STRUCTURA TARIFARĂ Jumătate din preţul reglementat al gazelor, încasat de producători şi importatori

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 2 septembrie 2013

Jumătate din preţul reglementat al gazelor, încasat de producători şi importatori
  • document ataşat DATE ANRE
    apasă aici pentru a descărca.

    Populaţia plăteşte, de la 1 iulie, un preţ de aproximativ 109 lei/MWh, la care se adaugă TVA şi acciza de 1,28 de lei/kWh, pentru gazele consumate. Din acest preţ stabilit de ANRE (reglementatorul pieţei de energie), 42% reprezintă costul gazelor din producţia internă. Aceşti bani sunt încasaţi de Romgaz şi Petrom, principalii producători de gaze, care cumulează peste 90% din piaţă.

    Potrivit datelor pe care ANRE ni le-a pus la dispoziţie (vezi tabel), costul gazelor de import reprezintă 6% din tariful reglementat. Sumele aferente ajung la firmele (WIEE, Conef, Imex Oil) care aduc gazele ruseşti de la Gazprom.

    Transgaz încasează, pentru serviciile de transport, 15,9% din preţul reglementat plătit de populaţie, iar distribuitorilor de gaze (GDF Suez şi E.ON) le revine un sfert din acest tarif. Activitatea de furnizare (pres­tată tot de GDF şi E.ON în cazul consumatorilor casnici) reprezintă un procent de 6-7%.

    Pentru activităţile de distribuţie şi furnizare reglementată a gazelor naturale, valoarea ratei reglementate a rentabilităţii (RoR) stabilită de ANRE este de 8,63 lei/MWh. Pentru activităţile de transport şi înmagazinare a gazelor naturale valoarea RoR este de 7,72 lei/MWh.

    RoR reflectă costurile de capital implicate de realizarea activităţii reglementate într-o manieră prudentă, având în vedere condiţiile curente ale pieţei de capital, ne-a precizat ANRE.

    În cazul activităţii de distribuţie a gazelor, nivelul investiţiilor recunoscute de către ANRE în tarifele reglementate în vigoare reflectă situaţia din anul 2008. În cazul activităţii de transport, până la data de 1 aprilie 2013, tariful de transport în vigoare cuprindea valoarea investiţiilor realizate şi puse în funcţiune până la data de 30 iunie 2009.

    Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat, la finele lunii iulie, că preţul gazelor naturale va avea o creştere de 2-3% pentru consumatorii industriali de la 1 octombrie.

    Domnia sa a explicat că gazele consumate anual de ţara noastră nu pot fi asigurate din producţia proprie, o parte din necesar fiind importat din Federaţia Rusă. Liberalizarea preţului la gaze naturale urmăreşte asigurarea convergenţei dintre preţul gazelor interne cu cel din extern.

    Domnul Havrileţ a precizat: "Aici am avut o evoluţie favorabilă. Această scădere a consumului industrial, de câteva procente, a permis reducerea importului. Dacă pe anul 2013 creşterea totală trebuia să fie de 18% pe preţul final al gazelor naturale la consumatorii industriali, la ora actuală suntem în situaţia de a avea un procent de 8%. Practic, până la 1 iulie, din doi paşi de creştere a preţurilor la gaze naturale conform calendarului trebuia să avem 15% creştere pe preţul final. S-a realizat 5%. La 1 iulie, o altă creştere care s-a anticipat de 5% s-a realizat într-un procent de 3%. Deci practic suntem la 8% urmând ca ultimul pas de liberalizare din acest an de la 1 octombrie să mai aducă o creştere de 2-3 procente. Vom încheia anul cu o creştere de 10 - 11 procente pe sectorul industrial, faţă de 18% cât era preconizat, stabilit prin calendarul de liberalizare".

    Însă, la începutul lunii august, ANRE a anunţat că liberalizarea preţului gazelor ar putea fi prelungită cu un an, până la finele lui 2015, pentru consumatorii industriali. Astfel, în acest an, ar mai fi de făcut, după estimările ANRE, un singur pas în procesul de liberalizare a pieţei gazelor, acesta vizând o creştere de 3% pentru consumatorii industriali şi o majorare de 2% pentru cei casnici. Autorităţile nu sunt, însă, sigure, nici de realizarea acestei etape, care ar putea viza creşteri mai mici dacă preţul de import al gazelor va suferi, în continuare, scăderi.

    Pentru consumatorii casnici, calendarul de liberalizare rămâne neschimbat până în 2018 şi presupune etape mai mici de creştere a tarifelor pentru gazele din producţia internă.

    Preţul gazelor de import se ridică la 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor din producţia internă este de 196 de dolari pe mia de metri cubi.

    Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru segmentul industrial prevede, pentru anul viitor, o scumpire de 4% la 1 ianuarie, 5% la 1 aprilie, 5% la 1 iulie şi 4% la 1 octombrie. Patronatele au solicitat Guvernului şi instituţiilor financiare internaţionale amânarea cu un an a liberalizării pieţei gazelor, care presupune o dublare a preţului gazelor din producţia internă, în perioada 2012-2014 pentru consumatorii industriali.

    Cel mai mic preţ reglementat (circa 85 lei/MWh) este plătit, în prezent, de companiile care au un consum anual între 11.627,79 MWh şi 116.277,79 MWh. Aceşti consumatori sunt alimentaţi direct din sistemul de transport al gazelor.

    ANRE a acordat distribuitorilor şi trans­portatorului naţional de gaze, Transgaz SA, o majorare a tarifelor reglementate, în medie, cu rata inflaţiei. Noile tarife sunt valabile începând cu 1 iulie, când factura pentru gazele naturale a crescut cu 8% pentru consumatorii reglementaţi. Circa 3% din acest procent reflectă majorările acordate transportatorului şi distribuitorilor, iar restul reprezintă creşterea de preţ pentru producţia internă, în baza calendarului de liberalizare agreat cu instituţiile financiare internaţionale.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb