Strategia naţională de apărare a ţării a fost adoptată în Parlament

E.D.
Politică / 23 iunie 2015

Strategia naţională de apărare a ţării a fost adoptată în Parlament

Actualizare 15:01 Parlamentul a aprobat staţionarea şi constituirea de structuri străine militare în România

Parlamentul a aprobat astăzi solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, cu indicative militare, în Garnizoana Bucureşti.

Preşedintele Iohannis a solicitat, pe 18 mai, într-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, cu indicative militare, în Garnizoana Bucureşti.

"Vă adresez rugămintea ca, în temeiul art. 3 din legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni saun tranzitul forţelor armatestrăine pe teritoriul României, să supuneţi spre aprobare Parlamentului României înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO, sub denumirea Nato Force Integration Unit şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, sub denumirea Multinationl Division South-East HeadquarteRS, cu indicative de unitate militară, pe teritoriul României, în Garnizoana Bucureşti", se arată în scrisoarea lui Iohannis.

Iohannis precizează în scrisoare că "în contextul crizei din Ucraina, al acţiunilor agresive ale federaţiei Ruse în regiune şi a măsurilor NATO prin care se doreşte reconfigurarea posturii militare strategice de apărare şi descurajare a Alianţei, summitul NATO din Marea Britaniea reprezentat un reper pentru testarea solidarităţii Aliate nîn cee ace priveşte reafirmarea angajamentului pentru apărarea colectivă".

În scrisoare se mai menţionează că pentru punerea în aplicare a măsurilor stabilite la summit trebuie constituite, pe teritoriul aliaţilor din Est (România, Bulgaria, Polonia şi cele trei ţări baltice), a Unităţilor de integrare a Forţelor NATO şi acceptarea ofertei României de constituire şi operaţionalizare a Comandamentului multinaţional de Divizie Sud Est.

"Comandamentului multinaţional de Divizie Sud Est va prelua coordonarea entităţilor Unităţii de integrare a Forţelor NATO dispuse pe teritoriul României şi Bulgariei, fiind în măsură să asigure comanda şi controlul într-o opreraţiune de tip art.5 în flancul de sud est al zonei de responsabilitatea NATO şi va fi pus la dispoziţia Alianţei începând cu anul 2016- capacitatea de operaţională iniţială şi în 2018- capacitatea operaţională fianlă", se mai arată în scrisoare.

(E.D.)

---

Actualizare 14:17

Strategia naţională de apărare a României a fost adoptată azi în plenul Parlamentului cu 284 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere.

Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, în plenul Parlamentului, că strategia de apărare este preambulul unui proiect de ţară şi că liberalii vor vota pentru aceasta.

(A.T.)

-----------

Actualizare 14:04 Minorităţile, PSD şi UNPR sprijină adoptarea strategiei

Parlamentarii minorităţilor din România şi cei ai PSD şi UNPR sprijină adoptarea strategiei naţionale de apărare la votul din plenul Parlamentului.

Urmează ca celelalte partide să îşi exprime poziţia faţă de strategie.

(A.T.)

----------

Actualizare 13:58 Gabriel Oprea: "Am convingerea că vom adopta astăzi strategia de apărare"

Premierul interimar Gabriel Oprea s-a adresat, în urmă cu puţin timp, plenului reunit al camerei deputaţilor şi senatului, spunând că are convingerea că Parlamentul va adopta strategia naţională de apărare.

Domnia sa a precizat: "Şedinţa de astăzi a Plenului reprezintă un moment deosebit de important pentru prezentul şi viitorul ţării din punct de vedere al securităţii naţionale. Guvernul pe care îl reprezint susţine adoptarea documentului, care creionează direcţiile strategice pentru perioada 2015-2019".

Domnul Oprea a subliniat că, în calitate de preşedinte UNPR, este un susţinător al securităţii naţionale şi că va vota cu toată convingerea pentru adoptarea strategiei.

(A.T.)

-------------

Actualizare 13:37 Zgonea: "Dezbatem strategia şi fără avizul comisiilor de politică externă"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, azi, în plen, că dezbaterile din Parlament asupra strategiei naţionale de apărare vor avea loc, cu toate că membrii comisiilor de politică externă nu au avut cvorum pentru a da un aviz, potrivit surselor din presă.

Zgonea a făcut această precizare înaintea şedinţei de plen, după o consultare cu liderii grupurilor parlamentare.

Zgonea a explicat: "Comisiile de politică externă trebuiau să dea un aviz pe strategia naţională de apărare. Avizul este consultativ, astfel încât, conform regulamentului, noi suntem obligaţi să dezbatem astăzi strategia naţională de apărare. Conform ultimelor modificări, nu avem nevoie, la începutul şedinţei, de cvorum, ci doar la vot. Când se face proiectul de hotărâre ar trebui să fim jumătate plus unu".

El a arătat că l-a informat pe premierul interimar Gabriel Oprea despre acest lucru şi acesta a comunicat că va fi prezent în plen de la ora 13:30, pentru a susţine punctul de vedere al guvernului în privinţa strategiei naţionale de apărare.

La şedinţa plenului reunit sunt prezenţi 320 din cei 554 membri ai Legislativului, potrivit surselor.

(A.C.)

-------------

Actualizare 13:04

Comisiile de politică externă nu au reuşit, azi, să dea un aviz la strategia naţională de apărare din cauza lipsei cvorumului, preşedintele comisiei senatoriale Petru Filip precizând că va informa conducerile Camerelor, fără să ceară amânarea votului în plen, potrivit surselor din presă.

Senatorul PSD Petru Filip a precizat că a solicitat Birourilor Permanente ca şi Comisiile de politică externă să dea un aviz la strategia naţională de apărare, pentru că există propuneri pertinente de îmbunătăţire a documentului, cum ar fi introducerea referirilor la anexarea ilegală a Crimeei, a crizei umanitare.

El a spus că nu a avut timpul necesar să facă aceste amendamente întrucât a primit strategia abia joia trecută. Potrivit regulamentului, trebuia ca ambele comisii să se afle în cvorum, iar la comisia senatorială nu au fost suficienţi membri prezenţi.

Senatorul PSD Gbriel Mutu a propus ca membrii comisiilor să ceară Birourilor Permanente amânarea votului în plen pe motiv că cele două Comisii de politică externă nu au putut să dea un aviz strategiei, însă Petru Filip a aratat că, regulamentar, plenul poate da un vot şi fără avizul comisiilor de specialitate.

Deputatul PNL Vlad Nistor a arătat că i se pare hilar că din cauza lipsei cvorumului se pune în pericol un document important pentru ţară şi că cine este împotriva acestui document, să voteze în plen "împotrivă".

(Alexandru Costea)

-----------

Strategia Naţională de Apărare pentru perioada 2015 - 2019 va fi dezbătută şi votată de plenul Parlamentului astăzi, la ora 13.00, au decis Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat luni Parlamentului Strategia Naţională de Apărare a Ţării, intitulată "O Românie puternică în Europa şi în lume", arătând că acest document este o "declaraţie" pe care România o face.

"Strategia Naţională de Apărare revine în obligaţia legală a preşedintelui României. Acest document nu este însă şi nu trebuie să fie un act de voinţă al unei persoane, nici al câtorva instituţii. Strategia Naţională de Apărare e mult mai mult decât atât. Este o declaraţie pe care România o face. Ea îşi propune să răspundă unor nevoi şi aşteptări şi priveşte deopotrivă statul, societatea şi cetăţeanul. Prin obiectivele şi conţinutul său, Strategia Naţională de Apărare se referă, de fapt, la apărare şi securitate naţională în ansamblu, iar cele două concepte merg împreună", a spus Iohannis, luni, în plenul reunit al Parlamentului.

El a spus că prezentarea Strategiei Naţionale de Apărare în termen de şase luni a fost, pe lângă obligaţia legală, şi un angajament personal şi a menţionat că România puternică înseamnă şi un stat care contribuie la democraţie şi libertate, la menţinerea securităţii colective împreună cu aliaţii săi.

"Consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, întărirea profilului României în NATO şi UE, aprofundarea cooperării cu statele vecine şi cu cele din flancul estic al NATO şi intensificarea cooperării regionale se numără printre obiectivele naţionale de securitate pe care Strategia le afirmă. Garantul principal al securităţii României este Alianţa Nord-Atlantică. România este la rândul ei puternică într-o Alianţă Nord Atlantică puternică şi într-o Uniune Europeană puternică. Angajamentul tuturor partidelor politice de a creşte bugetul pentru apărare la 2% până în 2017 este semnalul că România înţelege cerinţele momentului şi îşi asumă responsabilitatea de a fi un furnizor de securitate, nu doar un beneficiar, o ţară care proiectează securitate şi stabilitate în zonă. Pe lângă apartenenţa noastră la NATO, trebuie să dovedim că avem capabilităţile necesare pentru a participa la apărarea colectivă", a arătat şeful statului.

Iohannis a precizat că Strategia Naţională de Apărare aduce câteva noutăţi, indicând că documentul operează cu un concept de securitate naţională extinsă.

"În afara elementelor care ţin de apărare, de ordine publică sau de activitatea de informaţii şi contrainformaţii, securitatea nu mai poate fi separată de un mediu economic competitiv, de stabilitatea financiar-bugetară, de existenţa unor sisteme publice - educaţie, sănătate, pensii - funcţionale şi adaptate schimbărilor, de protecţia infrastructurilor critice sau de capacitatea de a răspunde la problemele de mediu. Este momentul ca în perioada următoare să construim consens politic în jurul acestor teme esenţiale, un consens politic care să producă în mod real reformă şi legislaţie durabilă", a spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că Strategia Naţională de Apărare îşi propune o abordare integratoare şi echilibrată, care aduce la un loc dimensiunea de apărare, militară, cu cea de ordine publică, de informaţii, contrainformaţii, de securitate, economică, energetică, diplomatică, managementul situaţiilor de criză şi cea educaţională, de sănătate, socială şi demografică.

Comisiile de apărare din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, pe 17 iunie, Strategia Naţională de Apărare.

Şeful statului a avut consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe tema Strategiei la începutul lunii iunie.

Zilele trecute, Strategia a fost prezentată şi reprezentanţilor corpului diplomatic din statele membre ale NATO şi ale Uniunii Europene.

Pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare au fost consultate comisiile de apărare ale Parlamentului, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic, ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Ea îşi propune să răspundă unor nevoi şi aşteptări şi priveşte deopotrivă statul, societatea şi cetăţeanul" - iata ordinea prin care "statul" = "ei", shmecherii, au grija(nia) de popor = noi cei ce platim taxe si impozite.

    "apărare şi securitate naţională în ansamblu" - intr-o mare ambiguitate si limbaj de lemn.

    "Consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, întărirea profilului României în NATO şi UE, aprofundarea cooperării cu statele vecine şi cu cele din flancul estic al NATO" - in loc de ordinea firesca a unei societati normale si anume: viitorul natiunii - educatia = tara te vrea "dobitoc", sa crezi fara sa filtrezi prin procesul gindirii analitice, sanatatea - "epurarea" prin selectie naturala, prin neglijarea si vesnica subfinantare, acordarea drepturilor muncite o viata cu pensii decente - in loc de investitii fara finalizare si cu furturi organizate si legalizate prin lobby-uri de "cumetrie". De ce nu avem o asemenea ordine de zi dezbatuta si votata, cu finantari in aceste sectoare in acesta ordine, dupa necesitate timp de 10 ani, top priority, cum ar spune "unii", si nu dupa cum dicteaza altii dezvoltarea noastra ca natiune, chiar in cadrul unei Uniuni, care nu se exclude una pe alta, iar partea "belicoasa" in vorbe si atitudine sa o combatem - nu are NIMENI de gind sa ne CUCERESCA ca pe vremea lui Mihai Viteazu' .... ! 

    Parlamentul a votat ca în Duminica Orbului. Niște cabotini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb