Storia: 82% dintre cetăţenii care sunt în căutarea unei locuinţe spun că procesul de achiziţie este mai uşor în cuplu

F.D.
Miscellanea #Construcţii / 13 februarie

Storia: 82% dintre cetăţenii care sunt în căutarea unei locuinţe spun că procesul de achiziţie este mai uşor în cuplu

82% dintre românii care sunt în căutarea unei locuinţe sunt de părere că procesul de achiziţie este mai uşor în cuplu, iar 90% sunt convinşi că vor găsi proprietatea potrivită pentru ei, conform ultimului sondaj realizat în rândul utilizatorilor Storia şi OLX Imobiliare.

Deciziile imobiliare în cuplu - compromisuri şi planificare financiară

Pentru 60% dintre respondenţii la studiu comunicarea în cuplu este considerată uşoară, în timp ce pentru 13% este percepută ca fiind mai dificilă. În acelaşi timp, 27% declară că nu o percep nici grea, nici uşoară. Întrebaţi care este nivelul de dificultate de a găsi o proprietate care să satisfacă nevoile ambilor parteneri, 43% declară că le este uşor, 27% spun că procesul este dificil, iar 30% consideră că nu este nici greu, dar nici uşor. În plus, 27% dintre respondenţii care sunt în căutarea unei locuinţe de achiziţionat au oprit căutarea la un moment dat pentru că nu reuşeau să ajungă la un acord.

În relaţia de cuplu, una dintre provocările majore o constituie stabilirea bugetului şi a locuinţei. Astfel, 26% dintre respondenţi au dificultăţi în a ajunge la un acord cu privire la bugetul final, în timp ce 28% întâmpină dificultăţi în a găsi o zonă potrivită pentru ambii parteneri.

În ceea ce priveşte partea financiară, 61% declară că vor plăti locuinţa în mod egal, 19% o vor plăti proporţional cu veniturile, în timp ce în 20% dintre cazuri locuinţa va fi plătită doar de unul dintre parteneri. De asemenea, 60% vor plăti viitoarea locuinţă cu un credit bancar. În 60% dintre cazuri, creditul bancar urmează să fie plătit în mod egal, iar 25% declară că vor plăti creditul proporţional cu veniturile fiecăruia. Totuşi, în 15% dintre cazuri, creditul urmează să fie plătit doar de unul dintre parteneri. Când vine vorba de compromisuri, în 75% dintre situaţii, ambii parteneri au făcut concesii, iar 51% declară că au fost implicaţi în mod egal în procesul de căutare.

Procesul de achiziţie în cuplu, supus diferenţelor între generaţii

Comunicarea în cuplu cu privire la achiziţia unei locuinţe devine mai dificilă cu trecerea timpului. În timp ce pentru Generaţiile Z (sub 27 de ani), Y (28-43 de ani) şi X (44-59 de ani) comunicarea este dificilă în proporţie de 11-12%, pentru Generaţia Baby Boomers (peste 60 de ani), procentajul creşte la 26%. Chiar şi după o perioadă îndelungată petrecută în cuplu, cei cu vârsta de peste 60 de ani întâmpină dificultăţi semnificative în luarea deciziilor în doi. Conform sondajului, 42% dintre Baby Boomers consideră că doar unul dintre parteneri face compromisuri, în timp ce 61% declară că doar unul dintre ei s-a implicat mai mult în căutarea proprietăţilor. În schimb, în generaţiile mai tinere, în peste 70% dintre cazuri partenerii fac compromisuri în mod egal.

În privinţa achitării locuinţei, partenerii din Generaţiile X, Y şi Z contribuie, în general, în mod egal, în timp ce pentru o proporţie semnificativă din Generaţia Baby Boomers plata este responsabilitatea exclusivă doar a unuia dintre parteneri (în 38% dintre cazuri). Aşadar, generaţiile mai tinere tind să împartă sarcinile financiare în mod egal, în contrast cu Baby Boomers, unde este mai obişnuit să plătească doar unul dintre parteneri.

"Datele colectate de pe platformele noastre indică faptul că, pe măsură ce trece timpul, cuplurile se confruntă cu dificultăţi în comunicare în luarea deciziilor legate de imobiliare. În timp ce generaţiile mai tinere par să adopte o abordare egalitară în împărţirea responsabilităţilor, inclusiv a costurilor şi a compromisurilor, observăm că în rândul generaţiei Baby Boomers (cei de peste 60 de ani) este mai probabil ca un singur partener să facă compromisuri şi să suporte integral cheltuielile legate de locuinţă sau credit," a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

O diferenţă mare între generaţii poate fi observată în legătură cu tipul de finanţare preferat. Majoritatea celor din Generaţia Z (65%) şi Y (67%) au indicat că intenţionează să achiziţioneze locuinţa cu credit bancar. În schimb, pentru cei din Generaţia X, situaţia este diferită - doar 40% dintre aceştia au în plan să acceseze un credit bancar. În ceea ce priveşte Generaţia Baby Boomers, aceştia preferă, în cea mai mare parte, să plătească integral, fără finanţare bancară (83% dintre cazuri).

În ceea ce priveşte dificultăţile legate de decizie, 42% dintre Baby Boomers consideră că doar unul dintre parteneri face compromisuri în proces, în timp ce 61% dintre ei au declarat că doar unul dintre parteneri caută activ proprietăţi. De asemenea, în comparaţie cu celelalte generaţii, cei de peste 60 de ani au raportat în cea mai mare măsură că ar prefera să ia deciziile singuri, şi nu în cuplu (29% dintre cazuri).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb