Strategia naţionalistă

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 22 martie 2010

CRISTIAN PÎRVULESCU

Când partidele sunt destructurate, iar politica e sub asediu, când viaţa economică şi socială se degradează, iar frustrarea şi revolta socială cresc, când optimis-mul face loc pesimismului, tentaţia naţionalismului e mai mare ca oricând. La fel s-a mai întâmplat şi la sfârşitul ultimului deceniu al secolului trecut, iar succesul de atunci al PRM, atât la alegerile parlamentare, cât şi la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2000, dovedeşte că naţionalismul poate schimba agenda publică radical. În 2000, isteria naţionalistă a "încununat" primul deceniu al unei tranziţii haotice. Acel puseu naţionalist, bine orchestrat, a produs consecinţe ce se resimt şi astăzi, laminând pur şi simplu opoziţia democratică. Între 2000 şi 2004, opoziţia democratică nu a reuşit să depăşească pragul de 20%, iar guvernarea Năstase a scăpat de sub orice control democratic. În acelaşi timp, partidele se destructurau şi ca urmare a unor inginerii politico-electorale care foloseau naţionalismul sau racolarea aleşilor locali pentru a limita opoziţia la figuraţie parlamentară. PD se deşira, precum PSD astăzi, iar PNŢ, dar şi UFD sau APR erau pur şi simplu scoase din jocul politic.

Ori, astăzi, întoarcerea naţionalismului se produce în condiţii asemănătoare celor de acum 10 ani. Cel puţin la nivel economic şi social, criza a favorizat creşterea atitudinilor antisistem. Iar la nivel politic, echilibrul dintre cele două Românii de la alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 deja este istorie. Majoritatea parlamentară care vota moţiunea de cenzură împotriva guvernului Boc nu mai există, iar partidele care au format-o sunt supuse unei presiuni fără precedent.

În acest context, naţionalismul, resuscitat şi de comemorarea celor 20 de ani de la confruntările dintre români şi maghiari de la Târgu Mureş, din 15 martie 1990, tentează politicienii români grăbiţi să-şi stabilizeze partidele. Aşa cum s-a şi întâmplat la adunarea românilor din Secuime, organizată la Topliţa, pe 20 martie, unde a fost reluat, chiar dacă nu cu aceeaşi intensitate ca pe vremuri, vechiul ritual antimaghiar. Acolo, spune presa, tocmai moderatul Marko Bela a fost cel mai de-testat politician. Deşi de la concurenţii lui Marko Bela de la PCM veneau majoritatea propunerilor privind autonomia ţinutului Secuiesc, care au inflamat sentimentul naţional românesc. Confruntarea dintre PSD şi UDMR, ilustrată şi de acest eveniment, nu poate decât să satisfacă câmpul prezidenţial care vede astfel că foştii aliaţi de acum câteva luni sunt greu de conciliat.

Însă, dacă ar privi şi dincolo de graniţele României, politicienii tentaţi de naţionalism ar şti că această întreprindere e riscantă. Alegerile regionale din Franţa au dovedit că jocul de-a "identitatea naţională", practicat de Sarkozy la sfârşitul anului trecut şi începutul acestuia, a contat chiar mai mult decât criza economică în înfrângerea sa. Dacă stânga franceză a câştigat, un scor electoral deloc neglijabil l-a avut şi Frontul Naţional al lui Jean Marie le Pen. Căci, odată ce demonii naţionalismului sunt eliberaţi, electoratul sensibil la această temă se îndreaptă natural către tenorii săi tradiţionali. Sigur, România nu e Franţa, dar naţionalismul pe timp de criză s-a dovedit deja o alternativă mult mai puţin profitabilă electoral decât populismul. De aceea, strategia naţionalis-tă, ca strategie de supravieţuire politică în vremuri de restrişte, poate fi profitabilă doar pentru partide mici, precum PRM, însă nu şi pentru partide mari.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Dle C. Parvulescu ,constat cu interes ca atunci cand vreti reveniti la subiecte mai aproape de realitatea. Este util un dialog intre dvs si cei care isi exprima opinia asupra temei lansata de dvs in media.Iata cateva observatii -1. Dvs tratati in mod eronat UDMR ca partid! UDMR nu este decat o asociatie culturala care face politica in numele unor grupuri de maghiari care urmaresc interese mai mult economice! Daca Daca acest UDMR ar incerca sa se inscrie la tribunal ca partid politic cererea sa ar fi respinsa din motivele pe care UDMR le exprima inca de la infiintare respectiv si anume existenta statului roman unitar rezultat al Marii Uniri din 1918!Pe de alta parte , daca am considera ca o asociatie culturala poate participa la alegeri ca un partid, de ce nu au acest drept si asociatiile culturale ale romanilor din Transilvania! Inseamna ca din motive care nu-si au rostul sa le expun ,UDMR are privilegii politice pe care nu le au romanii! Stiti foarte bine ca ati fost serios criticat aici pentru conceptul nefericit privind formatia politica udmr-sta, sine ira et studio! 2. Dvs aveti dreptate atunci cand afirmati ca partidele nationaliste ar putea juca un rol pozitiv major in rezolvarea unor probleme economice pe vremuri de criza dar ar trebui sa fie partide mai mari decat PRM. Din pacate PRM n-a fost la guvernare in mod real niciodata. In plus , din cauza abuzurilor rezultate in urma aplicarii nefericite a votului uninominal, -ar trebui sa va faceti mea culpa pentru promovarea acestui sistem de vot in spatiul public! Vedti ce a iesit! Eu cred ca PRM cooptat corect la guvernare ar fi avut solutii mai bune decat mix-ul politic pdl-ist-o-udmr-ist! 3. Daca extindeti analiza mai profund veti constata ca in perspectiva, uzura politica a marilor partide va aduce la putere ,in anii care urmeaza , din cauza crizei economice partide nationalistr mai mult sau mai putin radicale, ce vor conserva statul national ca ultim refugiu al celor loviti de criza economica ! Nu m-ar surprinde aparitia unei ndictaturi militare in Grecia! A fost o dictatura militara ,a coloneilor ,intr-un trecut nu prea indepartat in tara respectiva ! In ceea ce priveste tara noastra,exista posibilitatea aparitiei unui al doilea partid national ce ar mobiliza forta creatoare a poporului roman. Fiti sigur ca solutii pentru iesire din criza a Romaniei exista deja , ca acest partid va apare pana in 2011!

    1. Sunteti amandoi nationalisti, radicali si irationali; autorul ptr. ca incita cu astfel de articole in momente nu tocmai fericite iar comentatorul ptr. ca se baga in subiecte pe care nu le stapaneste: 

      1. .....udmr nu ar putea fi inscris ca partid , pentru motive exprimate inca de la infiintare, anume existenta statului roman unitar; poate ai vrut sa zici ...respingerea inscrierii ca partid politic pentru eventuala contestare (in statutul sau ??) a existentei statului roman unitar , ceea ce este cu totul si cu totul altceva - asa ca atunci cand scrii ceva, controleaza-ti frazele !. Intre a exprima si a contesta este diferenta mare !. 

      2. Partidele nationaliste n-au cum sa joace un rol major in timp de criza; din contra, iar din fericire (nu din pacate) PRM este intradevar un partid mic - un partidulet, care daca ar fi fost cooptat la guvernare ar fi atatat tot timpul lucrurile si poate ca nu am fi fost "in Europa". Faptul ca udmr a fost si este la guvernare nu este meritul lor ci "meritul" partidelor romanesti, care neantelegandu-si rolul si menirea accepta santajul udmr-ist.

      3. In actuala globalizare si mai ales in vreme de criza un "stat national ??) s-ar izola si asta nu ar duce la niciun bine, iar in ceea ce priveste dictatura militara, i-ti spun ca esti complet pe dinafara daca nu realizezi ce inseamna pentru Romania UE si mai ales(din punctul acesta de vedere) NATO. 

      nu exista alta solutie decit intoarcerea la momentul 1918 .cadoul facut atunci de politicieni ardeleni gastilor flaminde,din bucuresti trebuie retras leac pentrucoruptia de la ,,centru ,,nu exista avem petrol ,la noi sint cele mai preturi la pompa ,.avem gaz si cele mai mari preturi la factura avem tarisoara ,,cu cel mai scazut nivel de trai si toate le datoram acestei asa zise clase politice .

      Idio tii bandei comuniste au format mici gasti pe care le numesc "partide" ! Cind spun "comunist romin" inteleg prin aceasta un ins cretin dpv nativ , hot si incompetent. Nici pina la lovitura de stat din 1989 nu exista cu adevarat un partid. Cei care formeaza clica, membrii PCR cu carnet de partid si informatorii securitatii nu cunosteau statutul PCR iar ideologie comunista nici atit! Acesti cretini nemernici conduc destinele tarii sub umbrela unor asa numite partide. Nu sunt partide cu adevarat deoarece nu au o anumita ideologie. Sunt gasculete formate pentru a-si taia felii groase din profit. Majoritatea "membrilor" asa ziselor partide s-au mutat de multe ori dintr-o barca in alta dupa cum sufla vintul (chiar si SOV vintul penal) Deci partidele rominiei sunt asociatii economice!! Nationalism ? Haida-de! Cine sunt "nationalii" ? Basin escu ? Roman ? Vanghelie ? Unii dintre ei nici nu stiu unde le-au fost strabunii inainte de a se pripasi in spatiul Carpato-dunarean !

      Mai documentati.va dle anonim pentru a deslusi natura reala a UE! Si a NATO! Mai ales privite prin prisma globalizarii! De acord cu observatia dvs privind inscrierea udmr ca partid!In rest ca de obicei sunteti doct, speriat, dece nu stiu, ca un bu!n propagandist la cursul Biografia tov Stalin...euuropean!

      Ati afirmat ca accederea unui partid nationalist ca PRM la putere ar agita spiritele si in genere tara ar fi neguvernabila. O proba ca asa ar sta lucrurile in realitate nu prezentati! Doar cliseele cunoscute de mult este bine ca suntem in UE,este bine ca suntem in NATO! Militarii care mor in Afganistan intr-un razboi care nu este razboiul lor ci a parlamentarilor natarai care au votat trimiterea de trupe inafara tarii pentru a zdrobi o fantoma belicoasa inventata de un licurici alcoolic! Acest distins licurici are partea lui misterioasa in afacerea 11 Sep 2001! Referitor la dcumentare va sugerez sa vedeti ce cu Clubul de la Roma, Cu celebraComisie Trilaterala. Cu CFR-recte Comisia pentru Relatii Internationale. Sau cu misterioasa organizatie Grupul Bilderberg care face si desface tot in UE-ul dvs si in NATO! Nu sunt teorii conspirationiste ci realitati pe care le simtim prin efectele crizei economice toti cetatenii romani exceptie facand actuala adunatura parlamentara la putere, mixtura politica formata din asociatia culturala UDMR plus un partid ai carui sefi nu urmaresc decat imbogatirea rapida, PDL. Dece va sperie accederea la putere a unui partid nationalist ne este clar acum.Frica de a pierde avantajele detinute din situatia actuala! Sa nu agitam spiritele cu ideea nationalista clamati dvs! Inseamna ca nu sunteti cetatean roman! Sau nu intelegeti ce este nationalismul real ca idee. Fiti convins ca va apare un al doilea partid de stanga , nationalist ,care va pune lucrurile la punct in tara. Are cu CE si STIE CUM. Ar fi interesant de stiut ,veti deveni si dvs un adept al unei doctrine nationaliste sau veti pleca spre zone mai calde! Acum va pot spune si ce este UE, dupa niste guri rele -o adunatura formata din state gangster-greii UE- si de state victima-ultimii veniti,printre care si Romania! Aveti cumva obiectii dle anonim, nu stiu. Ca asa este realitatea o vedeti in jurul dvs! Ca exista si alte modele de dezvoltare economica a unei tari ca Romania fara UE sau NATO este in mod sigur o certitudine Data de o guvernare nationalist-sociala care va veni .In curand!

      Esti la pozitia 5; imi pare rau dar nu-ti pot da nota 5- deci ai picat. Daca ai fi copilul meu te-as urechea, desi cred ca esti mai in varsta decat mine - nu am facut scoala in socialism, dar mi-a placut sa citesc si sa ma documentez. Natura reala a UE si NATO este cea pe care noi o "consumam", ca ne place sau nu. Ca sa pricepi(ca eu pricep) este ceea ce este (na ca ma va auzi Vanghele) pentru noi acum imprumuturile de la UE si FMI; adica raul necesar sau raul fara de care nu se poate. Si atunci te intreb : ce-ai vrut sa zici prin stalinism european ? si din ce deduci ca as fi speriat; te asigur ca sunt doar mahnit si scarbit peste masura, lehamitea este sentimentul care - din pacate, ma copleseste din ce in ce mai mult. 

      Asa din curiozitate, ca sa-ti deslusesc profunzimea: vezi o posibilitate de contracarare a "naturii reale" ; eu as zice a efectelor reale ale binefacerilor UE , NATO sau altor "binevoitori" ( vezi acapararea aproape in intregime a sectorului bancar de catre rechinii internationali) care au fost primiti cu bratele deschise de catre clica politica si care cu cativa arginiti- cu care au facut avere cei pe care ii votam de la o legislatura la alta, ne-au acaparat totul. 

      In rest, neputinta celor multi este cuvantul la ordinea zilei. 

      Dar de aici si pana la invocarea tampenilor cu care nu am fost/ nu pot sa fiu deacord, fara a observa "realitatea" in care am ajuns, este o cu totul alta (trista) poveste.

      Mai documentati-va domnule ! 

      Sper sa ma crezi; am scris raspunsul de la nr.7, necitind nr.6. Ce constat: daca esti cumva in PRM ar fi trebuit sa realizezi ca distinsul vostru tribun in afara sa arunce foc si sa invoce fraudarea alegerilor...... nu vine cu nimic concret si constructiv si asta de anii buni. Altii mai cu picioarele pe pamant si-au mai facut curatenie prin ograda !. 

      Apropo: intre militarii romani morti prin Afganistan, Irak... si un eventual Kosovo romanesc, ce ai prefera stimabile ? Ai vazut/ ai tras ceva invataminte de la evenimentele de la Tg.Mures; acelea au durat putin; daca ai avea familia ,rudele in aceasta zona si- fereasca sfantul, te-ai trezi cu Kosovo romanesc; ti-ai ingropa parintii, fratii,copiii ce ai mai spune; ar fi de laudat nationalismul/radicalismul ?? Acesta ar fi nationalismul real ?? ca idee. Chiar nu realizezi ca atat UDMR cat si PRM (conducerea lor) sunt ceea ce a fost cortina de fier, nebunia inarmarii de frica atacului celuilalt. 

      In Europa, mai toate statele care ne dau lectii de democratie au probleme de genul "Ardealului romanesc" asa ca fiecare cu ale lui.

      Ce frica de a pierde avantajele actuale ? avantajele unei crize ? singura frica pe care o realizez este frica de criza morala a societatii si criza de identitate in care ati ajuns, daca asa vedeti lucrurile. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb