Studiu: "Ecografia este eficientă în diagnosticarea cancerului de sân în 90% din cazuri"

T.B.
Miscellanea / 1 noiembrie 2023

Dr. Oana Silvia Bărbulescu, medic specialist Chirurgie Senologică în cadrul clinicii Medikali

Dr. Oana Silvia Bărbulescu, medic specialist Chirurgie Senologică în cadrul clinicii Medikali

O ecografie mamară făcută la timp se poate dovedi salvatoare în cazul cancerului de sân, vine să arate un nou studiu publicat de cercetătorii olandezi, la capătul unor ani întregi de dezbateri în ceea ce priveşte beneficiile şi limitările acestei metode de diagnostic, se arată într-un comunicat de presă, remis redacţiei.

În România, cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate la femei, această afecţiune reprezentând 16% din totalul deceselor cauzate de cancer, conform sursei menţionate. Prevenţia şi detectarea precoce a acestei afecţiuni sunt esenţiale pentru tratamentul şi supravieţuirea pacientelor, iar un rol important îl joacă ecografia mamară, potrivit comunicatului. Un studiu recent vine să confirme că ecografia este o metodă eficientă de diagnosticare la pacientele care remarcă durere, noduli, secreţii mamelonare sau alte simptome şi afecţiuni limitate la o anumită zonă a sânului, potrivit studiului menţionat.

Analiza a arătat că doar ecografia a dus la un diagnostic precis la 90% dintre paciente, iar în cazul a 80% dintre femei testele ulterioare au arătat că era vorba de afecţiuni benigne, cum ar fi chisturile, menţionează sursa. Totodată, cercetătorii evidenţiază faptul că ecografia poate astfel nu doar să fie eficientă ca metodă de depistare precoce a cancerului de sân, dar şi că, în comparaţie cu mamografia, se poate dovedi un mod mai rapid şi mai accesibil de a obţine un diagnostic pentru pacientele care se confruntă cu probleme financiare sau în cadrul programelor de screening cu resurse limitate, arată datele studiului.

Potrivit comunicatului, "Mamografia şi ecografia mamară sunt două tehnici de imagistică medicală utilizate pentru a examina ţesuturile mamare, dar ele folosesc principii diferite. Mamografia utilizează raze X pentru a crea imagini detaliate ale sânului, în timp ce ecografia utilizează ultrasunete pentru a genera imagini cu ajutorul undelor sonore. Principalul avantaj al ecografiei este faptul că nu foloseşte radiaţii ionizante, ceea ce o face sigură şi potrivită pentru femeile de toate vârstele, inclusiv pentru femeile gravide. În plus, pentru femeile cu ţesut mamar dens, ecografia mamară poate oferi imagini mai clare şi mai precise decât mamografia", explică Dr. Oana Silvia Bărbulescu, medic specialist Chirurgie Senologică în cadrul clinicii Medikali.

Potrivit specialistului, se recomandă ca fiecare femeie să discute cu medicul lor despre potenţialul beneficiu al ecografiei mamară ca parte a programului de screening. Astfel, frecvenţa ecografiilor mamare poate varia în funcţie de recomandările medicului şi de istoricul personal al pacientei. În general, ecografiile pot fi efectuate anual sau la intervale mai scurte, în funcţie de recomandările medicului, menţionează sursa citată. "Ecografia mamară poate ajuta la detectarea precoce a tumorilor şi a altor abateri mamare, ceea ce poate duce la tratamentul prompt şi la reducerea riscului de complicaţii. Detectarea precoce oferă pacientelor şanse mai bune de vindecare şi evită tratamentele agresive în stadii avansate ale cancerului. În ceea ce priveşte limitările sale, acestea se referă la faptul că poate fi mai puţin eficace în detectarea microcalcificărilor, care pot fi un semn al cancerului de sân", a încheiat Dr. Bărbulescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Succes în activitate, d-na doctor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb