Românii sunt cei mai multumiţi din regiune de viaţa de familie şi de sistemul privat de sănătate, arată un studiu realizat de Daedalus Millward Brown în şapte ţări din sud-estul Europei.
Astfel, 83,5% dintre români s-au declarat mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de viaţa de familie, fiind urmaţi de turci (80,5%) şi de croaţi (76,4%). În acest clasament, cehii (67,7%) şi slovacii (67,2%) au cele mai mici scoruri.
"Scorurile slabe ale cehilor şi slovacilor sunt în linie cu unele dintre cele mai ridicate rate ale divorţurilor din Europa - 66% în Cehia şi 47% în Slovacia. Prin contrast, România are una din cele mai scăzute rate a divorţurilor din Europa, de numai 22%", a declarat Daniel Enescu, Managing Partner al Daedalus Millward Brown, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
În ceea ce priveşte sistemul privat de sănătate, 65,2% dintre români s-au declarat mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de acesta, ţara noastră ocupând astfel primul loc în regiune. Românii sunt urmaţi la mare distanţă de turci (52,5%) şi de sârbi (45,9%) în acest clasament.
"Dacă ne uităm în schimb la sistemul public de sănătate, România se plasează pe penultimul loc, cu doar 16,8% dintre români mulţumiţi sau foarte mulţumiţi. Topul satisfacţiei faţă de sistemul public de sănătate este condus detaşat de Turcia (48,4%), urmată la mare distanţă de Cehia (29,7%) şi Croaţia (21,7%)", potrivit sursei citate.
"Reţelele private de sănătate din România se dezvoltă pe un teren extrem de fertil cât timp sistemul public de sănătate generează insatisfacţie pentru 4 din 5 români", a mai spus Daniel Enescu.
Potrivit Daedalus, un fenomen similar cu cel din sănătate se poate observa şi în sistemul de învăţământ. România ocupă penultimul loc în regiune în ceea ce priveşte sistemul public de învăţământ, fiind devansată la gradul de nemulţumire doar de Serbia. Astfel, doar una din trei persoane din România (28.0%) se declară mulţumită de sistemul public de învăţământ. Când vine însă vorba de învăţământul privat, românii ocupă locul doi, după bulgari, cu 45,0% din respondenţi care se declară mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de acest aspect.
"Nemulţumirea românilor faţă de sistemul de învăţământ public nu face decât să confirme starea de degradare a acestuia. Fie şi numai când ne comparăm cu vecinii noştri, ne dăm seama că am rămas în urmă la unul din capitolele cele mai importante pentru competitivitatea ţării şi implicit pentru calitatea viitoare a vieţii", a adăugat reprezentantul Daedalus Millward Brown.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.306 de respondenţi din şapte ţări: România, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Turcia, Cehia şi Slovacia. Datele au fost culese în luna august 2013, din Panelul Daedalus Online. Eşantioanele sunt reprezentative pentru populaţia din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani.