Studiu: Cum se răcoresc românii în sezonul cald

A.F.
Miscellanea / 11 iunie

Studiu: Cum se răcoresc românii în sezonul cald

Tot mai mulţi români apelează la sisteme de răcire pentru a menţine o temperatură confortabilă în locuinţe în perioadele caniculare, circa 1/3 dintre gospodăriile din România fiind dotate cu minimum un aparat de aer condiţionat, potrivit unui studiu realizat de E.ON în primul trimestru al acestui an, conform unui comunicat remis redacţiei.

Aparatul de aer condiţionat este de departe cel mai popular sistem de răcire.

Conform unui studiu sociologic*, realizat în luna mai a.c. pentru platforma despre-energie.ro, 80% dintre cei care deţin deja un sistem de răcire a locuinţei declară că folosesc aparate de aer condiţionat, iar 18,6% apelează la ventilatoare. Sistemele de răcire prin evaporare şi pompele de căldură - care au şi funcţie de răcire - sunt foarte rar întâlnite la români, în ambele cazuri doar 1% dintre respondenţi spunând că deţin un astfel de sistem.

Frecvenţa utilizării aparatului de aer condiţionat. Când vine vorba despre frecvenţa utilizării aparatului de aer condiţionat, 43% dintre respondenţi îl utilizează doar în zilele toride şi tot cam atâţia (42%) spun că îl folosesc zilnic pe perioada sezonului cald. Totodată, pentru a obţine confortul dorit, 2/3 dintre respondenţi (67%) folosesc aparatul de aer condiţionat între o oră şi 4 ore/zi, 22% între 4 şi 6 ore/zi şi 10% peste 6 ore/zi.

Temperatura confortabilă în zilele toride. Confortul dorit nu înseamnă acelaşi lucru pentru toată lumea. Concluziile studiului evidenţiază, totuşi, că pentru majoritatea participanţilor (57%), temperatura confortabilă în locuinţă este în intervalul 21 şi 23°C. Circa 23% preferă o temperatură mai scăzută, sub 20°C, iar 18% mai ridicată, între 24-26°C. Doar 1,5% dintre respondenţi spun că se simt bine la peste 26°C.

Specialiştii spun că temperatura cea mai potrivită pentru vară este, în general, între 24-26°C. Totodată, recomandarea este ca diferenţa dintre temperatura interioară şi cea exterioară să nu fie mai mare de circa 5-10°C.

Termostatul inteligent pentru controlul temperaturii - foarte apreciat. 58% dintre respondenţi declară că utilizează termostate inteligente pentru controlul temperaturii, iar alţi 31% spun că sunt interesaţi de achiziţionarea unui asemenea dispozitiv.

Instalarea şi configurarea unui termostat inteligent poate aduce economii la factura de energie electrică, prin ajustarea automată a temperaturii în funcţie de condiţiile din locuinţă. De reţinut că pentru fiecare grad sub 24°C, consumul de energie electrică creşte cu 5-7%.

Mentenanţa aparatelor de aer condiţionat - este loc de mai bine. Referitor la întreţinerea aparatelor, 45% dintre respondenţi afirmă că fac o verificare a aparatului o dată pe an, iar circa 17% o dată la doi ani. Alţi 23% spun că fac verificarea doar când este nevoie.

Recomandarea specialiştilor este ca verificarea să fie făcută de două ori pe an, mai întâi la început de sezon cald şi apoi la început de sezon rece, mai ales în cazul celor care folosesc funcţia de încălzire a aparatelor de aer condiţionat.

În această privinţă, studiul arată că 48% dintre participanţi folosesc aparatul de aer condiţionat şi în sezonul rece, pentru încălzire, iar 52% nu îl folosesc niciodată cu acest scop.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb