Un studiu global realizat de ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) în rândurile contabililor care lucrează în şi pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi trimis azi redacţiei arată că 62% dintre aceştia consideră că IMM-urile sunt supuse corupţiei, iar o treime consideră că, în urma crizei financiare globale, companiile sunt mult mai predispuse să prezinte eronat valorile din situaţiile lor financiare anuale.
Raportul "Combaterea mitei în sectorul IMM" indică faptul că o mare parte din IMM-uri nu întreprind măsurile corecte pentru a diminua riscurile de expunere la mită şi corupţie. Astfel, 31% dintre respondenţi consideră că, de la începutul crizei financiare globale din 2007/2008, companiile au fost predispuse să prezinte eronat situaţiile financiare pentru a ascunde comportamentul corupt. Trei sferturi dintre cei chestionaţă cred că trimiterile în judecată răsunătoare ar fi mai eficiente în a ajuta IMM-urile să reducă riscul de expunere la mită şi corupţie, urmaţi de 65%, care susţin că o legislaţie care ar acorda angajaţilor şi companiilor drepturi de divulgare a informaţiilor (Whistle-blowing) ar fi eficientă în combaterea mitei şi corupţiei.
Un procentaj de 71% dintre respondenţi sunt de părere că IMM-urile ar putea să depisteze mita şi corupţia în raport cu oferirea de cadouri în relaţiile de afaceri sau cu plăţile nesolicitate, iar 77% susţin că există un curent puternic în mediul de afaceri pentru adoptarea unor recomandări împotriva mitei, arătând că această măsură ar îmbunătăţi reputaţia IMM-urilor cu privire la aplicarea unor standarde înalte de desfăşurare a activităţii. Mai mult decât atât, 76% au considerat că acestea i-ar ajuta să respecte legislaţia, iar 69% au considerat că ar beneficia în urma îmbunătăţirii încrederii consumatorilor în activitatea companiilor.
Nu în ultimul rând, jumătate dintre respondenţii globali nu consideră că legislaţia împotriva mitei ar trebui să includă un regim modificat pentru IMM-uri.
Cea mai fermă susţinere s-a manifestat în Asia, unde 55% dintre respondenţi consideră că legislaţia împotriva mitei ar trebui să includă un regim modificat pentru IMM-uri, în timp ce opoziţia cea mai puternică faţă de modificări a fost înregistrată în Africa Sub-sahariană (61%) şi în Europa Centrală şi de Est (59%).