STEVEN VAN GRONINGEN, RAIFFEISEN BANK: " Este un moment bun să ne întrebăm de ce sistemul bancar este atât de mic"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 mai 2020

" Este un moment bun să ne întrebăm de ce sistemul bancar este atât de mic"

Perioada prin care trecem, cauzată de măsurile impuse de autorităţi pentru diminuarea răspândirii pandemiei de Covid-19, reprezintă un moment bun ca să ne întrebăm de ce dimensiunea sistemului bancar din România este atât de redusă în comparaţie cu Produsul Intern Brut (PIB), a declarat, ieri, Steven van Groningen CEO-ul Raiffeisen Bank, în cadrul unei conferinţe de presă on-line, realizată cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pentru primul trimestru ale băncii.

Steven van Groningen a spus: "Va fi nevoie imensă de credit pentru clienţi, pentru firmele care au probleme cu lichiditatea, şi noi avem un rol important de jucat în acest sens. Dar este important să păstrăm echilibrul între credite şi, pe de altă parte, să ne uităm la viitor, la riscuri.

CEO-ul Raiffeisen a subliniat că, de acum înainte, economia va avea nevoie şi mai mult de bănci.

"Este un moment bun să ne întrebăm de ce sistemul bancar din România este atât de mic, în comparaţie cu PIB-ul. De ce nivelul de intermediere financiară este atât de redus şi ce măsuri putem să luăm pentru a creşte capacitatea sistemului bancar, a sistemului financiar în ansamblu, pentru a fi mai puternici în faţa unui şoc ca cel de acum. Sper să vedem o altfel de discuţie despre rolul sistemului bancar în viitor, decât abordarea populistă de astăzi", a spus Steven van Groningen.

În plus, CEO-ul Raiffeisen a subliniat că nu există consultare între Guvern, Parlament şi sectorul privat, inclusiv în ceea ce priveşte sectorul bancar.

"De fapt nu suntem o democraţie. Am luat anumite lucruri dintr-o democraţie, iar cine câştigă alegerile face patru ani ce vrea. Asta nu este democraţie. În democraţie se dezbat lucrurile importante pentru societate (...). Până acum nu ne-am dat seama ce vrem să facem cu sistemul bancar. În România avem o problemă cu încrederea în societate (...). Nu avem nevoie de un sistem bancar în România? Dacă aşteptăm mult, atunci toţi românii vor putea să îşi deschidă un cont digital într-o altă ţară, toate economisirile se duc în alte ţări şi când avem nevoie de credit, apelăm la bănci şi instituţii financiare din alte ţări. Evident că nu ar fi bine, dar asta este direcţia în care mergem", a spus Steven van Groningen.

În acest sens, CEO-ul Raiffeisen a adăugat că, este necesară o dezbatere, care nu poate să vină doar din parte băncilor.

"Trebuie să intrăm în normalitate, să dezbatem problema reală. Să facem analize cum trebuie, să vorbim cu toţii partenerii sociali şi să nu evităm dialogul. Sper să ieşim din criză cu un dialog mai bun între structurile desemnate pentru asta", a mai precizat Steven van Groningen.

Referitor la noua Lege pentru darea în plată, ce a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, CEO-ul Raiffeisen este de părere că nu va avea un impact imediat.

"Respectăm legea şi dacă nu ştim ce înseamnă exact, atunci trebuie să mergem în justiţie. Mai ales în perioade de criză, trebuie să ne întrebăm dacă ceea ce facem ajută sau nu ajută pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm. Iar aici, în mod clar este vorba despre ceva care nu contribuie cu nimic la rezolvarea crizei. Dar vom gestiona şi asta. Face parte din mediul cu care ne confruntăm şi căruia am reuşit până acum să-i facem faţă destul de bine", a mai spus Steven van Groningen.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Exemplu de bune practici: "Creditare responsabilă in Romania sub atenta supraveghere a BNB"

    1. Banca "R" atrage de la populație in 2008 depozite in valoare de 100.000 Lei;  

    2. Banca "R" acorda un credit de 100.000 Lei in baza unui contract in care se stipulează franci elvețieni la cursul de 2 Lei/Franc elvețian (cursul de atunci); ( banca nu a deținut niciun moment franci elvețieni, BNB știe asta)  

    3. Banca "R" cunoaște riscurile francului elvețian (vezi documentele interne apărute in spațiul public);  

    4. Banca "R" minte clientul prin pliante si mass media dând asigurări clientului ca francul elvețian este o monedă stabilă.  

    5. 2008-2020 banca încasează de la client cel puțin 100.000 lei (suma acordată initial)  

    6. Clientul are in continuare de achitat 200.000 lei dublul sumei împrumutate.  

    7. Continuarea contractului ar permite băncii sa încaseze de la client 500.000 lei (de 5 ori suma împrumutată in 2008).  

    Întrebare:  

    1. Este corect față de banca să piarda din profitul de cazinou obținut in urma pokerului contractual.  

    2. Este corect ca prin darea in plată clientul sa "beneficieze" de pierderea avansului si a ratelor plătite timp de 12 ani si banca sa încaseze doar 125.000 lei plus valoarea de piață a imobilului (125.000) adică doar 250.000 lei pentru suma de 100.000 lei împrumutată...? când banca vrea sa încaseze de 5 ori suma împrumutată?! ca așa e la poker  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb