Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat, pe site-ul propriu, un studiu comparativ, actualizat, privind modul de implementare al sistemelor de pensii private cu contribuţii definite în 12 state.
Materialul prezintă în mod obiectiv caracteristicile tehnice privind garanţiile şi principalele restricţii investiţionale impuse fondurilor de pensii private la nivel global, fără a intra în detalii privind rezultatele aplicării fiecărui mecanism în parte.
Studiu prezintă garanţiile, atât cele de tip relativ la performanţă cât şi cele absolute, aplicabile pensiilor private de tip Pilon II în statele din Europa Centrală şi de Est, prin prisma asemănărilor şi deosebirilor cu sistemul fondurilor de pensii administrate privat, Pilonul II, implementat în România în cadrul reformei lansate în 2007, perioada de aderare iniţială. Excepţie face Cehia, care nu a implementat încă un sistem de tip Pilon II obligatoriu cu contribuţii definite, deşi există iniţiative legislative în acest sens. În plus sunt menţionate caracteristicile sistemului de pensii private din Chile (America de Sud), primul stat din lume care a implementat un sistem de pensii cu contribuţii definite, după clasificarea şi modelul Băncii Mondiale.