Stigmatul bancar şi cazierul de fluierător în Biserică

Gheorghe Piperea
Bănci-Asigurări / 15 februarie 2021

Gheorghe Piperea

Băncile îngheaţă sau chiar închid conturi bancare pentru omisiunea sau refuzul "actualizării" datelor cu caracter personal, cu consecinţa sechestrării sumelor de bani aflate în respectivele conturi, aparţinând titularului. Măsura se menţine până la conformare - banii nici măcar nu pot fi mutaţi la alte bănci în caz de refuz al conformării. În mod normal, singurele situaţii în care nişte sume de bani pot fi blocate în conturi sunt acuzaţia penală (caz în care procurorul poate dispune un sechestru în vederea confiscării sumelor respective sau în vederea asigurării recuperării prejudiciului cauzat de infracţiune), condamnarea penală (caz în care judecătorul poate dispune confiscarea sumelor respective sau acoperirea prejudiciului) sau poprirea (în vederea achitării unei datorii). În toate situaţiile de natură penală este aplicabilă prezumţia de nevinovăţie şi prezumţia caracterului legal al provenienţei banilor. Cu toate acestea, cu sau fără justificare constând în vreo suspiciune de spălare de bani, finanţare a terorismului sau corupţie, ridicată la adresa titularului conturilor, banca ia discreţionar şi samavolnic măsura, deseori fără vreo prealabilă notificare a titularului. Datele cu caracter personal, care sunt, oricum, materia primă, "recolta" necesară capitaliştilor de supraveghere pentru a-şi fabrica produsele lor predictive (estimarea comportamentului nostru în achiziţii comerciale sau ideologice), devin preţul forţat, incomensurabil ca valoare, al recăpătării accesului la sumele de bani aflate în cont, sume care sunt obiectul dreptului de proprietate şi care nu sunt purtătoare ale vreunei suspiciuni de fraudă sau de spălare de bani - dimpotrivă, sunt obiectului unei prezumţii constituţionale de caracter licit al dobândirii. Este un şantaj pe faţă, cu aparenţă de legalitate şi cu suport fragil în "condiţiile generale de afaceri" ale băncii (contracte de adeziune, ne-negociabile, pe care clientul băncii nici nu ştie că le-a acceptat). Banca, bazându-se pe forţa sa economică monopolistă şi pe faptul că autorităţile o implică în "lupta" contra corupţiei, a spălarii de bani, a fraudei şi a pandemiilor inventate (în realitate, nu e o luptă, ci un jalnic spectacol de wrestling menit a ţine panica populaţiei la niveluri ridicate) îşi permite această nebunie totalitară de a-şi împărţi şi segrega clienţii în funcţie de furnizarea datelor cu caracter personal. Mai mult chiar, banca îşi permite chiar şi aroganţa de pretinde titularului contului, care s-a conformat la timp şi docil cerinţei actualizării datelor cu caracter personal (se înţelege, desigur, că aceste date trebuie furnizate periodic, cu cadenţa impusă de bancă), să indice şi să justifice modul în care şi-a cheltuit banii.

Date fiind monopolul acordat de stat băncilor şi comportamentul lor concertat, cartelar, precum şi faptul că informaţiile privind ratingul şi scoringul clienţilor sunt accesibile tuturor membrilor acestui cartel (nu şi publicului), din această practică de cămătar - legal susţinut şi intens promovat - s-au ivit două alte consecinţe majore în planul egalităţii în faţa legii şi al non-discriminării.

Băncile îngheaţă sau închid conturile unor clienţi şi ale firmelor în care sunt asociaţi sau administratori, iar aceştia nu-şi mai pot deschide conturi la nicio altă bancă. Băncile nu deschid conturi de capital social dacă nu le convine ceva în obiectul de activitate al societăţii comerciale pe care un cetăţean oarecare intenţionează să o constituie (notă - fără un cont de capital, registrul comerţului nu acordă personalitate juridică unei societăţi în curs de constituire). Stigmatul astfel creat, pentru motive aflate la cunoştinţa exclusivă a băncilor, iradiază chiar şi la persoanele aflate în relaţii strânse sau de rudenie cu stigmatizaţii iniţiali. Odată căpătat acest stigmat, direct sau prin iradiere, toţi senzorii, toţi algoritmii, toate sistemele de identificare facială sau virtuală, toate reacţiile de rejectare ale capitalismului de supraveghere, se abat asupra stigmatizaţilor, ca o furtună de nisip care erodează, punct cu punct, întregul rating de cetăţean şi consumator pe care îl deţinea stigmatizatul, determinând degradarea sa civică, cu o violenţă şi un cortegiu de consecinţe incomparabile cu cele care însoţesc, de regulă, statutul de persoană condamnată penal. Stigmatizatul ajunge mai rău decât un puşcăriaş, aşa cum suspectul de infectare, asimptomatic, era supus anul trecut unui regim de detenţie medicală sau arest la domiciliu mai rău decât cel aplicat unui inculpat.

Stigmatizatul nu mai este un cetăţean cu drepturi şi libertăţi, el este un marginalizat sau chiar exclus din societate.

Cetăţeanul european (sau vestic, în general) are convingerea încă nestrămutată că "scorul de cetăţean", ratingul social, este un instrument totalitar specific chinezesc. Dar, de fapt, acest instrument este deja o cutumă a societăţii vestice, o lume ataşată cândva drepturilor şi libertăţilor, care rejecta segregarea şi preţuia dreptul de proprietate. Ratingul de cetăţean ne face pe toţi suspecţi, iar când granzii capitalismului de supraveghere (serviciile secrete şi corporaţiile Big Tech, Pharma şi Finance) decid să ne aplice un stigmat oarecare - o aluniţă în frunte sau o şapcă purtând inscripţia Make Romania Great Again - suntem deja, noi şi cei apropiaţi nouă, degradaţi civic şi social.

Întrucât plăţile şi încasările în bani fizici, lichizi, sunt limitate valoric la sume minore, sistemul bancar este inevitabil. Pentru plăţile mari, care depăşesc aceste plafoane maximale, trebuie ca părţile tranzacţiei să aibă conturi bancare. Suspendarea sau închiderea unui cont bancar poate pune părţile tranzacţiei prin în imposibilitatea de plată/încasare. Libertatea comerţului - principiu constitutional - şi încrederea în pilonii fundamentali ai infrastructurii economice sunt, pur şi simplu, aneantizate, printr-o decizie discreţionară a unei acrituri de ofiţer de compliance al băncii, care a fost deranjat de persoana clientului sau de reacţia sa întârziată la notificările automate pe care le introduce în sistem (că, dacă ar fi existat suspiciuni de fraudă sau de spălare de bani, autoritaţile şi organele statale competente ar fi trebuit să intervină, la sezizarea zisului ofiţer).

La fel ca şi conturile bancare, care pot fi suspendate, închise sau refuzate, şi conturile sau profilurile pe platformele de comerţ on line ori paginile de socializare pot fi suspendate, închise sau refuzate, pentru încălcarea "valorilor comunităţii" (pe care nimeni, niciodată, nu le-a putut dibui) sau pentru răspândirea de fake news (chit că cel mai mare fake news este practicat chiar de către granzii capitalismului de supraveghere, cei care cenzurează sau interzic, în purul stil bolşevic al anilor `50 ai secolului trecut, orice informaţie sau opinie care nu le este convenabilă).

De ce se întâmpla asta? Pentru că ei pot, pentru că ei au monopolul, pentru că noi nu mai avem alternativă la infrastructura lor cartelară şi la comerţul lor impus de statele care le-au devenit captive. Pentru că noi le-am permis.

Se va ajunge curând la un sistem financiar paralel, la bani locali, acceptaţi în comunităţile locale sau în reţelele de comercianţi aderenţi. Eu mă gândesc la numele unei astfel de monede şi la paritatea cu dolarul... Şi la un sistem financiar paralel. Ca în Franţa, Grecia, Argentina.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. O placere sa va citesc!

    fleasca Piperea! Te-a lovit virusul si nu-ti dai seama! Prostii mai mari n-am citit! Si am si conturi si tranzactii...

    1. Daca dai cautare pe net gasesti o farmacie care are medicamente la preturi decente. Apoi in loc sa comentezi prosteli pe aici mai bine rezolvi cu ciorapii lu' vasile citu.

      nu e adevarat - a prezentat frumos tot ce tine de conformitate , aml (anti-spalare de bani) cft (prevenirea finantarii terorismului) etc...

      inteleg punctul de vedere  

      dar vreau sa ii transmit ceva d-lui Piperea :  

      daca sistemul bancar nu ar fi achesat la aceste standarde nu ar fi fost un sistem bancar deschis fata de exterior (unde oriunde in tarile civilizate sunt aceleasi standarde datorita atator si atator incidente - incepand cu mici incidente - bani din droguri si trafic de carne vie - si finalizand cu mari incidente - celebra colaborare ING-Iran sau mai nou banci din Luxeburg - mita pentru lideri in UE - ooops... am scapat porumbelul cu ceva ce nu a aparut inca in presa :)) ... )  

      rezumand:  

      Romania nu era bancar in lumea buna daca nu aplica cele mai stricte standarde .  

      nu e vorba ca bancile sunt niste entitati pline de oameni rai care nu te lasa sa traiesti (financiar vorbind).

      e vorba de respectarea de catre bacile romanesti a unor standarde de excelenta propuse din afara tarii.  

    CE NU-TI CONVINE , FRANTZ , CE NU-TI CONVINE ??? AAAAAA , ESTI NEMULTUMIT , CA BANCILE CAPITALISTE TICALOASE , IN VIZIUNEA TA , CER 8 - 9 - 10 % PE AN , DOBANZI LA CREDITELE CELOR CARE VOR SA SE IMBOGATEASCA , LUAND BANI DE LA ELE ??? PAI , CE PRETENTII AI , COMUNISTULE ??? SI , CATA MINTE AI , IN GRAUNTA TA DIN CAP ??? SI , CE VREI TU , CA SA FII MULTUMIT , LA URMA-URMEI ??? CA CLIENTII , SA PLATEASCA DACA SE POATE , MAI NIMIC , S-AU CHIAR NIMIC , CA DOBANZI BANCARE ??? STIU !!! SOCIETATEA COMUNISTA DIN ROMANIA , SE IMPARTE IN 2 CATEGORII : DESTEPTI , SI PROSTI !!! AI DORII MULT DE TOT , CA PROSTII , SA FIE BANCILE !!! SA VA PUTETI TOTI , IMBOGATII , PE SPATELE LOR !!! SI TU , SI FRATELE TAU DE CRUCE , ALT SANATOS LA CAP , TOVARASUL ZAMFIR , A-TI VREA SA SE PLATEASCA CA DOBANZI , 1 % , 2 % MAXIM , PROBABIL , PE AN !!! CA , ZICE ZAMFIR , ASA SE PLATESTE IN EUROPA !!! PAI , VOI COMPARATI EURO , S-AU DOLARUL , CU ZDREANTA DE MONEDA , NUMITA '''''' LEU ''''''' ??? OMUUUULEEEEE !!! TREZESTE-TE , VORBA LUI MIHAI - VITEAZUL , C-AI DORMIT DESTUL !!!! NOROC CA-L AVEM PE GUVERNATORUL ISARESCU , SA TINA CURSUL RELATIV STABIL , CA ERA VAI DE CAPUL NOSTRU !!! DA , VAI DE CAPUL ROMANIEI , O SA FIE , CU OAMENI CA VOI !!! DACA PUNETI UNA DIN LEPADATURILE VOASTRE IN LOCUL LUI , AJUNGE LEUL LA 10 - 15 LEI , IN COMPARATIE CU EURO , SI NE SPANZURAM CU TOTII !!! STII CE ??? PUNE-L PE ZAMFIR , CA GUVERNATOR , LA BNR !!! S-AU , PE TOVARASEA OLGUTA !!! IN 6 LUNI - 12 LUNI , ROMANIA N-O SA MAI AIBE NICI UN BAN , IN REZERVA NATIONALA !!! CA DOAR , NU SANT BANII VOSTRII PERSONALI !!! SANT BANII TARII , ADICA , AI NIMANUI !!! SA SE TRIPLEZE PENSIILE !!! SA SE INZECEASCA ALOCATIILE COPIILOR !!! CA AU NEVOIE DE BANI !!! SA NU UITAM , DE SALARIILE MINUSCULE , ALE BUGETARILOR !!! CA SANT MICI , SI EI , SARACII !!! DE UNDE BANI ??? ISARESCU , SA STEA CAPRA , SI SA FACA ROST DE EI , DE LA FED-ul AMERICAN !!! ALTFEL , NU E PATRIOT , CI DUSMAN AL TARII !!! SA MAI CONTIUI ??? PE CUVANT , VOI , CHIAR NU SANTETI SANATOSI LA CAP !!! TRAITI , INTR-O LUME PARALELA !!! GEME-TI , DUPA PARINTELE VOSTRU ADEVARAT , TOVARASUL LENIN !!! NU CEAUSESCU !!! CEAUSESCU , ERA UN COPIL MIC !!! CE BINE ERA IN COMUNISM !!! AVEAM NUMAI CEC-ul , SI ATAT !!! NU ATATEA BANCI CAPITALISTE , TICALOASE !!! DE CE NU LE INCHIDETI , SI GATA ??? SI , 48 DE ORE , RAGAZ , OCCIDENTALILOR , SA PARASEASCA TARA !!! CA SA RAMANETI , NUMAI VOI !!! STAPANI PESTE TOT !!! ASTA , E POFTA , CE-ATI POFTIT !!!

    1. Du-te mai si te cauta (de sanatate mentala)! Ai ajuns sa citezi din Mihai Viteazul!

      Mai invata si sa scrii! Daca vrei neaparat, chiar ai putea sa te si spanzuri! 

      Ma mir ca Bursa te tolereaza la comentarii de acest fel! Ma refer nu neaparat la continut (care oricum este discutabil) ci la limbaj!

      Make, ai eliminat (ca sa nu spun cenzurat) comentarii mult, multmai decente!!!!! 

      In Romania nu avem un sistem bancar util ci o retea de speculanti care paraziteaza economia reala prin tot felul de artificii legislative promovate de-a lungul timpului. Initial am avut tendinta de a-ti raspunde rational cu zecile de legi care inlesnesc bancilor abuzurile dar imi dau seama ca esti probabil unul din miile de prapaditi bagatori de seama amploaiati le vreo banca din sistemul bancar Isarescian. Singurul lucru care trebuie facut este abrogarea legilor promovate sub pretextul combaterii terorismului (teroristi nu avem dar bancile iau comisioane de retragere de 2% din sumele pe care suntem obligati sa le vehiculam prin banca- si asta este un furt curat) , abrogarea obligativitatii firmelor de a tine banii in Romania pe nimic cand ar trebui sa ii poata plasa oriunde in UE pe dobanzi reale.... si asta ar fi un inceput doar.

      M-A IERTATI PTRU CEAM SCRIS MAI SUS NUM-I LUASEM TRATAMENTU ACU SINT MAI BINE ISARESCU E UN SECURIST JEGOS LASA BANCILI S-A FURE RUSINE!

    Unde dai si unde crapa.Sunt de acord cu dl.Piperea privind securitatea banilor tinuti in banci si atitudinii 'legale "ostile ale bancilor in raport cu deponentii.Unde mai este secretul bancar?

    1. SPUN ADEVARUL , SI NUMAI ADEVARUL , TOVARASE 3 . 1 . !!! CONTINUT , LIMBAJ , SCRIS !!! STIU , CA IN ROMANIA , ADEVARUL SUPARA !!! SI , MAI ALES , ENERVEAZA !!! DE CE SA MA : '''''' ELIMINE ''''' ??? DA , COMUNISTII , ASTA AU STIUT : SA ELIMINE !!! POATE CA STII , SI DUMNEATA : NU E OBLIGAT NIMENI , DAR ABSOLUT NIMENI , SA IA VREODATA , VREUN LEU , DIN VREO BANCA !!! SANT SI ALTERNATIVE : IFN-uri , INTERLOPII !!! DE CE TE DUCI LA BANCA , CA SA IEI BANI ??? I-TI SPUN EU : SIMPLU !!! CA SA TE IMBOGATESTI !!! SA DEVII , MAI BOGAT , CA ALTII !!! S-AU , CA CEILALTI !!! BRAVO TIE !!! DAR , IN ROMANIA , SE UITA DE MULTE ORI , UN LUCRU SIMPLU : SA MAI RETURNEZI , SI BANII INAPOI !!! O GRAMADA DE CLIENTI , ODATA CE SE VAD CU BANII IN MANA , N-AR MAI VREA , SA-I MAI DEA INAPOI !!! NICI CU DOBANDA , NICI FARA DOBANDA !!! SI AICI , AJUNGEM DIN NOU , LA VORBA : UNII DESTEPTI , SI ALTII PROSTI !!! CICA , E MULT , 8 - 9 10 % , PE AN !!! CICA , SANT DOBANZI CAMATARESTI !!! DU-TE LA CAMATARI , TOVARASE 3 . 1 . SI IA BANI DE LA EI !!! SI SA VEZI ACOLO , DOBANZI !!! PIPEREA , ZAMFIR , SI ALTII CA EI , ASTA AR VREA !!! DACA E POSIBIL , SA NU SE MAI PLATEASCA NICI O DOBANDA !!! BANCILE , SA FIE IN ROMANIA , UN FEL DE , ARMATA SALVARII !!! ASTA , ESTE TOT SCANDALUL !!! DE CE CER , ATATA AMAR DE DOBANDA !!! PENTRU VREMURILE NOASTRE , 10 % , E MULT ??? SA RASPUNDA ZAMFIR !!!

      TOVARASE 3 . 1 . !!! CA MI-AI ADUS AMINTE !!! VEZI , CA ESTI BAIAT DESTEPT ??? UITASEM : COMUNISTII , AU ''''''' ELIMINAT ''''''', ZECI DE MILIOANE DE OAMENI , FIZIC !!! DE CE ??? TE LAS , SA GHICESTI , DE 3 ORI !!! NU STII ??? PENTRU CA , NU GANDEAU CA EI !!! NU POT SA GANDESC CA TINE , SI NICI NU VREAU !!! AR TREBUI , SA FIU , '''''' ELIMINAT ''''''' !!! CE VREI , E OPINIA MEA !!!

      REVIN ACU MIAM LOAT PASTILA VAD CA AM SCRIS NU MAI PROSTII I-MI CER SCUZE DACA SINT ANAGRAMAT SI CAND I-MI VINE ORA FAC URAT SI SCRIU """CE NU TREBUIE?!?""". ASA E BANCILE FURA IN ROMANIA LE LASA SECURISTUL ISARESCU MANOLE ETOTI O GASCA DE INTERLOPI.

    Are perfecta dreptate. Am trait pe propria mi piele aceste chestii. Problema e ca nu am cu cine sa ma cert.. Si fara banci nu poti.. Si atunci le maschezi ca sa dea bine la banci. Isareacu ar trebui sa plece.. E momentul de o schimbare.

    1. DOMNULE , DOMNULE !!! CINE A SCRIS , IN NUMELE MEU , MINUNATUL MESAJ , 4 . 3 . , DE LA ORA 06 . 58 ??????? N-AM SCRIS , NICI UN FEL DE PROSTIE , SANT MANDRU DE FIECARE CUVANT !!! ACUMA , NU TREBUIE SA VA ENERVEZE FOARTE TARE , CE-AM SPUS !!! IN CATEVA CUVINTE PRINCIPALE , ESENTA E URMATOAREA : TOVARASUL PIPEREA , A FOST , ESTE SI V-A FI IN VECI , UN DUSMAN DE MOARTE AL BANCILOR ROMANESTI !!! AR DORI CA ACESTEA SA OFERE CREDITE , ORISICUI VINE LA BANCA SI CERE BANI !!! LA NICI O DOBANDA , DACA SE POATE !!! SI , CU RETURNATUL BANILOR INAPOI , MAI USOR !!! SA TE VEZI CU BANII IN MANA , SI PE URMA , DA-LE DRACULUI DE BANCI !!! CA , ARE BALTA PESTE !!! N-ARE NICI O IMPORTANTA , DACA BANCILE , O SA AIBE SOARTA BANCOREX !!! CA AIA , ASA AU FACUT !!! AU DAT CREDITE LA GRAMADA , SI IN PROSTIE , SI N-AU MAI VAZUT BANII INAPOI !!! VORBA LUI GRIGORE - VASILIU , BIRLIG : LA REVEDERE , SI N-AM CUVINTE !!! CA IAR REVIN LA IDEEA , CA UNII VOR SA FIE DESTEPTI , SI ALTII PROSTI !!! EI , CE SPUNETI , AM DREPTATE ??? SI , IN LEGATURA CU GUVERNATORUL BNR , MUGUR ISARESCU : AL CONSIDER , SINGURUL OM , CARE MAI TINE IN PICIOARE , SISTEMUL MONETAR ROMANESC !!! NU VAD PE NIMENI IN STARE , SA-L INLOCUIASCA !!! NU DIN ROMANIA !!! EL INSUSI , NU ESTE UN OM DE ROMANIA !!! LOCUL LUI , ERA IN SUA , S-AU IN ELVETIA !!! AR TREBUI , SA FITI BUCUROSI , CA E EL IN FRUNTEA BNR , SI NU VREUN TREPADUS ADUS POLITIC !!! CA SE ALEGE PRAFUL DE TOT !!!

      SI , SA STITI : NICAIERI , IN EUROPA , COMUNISMUL , NU S-A INRADACINAT IN AFARA DE RUSIA , CA IN ROMANIA !!! MAJORITATEA DINTRE VOI , DIN PACATE PENTRU VOI , ASA GANDITI !!! IN MOD COMUNIST !!! A-TI VAZUT ASTA , LA PARINTII VOSTRII , CARE S-AU NASCUT , MULTI , TOT IN PERIOADA AIA !!! DE AICI , S-A NASCUT URA !!! DA , VOI URATI !!! PE TOT SI TOATE , IN AFARA DE VOI !!! DE CE AM AJUNS IN HALUL ASTA ??? REVIN LA VORBELE LUI FLORIN PIERSIC , LA SFARSITUL SERIALULUI ''''''' UN AUGUST , IN FLACARI '''''' : VREM SA CREEM , OMUL NOU !!!!!!!! ERA IN 1944 !!! CU AJUTORUL CELOR CATEVA MILIOANE DE OSTASI SOVIETICI , CARE S-AU INSTALAT IN ROMANIA , JEFUIND-O PANA IN 1958 , DE TOT CE AVEA , A FOST CREAT INTR-ADEVAR , IN ROMANIA , '''''' OMUL NOU ''''''' , ADICA PARTIDUL COMUNIST ROMAN !!! O ANEXA JALNICA A URSS , VARIANTA ROMANEASCA !!! IN ROMANIA DE AZI , NUMAI SECTORUL PRIVAT , SE LUPTA SA FACA CEVA !!! RESTUL E VAX !!! MAJORITATEA DINTRE VOI , SANTETI COPIII '''''' OAMENILOR NOI ''''''' !!! MAJORITATEA , JUDECATI , CA PARINTII VOSTRII !!! CUM SA FACA TARA ASTA , PASI INAINTE ??? SI , CU CINE ???? SANTEM SINGURA TARA DIN EUROPA , CARE DA INAPOI , NU INAINTE , DE 31 DE ANI !!! AMBASADORUL GERMAN DIN ROMANIA , ANUL TRECUT , A FACUT O VIZITA IN MAI MULTE LOCURI DIN TARA !!! A FOST INTREBAT , CE PARERE ARE DESPRE CE-A VAZUT , SI SA RASPUNDA SINCER !!! A ZIS CA , ROMANIA DE ASTAZI , E , CUM ERA GERMANIA , IN ANII 1880 !!!!!!! SI , AL CRED !!! MAI E DE ZIS , CEVA ???????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb