STUDIU GUTMANN Doar 10% din averea unei afaceri de familie se "moşteneşte"

Ziarul BURSA #Companii / 12 decembrie 2014

Rata de succesiune a banilor firmelor de familie din Europa Centrală şi de Est, de la o generaţie la alta, este de 30%, de la prima la a doua generaţie, de 10%, de la a doua la a treia generaţie, 3%%, de la a treia la a patra şi numai 1%, de la a patra la a cincea generaţie, conform unui studiu efectuat de banca austriacă Gutmann.

Conform cercetării, peste 80% dintre proprietarii întreprinderilor de familie din Europa Centrală şi de Est sunt decişi să păstreze în familie atât proprietatea, cât şi managementul afacerii. "Este nevoie de o delimitare mai clară între management şi proprietate", specifică Iordan Parfenie, vicepreşedinte Gutmann, responsabil pentru clienţii din România. Majoritatea succesorilor unei afaceri de familie din Europa de Est nu iau în calcul stabilitatea unor structuri manageriale care să răspundă nevoilor de creştere ale afacerii, potrivit reprezentanţilor băncii.

Atât în România, cât şi în restul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, generaţia postdecembristă de antreprenori continuă să aibă un puternic simţ al proprietăţii vizavi de afacerea pe care o deţin, se mai arată în studiul citat, care adaugă: "În Vest lucrurile stau cu totul altfel, acolo există o deschidere mai mare faţă de cedarea managementului în momentul în care afacerea a ajuns la un anumit nivel de dezvoltare şi necesită să fie organizată după un anumit cod de conduită în familie, care stabileşte «regulile jocului»".

Iordan Parfenie explică: "Cred că putem vorbi de o cauză obiectivă a acestei situaţii, şi anume lipsa de experienţă - antreprenorii de primă generaţie din Est nu s-au confruntat cu problemele care, de la un anumit grad de sofisticare a afacerii, apar atunci când nu este distinct departajată componenta de proprietate de cea de management. Dacă implicarea personală a antreprenorului/membrilor familiei a fost esenţială pentru punerea pe picioare a afacerii, de la un anumit nivel afacerea are nevoie poate de o altă abordare managerială, poate de o altă viziune".

Cercetarea realizată de banca austriacă Gutmann a vizat firme de familie din Cehia (34%), Ungaria (32%) şi Bulgaria (34%), ţări care acoperă întreg spectrul de dezvoltare din Europa Centrală şi de Est, de aceea, rezultatele analizei sunt reprezentative pentru întreaga regiune. Business-urile de familie supuse studiului au avut următoarele sectoare de activitate: producţie (34%), comerţ (32%) şi servicii (34%).

Banca austriacă Gutmann gestionează în prezent active în valoare de 18,7 miliarde de euro (la 30 septembrie 2014).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb