STERE FARMACHE, DIRECTORUL GENERAL AL BURSEI DE VALORI BUCUREŞTI:  IMM-urile vor dispare de pe piaţă dacă nu îşi diversifică sursele de finanţare

Dan Nedelcu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2007

Stere Farmache - Director General al BVB

Stere Farmache - Director General al BVB

"Înainte de integrarea în Uniunea Europeană, au existat multe previziuni sumbre, care anunţau că peste 50% din IMM-uri vor dispărea de pe piaţă. Sunt doar exagerări, însă adevărul este undeva la mijloc. Acestea vor fi eliminate de pe piaţă doar dacă nu îşi diversifică sursele de finanţare. Iar piaţa de capital este o soluţie simplă şi ieftină, atât pentru companiile mari, cât şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii", a spus, la sfîrşitul săptămînii trecute, Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul seminarului "Finanţarea companiilor prin bursă". Evenimentul a reunit reprezentanţi ai societăţilor listate şi nelistate la bursă, ai firmelor nou înfiinţate cu potenţial de dezvoltare, dar şi companiilor prezente pe piaţa Rasdaq, care doresc să fie mai vizibile şi să-şi dezvolte afacerea prin promovarea la o categorie superioară a BVB, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale din Constanţa, Galaţi, Buzău, Tulcea şi Vrancea, interesate în atragerea de resurse financiare de pe piaţa de capital.Stere Farmache a precizat în cadrul dezbaterilor: "BVB a venit în Constanţa pentru a propune companiilor din această zonă modalităţi concrete de finanţare a proiectelor pe care le au. Integrarea României în UE pune şi problema costului finanţării companiilor, întrucât competiţia europeană aduce şi competiţia finanţării proiectelor. Vine un moment în viaţa oricărei societăţi, cînd firma are nevoie de mai multă vizibilitate, de finanţări substanţiale, are nevoie să îşi reducă dependenţa de sistemul bancar şi, totodată, are nevoie să se poziţioneze mai corect în mediul concurenţial. Acel moment înseamnă listarea la BVB şi, pe măsură ce societăţile se maturizează, fac acest pas. Sunt convins că tot mai multe societăţi vor trece în viitor la stadiul de companie listată la BVB". El a adăugat că, deocamdată, majoritatea companiilor se feresc să atragă finanţări de pe piaţa de capital, prin emisiune de acţiuni, de teama noilor investitori care intră în afacerea respectivă. Este mai ales cazul societăţilor în care antreprenorii se află în faza de achiziţie şi doresc să îşi crească afacerea prin forţe proprii şi cu sprijinul băncilor. În schimb aceştia nu iau în calcul faptul că la un credit bancar, trebuie achitată şi o dobîndă pe lîngă suma împrumutată, în timp ce finanţarea prin piaţa de capital nu presupune returnarea fondurilor atrase, ci creşterea valorii acţiunilor şi plata dividendului.

Cei prezenţi la seminar au adus în discuţie şi faptul că mulţi agenţi economici se feresc de listarea la bursă şi din cauza obligativităţii afişării unei anumite transparenţe publice, fără să ştie însă că nu este nevoie să menţioneze secrete ale companiei, ci numai efectuarea de raportări trimestriale, semestriale şi anuale ale principalelor date financiare obţinute, printre care, de altfel, se numără şi cele furnizate Ministerului Finanţelor şi Registrului Comerţului.

La rîndul său, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a declarat: "Cu excepţia taxelor legale pe care le presupune emisiunea de acţiuni, se poate spune că se obţine o finanţare cu costuri zero, cu bani care nu mai trebuie daţi înapoi. În schimb însă, trebuie cedată o parte din companie investitorilor atraşi, dar noii coproprietarii vor fi în proporţia dorită de către firma care a apelat la o astfel de finanţare". El a mai adăugat că astfel, pe de o parte, se obţin banii necesari pentru dezvoltarea afacerii, iar pe de altă parte, afacerea se disciplinează. În plus, prin cotarea acţiunilor la bursă, compania va avea, zilnic, o valoare de piaţă. Totodată, prin această alternativă, dependenţa de bănci este redusă foarte mult. Conturile pe care le au companiile care doresc să se listeze la BVB reprezintă 4-5% din valoarea totală a ofertei publice iniţiale, procentul reducîndu-se odată cu creşterea valorii ofertei.

BVB va introduce tranzacţii cu derivate într-o lună de zile

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) intenţionează să introducă tranzacţii cu instrumente financiare derivate în luna august sau, cel mai târziu, în luna septembrie a acestui an, ne-a declarat directorul general al Bursei, Stere Farmache. Sistemul tehnic a fost pregătit şi au fost încheiate cursurile de pregătire ale reprezentanţilor companiei de brokeraj, următorul pas fiind examinarea brokerilor, a mai spus domnul Farmache.

În prezent, operaţiunile cu instrumente financiare derivate se derulează numai la Bursa Monetar - Financiară şi de Mărfuri Sibiu, decizia privind tranzacţionarea derivatelor la Bursa din Bucureşti fiind adoptată deoarece acţionarii BVB au respins fuziunea cu Bursa din Sibiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb