanţilor care îşi doresc şansa unui nou început. Şcoala informală de IT este partener a peste 120 de companii de top din industria IT & Software.
În ceea ce priveşte ghidul lansat recent de BCR cu privire la cei şapte indicatori urmăriţi de bancă atunci când acordă un împrumut, aceştia sunt următorii: 1. să înţeleagă afacerea şi soliditatea companiei pe durata creditului; 2. să aibă încredere în expertiza şi implicarea managementului; 3. să aibă claritate asupra situaţiilor financiare şi evoluţiei acestora; 4. să evalueze realist capacitatea de plată; 5. să existe o comunicare directă şi deschisă cu privire la nevoile companiei; 6. să existe un plan de afaceri realist şi documentat; 7. să fie menţinut un profil de risc echilibrat.