Studiu Infosan: Aproximativ 25% dintre copiii din grădiniţele din Bucureşti suferă de afecţiuni de vedere nediagnosticate

A.F.
Companii / 12 februarie 2024

Dr. Andreea Ciubotaru, Director medical al Spitalului Infosan şi Vicepreşedinte al Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie

Dr. Andreea Ciubotaru, Director medical al Spitalului Infosan şi Vicepreşedinte al Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie

Aproximativ 25% dintre copiii din grădiniţele din Bucureşti suferă de afecţiuni de vedere, arată datele Infosan, singurul spital privat de oftalmopediatrie din România, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, aceste rezultate au fost identificate în urma campaniei de screening gratuit lansate, anul trecut, de Infosan în grădiniţele din Bucureşti, pentru identificarea din timp a problemelor de vedere şi limitarea cazurilor de orbire.

Studiul a luat în calcul datele a circa 1400 de copii cu vârste între 3-6 ani, din Bucureşti.

"Creşterea accelerată din ultimii ani a problemelor oftalmologice, în special în rândul copiilor, ne-a determinat să lansăm acest program esenţial în prevenirea problemelor de vedere. Cu o experienţă de 22 de ani în piaţă, Infosan îşi propune să identifice problemele oftalmologice încă de la vârste fragede, într-o perioadă critică de dezvoltare a vederii şi să contribuie la educarea copiilor, părinţilor şi profesorilor în identificarea principalelor semne ale afecţiunilor de vedere", a declarat Dr. Andreea Ciubotaru, Director medical al Spitalului Infosan şi Vicepreşedinte al Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie.

Lansarea programului de screening oftalmologic gratuit pentru copii de către Spitalul de Oftalmopediatrie Infosan vine în urma statisticilor îngrijorătoare de la nivel global privind orbirea, care prezintă cifre alarmante, mai ales în ţările în curs de dezvoltare. Potrivit acestora, prevalenţa globală a orbirii este de aproximativ 0.5%, însă aceasta depăşeşte 1% în ţările în curs de dezvoltare. În plus, 80% dintre cazurile de orbire pot fi prevenite prin vizite regulate la medicul oftalmolog şi urmarea recomandărilor acestuia.

În România, nouă din zece părinţi spun că vederea copiilor a fost afectată în pandemie, potrivit unui studiu realizat de World Vision România în 2022. Conform datelor analizate, 42% dintre părinţi sunt îngrijoraţi că problemele de vedere s-au agravat foarte mult, iar 61% dintre părinţii din comunităţile vulnerabile nu şi-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic, deşi recomandarea este ca acest lucru să se facă anual.

Pentru anul în curs, Infosan îşi propune să ajungă la 10.000 de copii în primele 6 luni în Bucureşti, dar are în plan să ducă programul de screening gratuit şi în zona de sud a ţării, fiind deja în căutare de colaboratori şi parteneri.

"Rezultatele iniţiativei noastre de anul trecut ne-au demonstrat că este nevoie de o acţiune promptă pentru a asigura o sănătate oculară optimă pentru generaţiile viitoare. Proporţia copiilor care se confruntă cu afecţiuni de vedere creşte de la an la an, astfel că ne propunem să ajungem la cât mai mulţi copii pentru a identifica la timp şi a preveni problemele oftalmologice", a adăugat Dr. Andreea Ciubotaru, Director medical al Spitalului Infosan şi Vicepreşedinte al Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie.

Screeningul oftalmologic este total neinvaziv. Testarea vederii copiilor se face în sala de clasă de către un asistent medical şi un reprezentant al Spitalului Infosan. Rezultatele screeningului, respectiv valorile identificate, sunt ulterior transmise părinţilor împreună cu recomandări ulterioare.

Problemele de vedere s-au înmulţit în ultimii ani şi pe fondul utilizării smartphone-urilor şi tabletelor de la vârste fragede. Totodată, lipsa timpului petrecut în aer liber, la lumină naturală, afectează dezvoltarea normală a vederii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb