STUDIU BNR: Întreprinzătorii se confruntă cu cererea insuficientă, blocajul financiar şi evoluţia cursului de schimb

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2007

Întreprinzătorii se confruntă cu cererea insuficientă, blocajul financiar şi evoluţia cursului de schimb

Un sondaj de conjunctură realizat de Banca Naţională a României sugerează o tendinţă pozitivă a principalilor indicatori din industrie şi construcţii. În opinia managerilor intervievaţi de banca centrală, principalii factori de frânare a bunei des­făşurări a procesului de producţie sunt insuficienţa cererii (invocată de 20% dintre res­pondenţi), blocajul financiar, evoluţia cursului de schimb, nivelul ridicat al ratelor dobânzilor bancare şi dificultăţile de aprovizionare cu materii prime.

Răspunsurile celor chestionaţi indică faptul că volumul producţiei se va menţine pe o traiectorie ascendentă, însă este posibilă o decelerare a ritmului de creştere. O evoluţie favorabilă este anticipată în privinţa portofoliului total al comenzilor (inclusiv al celor pentru export), deşi nici în acest caz nu se întrevede o intensificare a dinamicii.

Rezultatele studiului BNR arată că numărul de salariaţi va continua să se diminueze, deşi circa 68% dintre respondenţi nu întrevăd modificări ale dimensiunii personalului angajat. În luna iunie, preţurile de producţie se vor situa la un nivel similar celui din perioada anterioară, în acest sens pronunţându-se 94% dintre managerii intervievaţi (cea mai ridicată pondere din ultimele 12 luni). Procesul de acumulare a capitalului va continua şi în luna iunie, iar perspectiva rămâne favorabilă şi în privinţa ratei profitabilităţii.

Ramurile economice cele mai afectate de insuficienţa cererii vor fi industria chimică, de prelucrare a cauciucului şi a maselor plastice, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV, industria textilă, de confecţii, pielărie şi încălţăminte şi activitatea de construcţii (ponderile în cadrul fiecărei ramuri sunt cuprinse între 35 şi 54%).

În ce priveşte blocajul financiar, cel mai afectat sector este cel al construcţiilor, unde 64% dintre managerii companiilor de profil se lovesc de acest fenomen.

În opinia a 7% dintre participanţii la sondaj, evoluţia cursului de schimb va avea o influenţă restrictivă asupra producţiei, acest factor fiind menţionat îndeosebi de managerii din industria textilă, confecţii, pielărie şi încălţăminte şi din industria de maşini şi utilaje, de echipamente şi aparate electrice (52% şi respectiv 24%). O altă cauză de frânare a producţiei o va constitui nivelul ridicat al dobânzilor bancare (spun 5% dintre participanţii la sondaj), mai afectate fiind companiile din industria textilă, de confecţii, pielărie şi încălţăminte (25%), dar şi din construcţii şi industria mijloacelor de transport (16, respectiv 12%).

Investiţii în creştere în sectorul extractiv şi industria de prelucrare a petrolului

Efortul investiţional îşi va păstra traiectoria crescătoare mai ales în sectorul extractiv, în industria de prelucrare a petrolului, în industria mijloacelor de transport şi în activitatea de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice, termice, a gazelor şi a apei calde. Stabilitatea investiţiilor este anticipată de 82 până la 98% dintre companiile din industria materialelor de construcţii, cea textilă, de confecţii, pielărie şi încălţăminte, industria metalurgică, a construcţiilor metalice, dar şi de toate întreprinderile producătoare de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV.

Sondajul BNR sugerează că luna iunie va consemna menţinerea trendului ascendent al ratei profitabilităţii: circa 57% dintre respondenţi prevăd stabilitatea acestui indicator. Performanţe în creştere sunt anticipate în principal în industria de prelucrare a petrolului şi cea a materialelor de construcţii. În schimb, dinamica ratei profitabilităţii va scădea în intensitate în industria metalurgică, a construcţiilor metalice şi a produselor din metal, industria mijloacelor de transport, în industria chimică, de prelucrare a cauciucului şi a maselor plastice şi în activitatea de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice, termice, a gazelor şi a apei calde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb