STUDIU DELOITTE: Diversitatea de gen din consiliile de administraţie s-a dublat în organizaţiile conduse de o femeie

Cristina Radu
Companii / 20 iunie 2017

Madeline Alexander, Deloitte România

Madeline Alexander, Deloitte România

Numărul de femei prezente în consiliile de administraţie s-a dublat sub conducerea unei femei (29%), faţă de consiliile de administraţie prezidate de un bărbat (16%), la nivel global, arată a cincea ediţie a studiului Deloitte Women in the Boardroom. Aceste procente sunt aproape identice cu cele privind relaţia dintre o femeie CEO şi numărul de femei din consiliile de administraţie din companie (29%), comparativ cu o companie condusă de un CEO bărbat (15%), conform unui comunicat trimis de firmă.

Raportul include o analiză regională a relaţiei dintre leadership şi diversitate în premieră, identificând o relaţie directă între leadership-ul feminin (CEO şi lideri de consilii) şi numărul de femei din consiliile de administraţie: diversitatea de gen este mai mare atunci când într-o companie există o femeie CEO sau o femeie care prezidează consiliul de administraţie.

La nivel global, 15% din locurile din consiliile de administraţie sunt ocupate de femei, o creştere modestă de 3% faţă de anul 2015, arată studiul. Femeile sunt slab reprezentate în consilii în continuare, în ciuda beneficiilor diversităţii de gen la locul de muncă: o guvernanţă corporativă eficientă şi o creştere economică cuprinzătoare şi a eforturilor continue de îmbunătăţire a diversităţii de gen.

În România, femeile ocupă 10% din locurile din consiliile de administraţie ale companiilor mari listate, 12% din rolurile non-executive ale celor mai bine cotate companii şi 15% din locurile din consiliile de supraveghere ale tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti. România este în urma ţărilor din UE cu doar 12% dintre poziţiile non-executive ocupate de femei, faţă de media UE de 23%.

În Norvegia, prima ţară care a introdus o cotă de diversitate, există cel mai mare procent de femei în consiliile de administraţie (42%). În Marea Britanie nu există cotă pentru diversitatea de gen, dar 20% dintre locurile din consilii şi 3% din poziţiile de conducere din consilii sunt ocupate de femei. Procentul de femei din consiliile de administraţie a crescut până la 28% în Italia, însă numărul femeilor care prezidează consiliile a scăzut cu 14% din 2015 şi până acum până la 9%.

În SUA, doar 14% dintre locurile din consiliile de administraţie sunt ocupate de femei, o creştere de numai 2% faţă de ediţia din 2015. În Canada, procentul femeilor aflate în consilii de administraţie a crescut până la 18%, cu 5% mai mult faţă de 2015. În America Latină şi de Sud, doar 7% dintre locurile din consilii sunt ocupate de femei şi numai 2% dintre poziţiile de conducere dintr-un consiliu sunt ocupate de femei.

În Australia, cifrele continuă să se îmbunătăţească o dată cu creşterea procentului de femei din consiliile de administraţie până la 20% şi respectiv 5% pentru poziţiile de conducere din consiliile de administraţie. Noua Zeelandă a înregistrat cea mai mare creştere din 2015 până astăzi, 28% dintre locurile din consilii fiind ocupate de femei. În Asia, în consiliile de administraţie sunt doar 8% femei, diversitatea de gen din anumite economii importante fiind la un nivel modest comparativ cu alte regiuni globale. Doar câteva ţări din Asia au cote obligatorii pentru remedierea problemei.

Madeline Alexander, Partener şi lider pentru diversitate Deloitte România, a declarat: "La Deloitte promovăm activ diversitatea de gen prin intermediul unor serii de iniţiative. Credem că este importantă implementarea unor măsuri printr-un efort comun, cum ar fi crearea unei entităţi oficiale care să colecteze informaţii privind diversitatea de gen din companii, cu scopul de a promova transparenţa prin practici de guvernanţă corporativă, dar şi o cultură mai inclusivă prin intermediul cursurilor şi al unor ambasadori care pot disemina în mod eficient programele respective, şi care pot arăta beneficiile diversităţii de gen pentru o organizaţie".

Studiul Deloitte Women in the Boardroom analizează eforturile a peste 60 de ţări de a promova diversitatea de gen în cadrul consiliilor de administraţie. MSCI ESG Research Inc. a colectat pentru Deloitte Global date privind diversitatea de gen din consiliile de administraţie din peste 7.000 de companii din 44 de ţări. Pe baza acestor informaţii, raportul Women in the Boardroom include analize globale, regionale şi locale privind progresul diversităţii de gen din consiliile de administraţie. Acesta include o reprezentare a prezenţei femeilor în consiliile de administraţie din şase industrii cheie: servicii financiare, bunuri de larg consum, sănătate şi servicii medicale, media, telecomunicaţii, tehnologie, energie, resurse şi industria prelucrătoare.

Deloitte furnizează clienţilor din sectorul public şi privat din industrii variate servicii de audit şi taxe, servicii juridice, consultanţă financiară şi de managementul riscului. Centrul pentru Guvernanţă Corporativă Deloitte reuneşte cunoştinţele firmelor membre în aspecte cheie ale guvernanţei corporative şi promovează dialogul între practicieni Deloitte, corporaţii, consilii de administraţie, investitori, profesori şi guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb