Fermierii ar putea să se reorienteze către culturile de primăvară, în cazul în care precipitaţiile nu vor apărea în perioada imediat următoa-re, iar în 2012 se va crea o presiune pe cultura de grâu şi pe preţul grâului, însă acest lucru va depinde şi de piaţa globală, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Stelian Fuia. "În cazul în care ploile nu apar, probabil că fermierii se vor reorienta la culturile de primăvară, respectiv porumb, floarea-soarelui, secară etc., şi se va crea o presiune pe cultura de grâu şi pe preţul grâului la anul. Dar asta depinde şi de piaţa globală, pentru că nu mai suntem o piaţă izolată, încât să discutăm numai despre producţia din Româ-nia", a spus Fuia, citat de Agerpres.
În opinia acestuia, problemele apărute la cultura de toamnă nu sunt chiar atât de mari. El a admis, totuşi, că va fi compromisă cultura de rapiţă, dacă nu va ploua în zilele următoare, însă, referitor la grâu, acesta crede că este timp suficient, dacă vor cădea precipitaţii începând cu weekend-ul următor, aşa cum au anunţat meteorologii. El a reiterat că, pe ansamblu, anul agricol actual a fost cel mai bun din 1990 până în prezent, România raportând o producţie istorică de 22 milioane de tone de cereale şi plante tehnice.
Preşedintele Comisiei pentru agricultură a mai spus: "Anul agricol 2011 a fost un an foarte bun, cel mai bun din "90 încoace. Avem producţie istorică de 22 de milioane de tone de cereale şi plante tehnice. Probleme apar cu culturile de toamnă, având în vedere că precipitaţiile întârzie să apară şi cultura de rapiţă este aproape compromisă pentru anul următor. Nu e chiar atât de mare probleme cu cultura - într-adevăr, cultura de rapiţă probabil că este compromisă dacă nu a plouat şi nu plouă în zilele următoare. În ceea ce priveşte grâul, este încă timp suficient dacă vom avea - aşa cum s-a anunţat - din weekend ploi".