Deputatul USR Stelian Ion i-a îndemnat pe parlamentarii puterii să nu boicoteze referendumul din 26 mai şi a afirmat că românii trebuie întrebaţi dacă sunt de acord cu modificările din legislaţia pe Justiţie din ultimii doi ani, schimbări care, în opinia deputatului, nu ar fi fost asumate înainte de alegerile din 2016, conform Agerpres.
"Aveţi un program de guvernare şi la capitolul Justiţie nu am văzut nicăieri că vă propuneaţi în 2016 să măcelăriţi legislaţia penală, să dezincriminaţi faptele de corupţie, să aşterneţi calea infractorilor în lupta lor împotriva românilor şi împotriva statului de drept. Nicăieri nu e precizat acest lucru, nu vi l-aţi asumat înainte de alegeri în 2016, însă după alegeri vă legitimaţi în faţa românilor cu votul primit atunci. (...) De ce vă este frică de referendum? Să întrebăm românii care v-au votat şi pe dvs. şi pe noi dacă sunt de acord cu toate nenorocirile pe care le-aţi făcut în justiţie în ultimii 2 ani, dacă sunt de acord ca persoane cu condamnări penale sau dosare penale în curs să-şi rezolve aceste dosare altfel decât prin prezentarea în faţa instanţelor de judecată şi anume prin modificarea legilor în baza cărora sunt cercetaţi. (...) Nu vă feriţi de referendum, pentru că e vorba doar de consultarea poporului. Dacă nu aveţi nimic de ascuns şi poporul vă iubeşte atât de mult, nu trebuie să fugiţi de el. Veniţi la referendum, explicaţi oamenilor de ce să voteze într-un anumit fel, dar nu boicotaţi şi nu fugiţi de referendum", a spus Stelian Ion, astăzi, în plenul Parlamentului.
Parlamentul a adoptat astăzi proiectul de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional. S-au înregistrat 218 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi trei abţineri, conform Agerpres.
Iniţial, tot miercuri, Parlamentul adoptase, cu 263 de voturi "pentru", nouă "împotrivă" şi o abţinere, un alt proiect de hotărâre care conţinea mai multe recomandări pentru şeful statului, printre care să respecte Constituţia României, Legea 3/2000 privind exercitarea şi desfăşurarea referendumului, deciziile CCR în materie şi recomandările codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia.
Reprezentanţii PNL şi USR au protestat faţă de proiectul de hotărâre propus. Ei au solicitat refacerea raportului comisiilor juridice şi a proiectului de hotărâre considerând că reprezintă "un fals". La solicitarea vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache votul a fost reluat şi recomandările pentru preşedinte eliminate.