Stocurile în declin aduc creşteri importante pe piaţa petrolului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 15 iulie 2013

Stocurile în declin aduc creşteri importante pe piaţa petrolului

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), tranzacţionat pe piaţa americană, a urcat, vineri, investitorii speculând că stocurile de profil din SUA vor continua să scadă, după ce au consemnat cel mai important declin din ultimele trei decenii. Avansul preţului a fost determinat, de asemenea, de rezultatele financiare peste aşteptări anunţate de unele companii la finele săptămânii trecute, dar şi de anunţul făcut de preşedintele Federal Reserve (banca centrală americană), Ben S. Bernanke, în privinţa menţinerii programului de achiziţii de obligaţiuni.

Preţul futures al ţiţeiului WTI cu livrare în august a urcat cu 1,04 dolari (1%), la 105,95 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. Pe întreaga săptămână trecută, preţul petrolului a câştigat 2,6% pe piaţa din SUA.

Amintim că, la data de 10 iulie, cotaţia petrolului American a atins 106,52 dolari barilul, acesta fiind nivelul maxim al ultimelor 15 luni. De la începutul anului, preţul potrolului WTI a urcat cu 14%.

Analiştii arată că fundamentele de pe piaţa petrolului, declinul stocurilor de profil, respectiv cererea în creştere impulsionează preţurile.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în august a urcat cu 1,08 dolari (1%), vineri, la 108,81 dolari/baril. Atât la New York, cât şi la Londra, volumul tranzacţiilor cu contracte futures pe ţiţei a fost, vineri, mai mare decât media ultimelor 100 de zile.

Conform nivelurilor înregistrate la închiderea sesiunii bursiere de vineri, preţul petrolului european a fost cu 2,86 dolari mai mare decât cel al ţiţeiului WTI. Diferenţa de preţ dintre cele două tipuri de petrol a coborât la 1,99 dolari în data de 10 iulie, aceasta fiind cea mai mică din noiembrie 2010 până în prezent. De menţionat că, în luna februarie, diferenţa dintre cele două preţuri era de 20 de dolari.

Potrivit analiştilor Capital Economics, diferenţa dintre cele două preţuri va dispărea până la sfârşitul anului curent.

"Reducerea diferenţei reflectă, în primul rand, perspectiva de relaxare viitoare a constrângerilor logistice din domeniu", susţine Julian Jessop, şef al departamentului de cercetare a materiilor prime din cadrul Capital Economics. În opinia sa, diferenţa foarte mică de preţ dintre Brent şi WTI "se va permanentiza" în curând.

Dacă, anterior, Capital Economics preconiza că diferenţa dintre preţuri va fi de 5 dolari, până la finele lui 2013, acum estimează "dispariţia completă" a acesteia. Potrivit Capital Economics, petrolul Brent va încheia anul aces­ta cu un preţ mai mic de 100 de dolari/baril.

Stocurile americane de ţiţei, în cea mai importantă scădere de după 1982

Stocurile de petrol din SUA s-au redus cu 20,2 milioane de barili, în cele două săptămâni încheiate la data de 5 iulie, atingând 373,9 milioane de barili, potrivit datelor anunţate recent de Administraţia Informaţiilor din Energie (EIA) de la Washington. Scăderea din cele două săptămâni este cea mai mare de după 1982, conform EIA.

EIA mai arată că rafinăriile din SUA au operat la 92,4% din capacitate, în 5 iulie, cu 0,2% peste nivelul din săptămâna anterioară, res­pectiv la cel mai ridicat nivel din anul curent.

Stocurile de benzină din SUA au scăzut cu 2,63 milioane de barili, săptămâna trecută, la 221 milioane de barili, conform EIA. Cererea de profil a sporit cu 1,8%, în ultimele patru săptămâni, la 9,08 milioane de barili/zi - cel mai ridicat nivel din august 2012 până în prezent.

Producţia de petrol a Statelor Unite a crescut până la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, datorită exploatării zăcămintelor de şist. Aceasta a sporit cu 1,8%, în săptămâna 1-5 iulie, la 7,4 milioane barili pe zi, atingând cel mai ridicat nivel de după ianuarie 1992, potrivit EIA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb