STUDIU: Încrederea consumatorilor revine la nivelul dinaintea recesiunii

Macroeconomie / 31 mai 2014

Încrederea consumatorilor revine la nivelul dinaintea recesiunii

Încrederea consumatorilor la nivel global revine la nivelul dinaintea recesiunii, cu un scor de 96 în primul trimestru din 2014 - cel mai mare scor din T1 2007 până în prezent, potrivit sondajului privind încrederea consumatorilor realizat de Nielsen, care precizează că Indicele Global (care a înregistrat cel mai mic scor, 77, în T1 2009) a crescut cu 2 puncte faţă de T4 2013 şi cu 3 puncte în raport cu T1 2013.

Dintre cele mai mari 6 economii din lume, 5 au prezentat majorări ale încrederii consumatorului. Listate în funcţie de nivelul creşterii, la nivel general, încrederea a crescut cu 8 puncte în Franţa (până la 59 de puncte), 6 puncte în SUA (100), 4 puncte în Germania (99), 3 puncte în Marea Britanie (87) şi 1 punct în Japonia (81). În schimb, indicele de încredere a consumatorului s-a menţinut la valori mari în China (111). Încrederea consumatorilor în Japonia şi Germania este la cele mai înalte niveluri după 2005.

Încrederea consumatorului la invel regional a avut cel mai inalt nivel în Asia-Pacific, atingând un scor de 106, cu o creştere de un punct faţă de trimestrul anterior (T4 2013) şi de trei puncte în raport cu anul anterior (T1 2013). America de Nord a prezentat cea mai mare creştere trimestrială, de 5 puncte de indice, atingând linia de bază a optimismului, de 100 - cel mai ridicat nivel de după 2007. Regiunea Orientul Mijlociu-Africa a crescut cu 4 puncte de indice, la 94, iar Europa a sporit cu 2 puncte de indice, la 75, în comparaţie cu T4 2013. America Latină a raportat singura scădere trimestrială la nivel regional a încrederii consumatorului, de 1 punct de indice, coborând la 93.

Sondajul global privind încrederea consumatorilor şi intenţia de cumpărare, iniţiat în 2005, măsoară nivelul de încredere a consumatorilor, principalele îngrijorări ale acestora şi intenţia de cumpărare în rândurile a peste 30.000 de respondenţi cu acces la Internet din 60 de ţări. Nivelurile încrederii consumatorului peste şi sub pragul de 100 indică gradul de optimism, respectiv pesimism. Cele mai recente date, din T1 2014, arată că încrederea consumatorilor a crescut în 60% dintre ţările vizate de studiul Nielsen, în comparaţie cu 54% dintre acestea în T4 2013.

Indonezia (124) a raportat cel mai mare indice al încrederii consumatorilor pentru al cincilea trimestru consecutiv. La cealaltă extremă, Croaţia şi Italia au raportat fiecare cel mai scăzut nivel (45), cu o creştere de 1 punct fiecare, în comparaţie cu trimestrul anterior. În acelaşi timp, Elveţia (104) şi Egipt (87) au consemnat cele mai mari creşteri raportate la trimestrul anterior, cu 10, respectiv 11 puncte. Ucraina (56) a raportat cel mai mare declin trimestrial, de 7 puncte, mai transmite comunicatul.

Îmbunătăţiri ale perspectivei globale cu privire la locurile de muncă

Percepţiile pozitive cu privire la perspectiva unui loc de muncă în urmatoarele 12 luni au crescut în primul trimestru în toate regiunile, exceptând America Latină. 49% dintre respondenţii la nivel global consideră că piaţa muncii va fi bună sau excelentă pe parcursul următorului an (o creştere cu 2 puncte procentuale), ceea ce plasează media imediat sub nivelul perspectivelor pre-recesiune, de 50 de puncte. Cea mai mare creştere trimestrială, în ceea ce priveşte optimismul referitor la piaţa muncii, vine din America de Nord, crescând cu 5 puncte procentuale, până la 43%.

55% dintre subiecţii la nivel global îşi privesc pozitiv finanţele personale, un nivel constant timp de 3 trimestre consecutive. În America Latină şi Asia-Pacific, respondenţii au manifestat cea mai ridicată siguranţă cu privire la resursele financiare, cu 63, respectiv 62 puncte procentuale, declarând că starea finanţelor este bună sau excelentă. Respondenţii din Europa au fost mai puţin încrezători în situaţia lor financiară, 57% dintre aceştia susţinând că situaţia lor financiară nu este nici bună, nici rea.

Sentimentul de recesiune persistă

55% din respondenţii la nivel global au declarat că au simţit efectele recesiunii în primul trimestru, dar sentimentul s-a îmbunătăţit în comparaţie cu nivelul de 57% din trimestrul anterior. La nivel regional, sentimentul recesionar s-a ameliorat în cea mai mare parte din America de Nord, coborând cu 7 puncte procentuale, la 61%, cel mai diminuat nivel de la începutul recesiunii (2007).

68% dintre pieţele evaluate de Nielsen au raportat o îmbunătăţire a sentimentului recesionar în comparaţie cu al patrulea trimestru din 2013, cu cele mai pronunţate îmbunătăţiri în Emiratele Arabe Unite (variaţie de 11 puncte procentuale), Elveţia (11 pp) şi Peru (10 pp). Sentimentul recesionar s-a îmbunătăţit, de asemenea, cu 9 puncte în Mexic, Vietnam, România şi Noua Zeelanda şi cu 8 puncte în Statele Unite şi Olanda, se mai arată în comunicat.

Subiecte importante în întreaga lume

În America de Nord, intenţia de economisire şi investiţie din Statele Unite a crescut în primul trimestru, 44% dintre respondenţi depunându-şi banii rămaşi în conturi de economii, faţă de 39% în al patrulea trimestru din 2013. De asemenea, 36% dintre consumatori au declarat că au achitat datorii, carduri de credit şi împrumuturi, ceea ce înregistrează un avans trimestrial de 5 puncte procentuale. În plus, intenţia din SUA de a face cheltuieli discreţionare a crescut în numeroase categorii, dintre care noile tehnologii şi divertismentul în afara casei s-au majorat cu 4, respectiv 3 puncte procentuale, în comparaţie cu al patrulea trimestru din 2013.

În Europa, încrederea consumatorilor a crescut în 21 dintre 32 de pieţe în primul trimestru. Indicele de încredere în Franţa (59) şi Grecia (53) a crescut cu 8 puncte în fiecare caz, iar în Portugalia (51) şi Spania (61) s-a majorat cu 7, respectiv 3 puncte, în raport cu T4 2013. Încrederea consumatorului în Germania a înregistrat şi în acest trimestru valori mari, cu un scor de 99, ceea ce înseamnă o creştere de 4 puncte faţă de trimestrul anterior şi reprezintă cel mai înalt nivel de indice al ţării, raportat la 2005, anul când Nielsen a demarat studiul.

Încrederea consumatorului în zona Asia-Pacific a crescut cu 8 puncte în 14 pieţe în primul trimestru, a rămas constantă în 3 pieţe şi a scăzut în alte 3. Cea mai mare creştere trimestrială a regiunii a fost de 6 puncte de indice, în India (121) şi Hong Kong (111). Majorarea indicelui în India aduce scorul la nivelul trimestrului al patrulea din 2012, după o perioadă de câteva trimestre în care performanţa a fost în declin. Încrederea consumatorului în Filipine (116) şi Thailanda (108), precum şi în Indonezia (124) şi China (111) au fost printre cele mai înalte scoruri de index în cele 60 de ţări evaluate.

Brazilia a condus regiunea America Latină, cu un indice de 106, cu un declin de 4 puncte faţă de al patrulea trimestru din 2013. Cele mai mari creşteri trimestriale ale indicelui de încredere a consumatorului au fost raportate în Mexic (86) şi Venezuela (78), cu 8, respectiv 4 puncte de indice. În sens invers, încrederea consumatorului în Argentina (71) a scăzut cu 6 puncte de indice, în timp ce Chile (98) şi Peru (101) au coborât fiecare cu 1 punct de indice, în comparaţie cu al patrulea trimestru din 2013. Indicele Columbiei a rămas constant în T1 2014, la 93.

În Orientul Mijlociu-Africa, Emiratele Arabe Unite (114) şi Arabia Saudită (102) au raportat cele mai înalte scoruri ale încrederii consumatorului la nivel regional, crescând cu 4, respectiv 1 punct, în comparaţie cu al patrulea trimestru din 2013. Încrederea consumatorului în Egipt a sporit cel mai mult la nivel regional, cu 11 puncte în primul trimestru, până la 87. Pakistan s-a majorat cu 2 puncte de indice, la 99, iar Africa de Sud a prezentat singurul declin regional al încrederii, cu 4 puncte de indice, spre 82, mai punctează cercetarea.

Încrederea în Africa Sub-Sahariană

Încrederea consumatorului a avut cel mai înalt nivel în Nigeria în T1 2014, cu un scor de 120. Kenya a raportat un nivel optimist, deasupra pragului (110), iar Ghana - 97. Mai mult de jumătate dintre respondenţii din Kenya (57%) şi Nigeria (52%) au declarat că sunt optimişti în privinţa perspectivelor unui loc de muncă în următoarele 12 luni, în comparaţie cu 42% în Ghana.

În timp ce 80% dintre respondenţii din Nigeria s-au arătat încrezători în finanţele personale, 49% consideră că în prezent este un moment bun pentru a face cheltuieli. În Kenya, 69% dintre subiecţi sunt de părere că situaţia lor financiară este bună sau excelentă, iar 36% sunt încrezători în capacitatea lor de a cheltui la momentul respectiv. În Ghana, 62% şi-au manifestat optimismul legat de situaţia lor financiară, iar 34% dintre subiecţi s-au arătat dispuşi să cheltuiască.

Sondajul global privind încrederea consumatorilor şi intenţia de a cheltui a fost realizat în perioada 17 februarie - 7 martie 2014 şi a adunat peste 30 de mii de respondenţi cu acces la Internet din 60 de ţări din regiunea Asia-Pacific, Europa, America Latină, Orientul Mijlociu, Africa şi America de Nord. Acest eşantion are cote bazate pe vârstă şi sex pentru fiecare ţară în parte, fiind realizat pe utilizatorii de Internet ai acestora, este reprezentativ pentru utilizatorii de Internet şi are o marjă de eroare de +/-0,6%. Sondajul se bazează doar pe comportamentul respondenţilor cu acces la internet, rata de răspândire a Internetului variind în funcţie de ţară. Cercetarea foloseşte un standard minimum de raportare de 60% privind nivelul de răspândire a Internetului sau minimum 10 milioane de utilizatori de Internet pentru includerea în sondaj. Indicele Încrederii Consumatorilor din China este întocmit pe baza unui sondaj diferit, cu o metodologie mixtă, realizat pe 3.500 de respondenţi. Sondajul global Nielsen, care include Indicele Încrederii Consumatorilor la nivel mondial, a fost iniţiat în 2005.

Nielsen este o companie de informaţii globale şi măsurare, despre marketing, consumatori, televiziune şi alte măsuratori media, inteligenţă online, măsuratori mobile şi proprietăţi asociate. Compania Nielsen este prezentă în aproximativ 100 de ţări, cu sediul la New York (SUA) şi Diemen (Olanda). Departamentul de Consumer Research din Nielsen România a fost înfiinţat în 1993. De atunci, a efectuat numeroase studii, bazându-se pe metodologii calitative şi cantitative.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb