• Interviu cu Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti
Reporter: Cum caracterizati piaţa obligaţiunilor din România?
Stere Farmache: Debutul pieţei obligaţiunilor pe piaţa bursieră a avut loc în toamna anului 2001, când două municipalităţi au decis să finanţeze o parte a proiectelor lor de dezvoltare prin intermediul unor împrumuturi obligatare pe piaţa de capital. Istoria primelor două emisiuni de obligaţiuni poate fi considerată relevantă pentru piaţa instrumentelor financiare cu venit fix din România: cerere ridicată din partea investitorilor în etapa de ofertă publică pe segmentul primar al pieţei de capital şi lichiditate redusă între momentul lansării şi cel al maturităţii.
Acestea consider că sunt şi astăzi caracteristicile principale ale pieţei de obligaţiuni din România, ceea ce ne arată că vorbim de un segment al pieţei financiare care este departe de a-şi fi atins potenţialul de creştere pe care îl are şi pe care sper ca îl vor pune în evidenţă anii următori. O imagine asupra a ceea ce ar putea reprezenta în viitor piaţa de obligaţiuni din România o avem
dacă observam succesul de care s-au bucurat cele două serii de obligaţiuni denominate în lei emise pe piaţa românească de Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii.
Reporter: Care credeţi că sunt motivele pentru care obligaţiunile se tranzacţionează atât de puţin la BVB?
Stere Farmache: Motivele sunt multiple, dar principalele care cred că trebuie amintite atunci când încercăm să explicăm lichiditatea relativ redusă a pieţei obligaţiunilor sunt următoarele:
- lipsa titlurilor de stat din piaţa bursieră;
- valoarea totală relativ redusă a emisiunilor de obligaţiuni prezente pe piaţă;
- strategia de tip "buy and hold" (n.r. cumpără şi ţine) adoptată în mod firesc de majoritatea investitorilor care au în portofoliu obligaţiuni.
Reporter: Consideraţi că piaţa românească are nevoie de aceste instrumente?
Stere Farmache: Răspunsul la această întrebare este fără îndoială afirmativ. Prezenţa obligaţiunilor este esenţială pentru un investitor atunci când încearcă să-şi construiască un portofoliu echilibrat, care să-i permită o administrare eficientă a riscului. Şi, din ce în ce mai mult astăzi, succesul pe orice piaţă bursieră din lume depinde de modul cum investitorii ştiu să administreze riscurile.
Reporter: Care ar fi măsurile care ar trebui adoptate pentru intensificarea tranzacţionării obligaţiunilor? Credeţi că listarea titlurilor de stat ar avea un efect pozitiv asupra lichidităţii acestei pieţe?
Stere Farmache: Un efect benefic imediat asupra lichidităţii pieţei obligaţiunilor l-ar avea fără îndoială admiterea la tranzacţionare a titlurilor de stat, instrumente financiare care reprezintă coloana vertebrală a oricărei pieţe obligatare eficiente. Un alt element care ar putea avea un rol important îl reprezintă rating-ul care în mod normal ar trebui asociat oricărei emisiuni de
obligaţiuni, dar care în lipsa unei agenţii de rating locale nu se regăseşte la majoritatea seriilor de obligaţiuni. Şi nu în ultimul rând, costurile asociate realizării pe piaţa primară a unei emisiuni de obligaţiuni afectează negativ dezvoltarea pieţei obligatare, atâta vreme cât comisioanele percepute de către CNVM se vor menţine la un nivel relativ ridicat.