STOLTENBERG, NATO: "Nu dorim un nou Război Rece cu Rusia şi nici o nouă cursă a înarmării"

Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iunie 2016

"Nu dorim un nou Război Rece cu Rusia şi nici o nouă cursă a înarmării"

Rusia: "Sporirea prezenţei NATO la graniţă nu poate rămâne fără răspuns"

NATO nu doreşte un nou Război Rece cu Rusia, a declarat, ieri, la Varşovia, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, care a pledat pentru relaţii "mai pozitive" cu Moscova, relatează agenţia DPA, potrivit Agerpres.

După anexarea Crimeii de către Rusia şi declanşarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei, relaţiile NATO cu Moscova au ajuns la cel mai jos nivel de la terminarea Războiului Rece, iar la ora actuală ambele părţi îşi afirmă interesul militar deosebit pentru estul Europei.

Totuşi, Jens Stoltenberg a insistat, în timpul vizitei la Varşovia, că Alianţa "nu caută o confruntare cu Rusia". "Nu dorim un nou Război Rece. Nu dorim o nouă cursă a înarmării", a subliniat el, într-un discurs susţinut la Universitatea din Varşovia.

"Obiectivul nostru este o relaţie mai pozitivă şi mai cooperativă cu Rusia. Trebuie cel puţin să depunem eforturi în direcţia unei relaţii mai predictibile", a indicat secretarul general al NATO, adăugând: "Canalele de comunicare şi dialogul politic sunt în interesul nostru".

În prezent, Alianţa are în vedere stabilirea unei noi întâlniri a Consiliului NATO-Rusia înaintea summitului NATO, care va avea loc la Varşovia pe 8 şi 9 iulie. Reuniunile în cadrul acestui consiliu au fost suspendate de NATO după anexarea Crimeei, fiind reluate abia anul acesta în aprilie, dar întâlnirea de atunci s-a încheiat cu "grave dezacorduri" referitoare la Ucraina şi alte subiecte.

În plus, summitul NATO ar putea aduce o amplificare a tensiunilor cu Moscova, dacă Alianţa va decide desfăşurarea prin rotaţie a patru batalioane în Polonia şi statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania). Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a declarat după întrevederea de ieri cu Stoltenberg că decizia privind desfăşurarea acestor batalioane este practic luată, acum fiind în discuţie doar aspectele tehnice.

"Această prezenţă multinaţională avansată arată determinarea noastră. Ea sporeşte capacitatea noastră de descurajare (...) Va avea un efect stabilizator la frontierele NATO", a mai declarat Stoltenberg, la Varşovia.

Prezenţa crescândă a NATO la graniţa Rusiei nu poate rămâne fără răspuns, a declarat ieri, pentru agenţia TASS, Alexei Meşkov, adjunct al ministrului rus de externe, insistând: "Partea rusă a declarat de mai multe ori că sporirea prezenţei militare a NATO la graniţa cu Rusia cel puţin subminează spiritul Actului Fondator Rusia-NATO şi nu poate rămâne fără răspuns din partea noastră".

Oficialul rus a menţionat că Rusia trebuie să-şi asigure securitatea statului.

Iohannis: Ameninţările Rusiei nu au bază reală

Declaraţiile recente din partea Rusiei referitoare la scutul de la Deveselu nu pot să intimideze, a afirmat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, arătând că abordarea României de întărire a securităţii NATO este cea corectă.

Domnia sa a spus: "Recentele declaraţii din partea Federaţiei Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze. Dimpotrivă, aceste ameninţări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securităţii NATO ca reacţie legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă".

Preşedintele a declarat că situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre nu a evoluat într-un sens pozitiv şi că provocările curente au un spectru mai larg "cu un complex de ameninţări pe care nu le puteam anticipa cu câţiva ani în urmă şi care fac mediul de securitate imprevizibil".

"În Est, avem de-a face cu Federaţia Rusă mai activă, mai agresivă cu vecinii săi, care încalcă normele de drept internaţional şi care, prin acţiunile sale de militarizare a spaţiului Mării Negre, inclusiv în Crimeea ilegal ocupată, a afectat grav echilibrul de securitate la Marea Neagră", a menţionat el, subliniind că mediul de securitate din Sud este instabil şi există ameninţări la adresa securităţii energetice şi cu atacuri cibernetice.

"În viziunea noastră, cele două dimensiuni ale securităţii europene, cea Estică şi cea Sudică, trebuie tratate sistemic, prin identificarea unor opţiuni, atât pentru creşterea securităţii şi a rezilienţei statelor europene, cât şi pentru proiectarea securităţii, democraţiei şi prosperităţii în vecinătatea noastră. Cred, aşadar, că trebuie să oferim soluţii integrate, care să aibă în vedere elemente de securitate şi umanitare şi care să abordeze, în primul rând, cauzele focarelor de insecuritate, nu numai consecinţele acestora", este de părere şeful statului, potrivit Mediafax.

De asemenea, el a amintit de mandatul României la summit-ul NATO de la Varşovia, reiterând că ţara noastră va pleda inclusiv pentru o atenţie sporită acordată Mării Negre.

Iohannis s-a referit şi la anexarea ilegală a Crimeei de Federaţia Rusă, considerând că problema securităţii energetice a căpătat astfel o dinamică şi o semnificaţie nouă.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat vineri România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei, relatează Reuters.

Aflat în vizită în Grecia, Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antirachetă din România, acuzând că deşi Moscova a solicitat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive în caz contrar, Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat aceste avertismente.

TĂRICEANU, DESPRE REACŢIILE VENITE DE LA MOSCOVA:

"Este o ameninţare, nu este numai pură propagandă şi declaraţii"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, referindu-se la ultimele reacţii venite din partea Rusiei, că reprezintă "o ameninţare" şi nu doar "pură propagandă".

Tăriceanu a afirmat că a fost pusă în funcţiune baza de la Deveselu, cu sistemul anti-balistic, "care ne dă şi nouă şi celorlalte ţări de pe flancul estic, începând cu ţările baltice, Polonia, România şi în sud Bulgaria, un sentiment de securitate crescută".

"Partea bună a lucrurilor - că spuneam că trăiesc un sentiment amestecat - este că în sfârşit pe teritoriul României s-a pus în funcţiune baza de la Deveselu, cu sistemul anti-balistic, care ne dă şi nouă şi celorlalte ţări de pe flancul estic, începând cu ţările baltice, Polonia, România şi în sud, Bulgaria, un sentiment de securitate crescută. Viitoarea prezenţă a unor militari americani, la fel pe teritoriul României, este parte din această construcţie care o să ne reclădească sentimentul că există solidaritate şi că suntem mai bine apăraţi. Dar lucrul acesta nu face să descrească ameninţarea, cel puţin pentru moment. Deci este o ameninţare, nu este numai pură propagandă şi declaraţii. Vedem că aceste declaraţii sunt însoţite din partea Rusiei de fapte şi fapte grave, care sunt condamnate, numai că există şi în rândul aliaţilor ţări care consideră că interesul pe termen scurt e mai important. Şi atunci sunt dispuse să facă din nou anumite concesii Rusiei şi atunci Rusia ştie foarte bine să exploateze în favoarea ei şi în defavoarea noastră", a susţinut preşedintele Senatului.

Tăriceanu a precizat că se află încă sub impresia lipsei de reacţie şi de acţiune a NATO şi a aliaţilor occidentali după invadarea, în 2008, de către Rusia a Georgiei, "când a existat o atitudine de pasivitate şi de neînţelegere a schimbării modului de acţiune al Rusiei, care a devenit unul agresiv".

"Şi acest comportament agresiv, care nu a fost înţeles la vremea respectivă, a făcut ca NATO să rămână cu bazele mai "avansate" în Germania şi flancul estic şi sud-estic al NATO să fie descoperit. Până s-a produs criza din Ucraina şi ocupare a Crimeii. Ocuparea Crimeii ştiţi cu ce echivalează, Rusia nu mai are nevoie de un portavion în Marea Neagră, portavionul se numeşte Crimeea. Au baze care sunt mult mai simplu de folosit decât utilizarea unui portavion. În momentul acesta deodată s-au trezit la realitate", a subliniat Tăriceanu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sau acum pupi licuriciul crezând că scapi de beci?

     

    Iată ce a scris raportorul EU în 2009 despre conflictul ruso-georgian. 

     

    The Telegraph, 30 sep 2009 

    "An EU investigation into the roots of last August's conflict has reserved its harshest criticism for Georgia's military assault on the breakaway region of South Ossetia and its capital Tskhinvali. 

    "Open hostilities began with a large-scale Georgian military operation against the town of Tskhinvali and the surrounding areas, launched in the night of 7 to 8 August 2008, the report concluded. 

    "There is the question of whether the use of force by Georgia in South Ossetia was justifiable under international law. It was not." 

    Heidi Tagliavini, the Swiss diplomat who led the EU "mission", rejected Georgian claims that it was defending itself from an imminent Russian attack or violence from Moscow sponsored South Ossetian militias. 

    "None of the explanations given by the Georgian authorities in order to provide some form of legal justification for the attack lend it a valid explanation," she said. 

    Her report stated: "There was no ongoing armed attack by Russia before the start of the Georgian operation. Georgian claims of a large-scale presence of Russian armed forces in South Ossetia prior to the Georgian offensive could not be substantiated by the mission. It could also not be verified that Russia was on the verge of such a major attack." 

    Russia's military response to Georgia, the EU investigators found, was initially defensive, and legal, but quickly broke international law when it escalated into air bombing attacks and an invasion pushing into Georgia well beyond South Ossetia." 

     

    Trad sumară: O investigație EU asupra conflictului ruso-georgian a rezervat critici foarte dure Georgiei pentru atacul ei neprovocat asupra provinciei separatiste Osetia de Sud. 

     

    Ostilitățile au început cu o operațiune militară georgiană împotriva orașului Tskhinvali în noaptea de 7 spre 8 aug 2008. 

     

    "A existat întrebarea dacă utilizarea forței de către Georgia a fost justificată de dreptul internațional. NU A FOST." - extras din raport. 

     

    Șeful misiunii, Heidi Tagliavini, diplomat elvețian, a respins pretențiile georgiene cum că se afla în auto-apărare deoarece Moscova plănuia un atac. Dna Tagliavini spune "nu a existat atac armat al Rusiei înaintea începerii ofensivei de către Georgia". 

     

    Răspunsul Rusiei a fost inițial defensiv și LEGAL, dar după aceea a depășit cadrul legal internațional când s-a transformat într-o invazie mai adâncă în teritoriul georgian. 

    Auzi Tăricene cum stă treaba cu acel conflict. Nepriceputule. 

    De ce tot insistă Bursa să îl citeze incorect pe Putin? Căutați "jurnaliștilor" ce a spus Putin și o să vedeți că a spus "target" (traducătorul Kremlinului a folosit acest cuvânt). Adică ȚINTĂ. Nu este același lucru cu raza de acțiune.

    Grecii sunt și ei în raza de acțiune și nu au nicio transpirație față de ruși. Pentru că nu sunt ȚINTE. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb