STUDIU Investiţiile străine directe în Europa - stopate de spectrul recesiunii

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 22 iunie 2009

În România s-au înregistrat 11.403 locuri de muncă nou create prin ISD, în 2008, comparativ cu 12.464 în 2007 (-9%).

În România s-au înregistrat 11.403 locuri de muncă nou create prin ISD, în 2008, comparativ cu 12.464 în 2007 (-9%).

România se plasează pe locul 6 atât în topul după numărul de proiecte de ISD, cât şi în cel după numărul de noi locuri de muncă create în 2008

Investiţiile străine directe (ISD) în Europa au stagnat în anul 2008, arată sondajul anual de atractivitate investiţională publicat recent de firma Ernst & Young. Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, acest sondaj examinează valorile investiţiilor străine directe în Europa, atât la nivelul proiectelor noi, cât şi la cel al extinderilor prin ISD.

Sondajul relevă faptul că în anul 2008, în Europa au fost anunţate 3.718 proiecte de investiţii, cu doar şase proiecte mai mult decât în anul 2007. Dacă numărul de proiecte a rămas aproape constant, impactul recesiunii iminente (n.r. atunci) la nivelul locurilor noi de muncă a fost unul sever. Numărul de locuri de muncă nou create a scăzut cu 16%, până la 148.333, accelerându-se tendinţa descendentă existentă începând din anul 2004.

"Cei cinci ani de creştere susţinută a investiţiilor străine directe în Europa au luat sfârşit în 2008", a declarat Marc Lhermitte, partener la Ernst & Young şi autor al raportului. "Odată cu scăderea veniturilor şi creşterea cheltuielilor de exploatare, proiectele de investiţii au fost redimensionate în sensul reducerii lor, unele fiind chiar oprite. Multe companii şi-au suspendat planurile de extindere geografică a pieţelor lor şi de achiziţii.

Dar adevărata imagine a modului în care recesiunea globală a lovit investiţiile străine va fi evidenţiată de anul 2009. Deciziile de investiţii pentru anul 2008 fuseseră luate cu multe luni înainte de momentul declanşării crizei, fapt care explică de ce în 2008 Europa a înregistrat tot atât de multe proiecte de investiţii directe ca şi în anul anterior. Desigur, ne aşteptăm ca anul 2009 să spună o cu totul altă poveste."

Câştigători şi perdanţi

Tendinţele ISD au fost relativ stabile în Germania, Elveţia, Suedia, Italia şi Irlanda. Creşterea de 28% din Germania a fost alimentată de proiectele de noi sedii regionale ale companiilor pentru piaţa germană sau pentru pieţele din Europa de Est, dar şi de cererea de servicii de afaceri şi software din sectorul indus­trial.

Irlanda, deşi afectată de planurile de relocare a producţiei către ţări mai competitive din punct de vedere al costurilor, a avut o creştere de 35% a numărului de proiecte de investiţii, datorită companiilor englezeşti şi americane care au continuat să investească.

Unele industrii sunt mai avansate în lupta cu recesiunea. Industria producătoare de maşini şi echipamente a realizat o creştere de 19% în numărul de investiţii străine directe datorită unui val de cereri de turbine eoliene, componente pentru centrale solare şi celule de combustibil (fuel cells).

Marc Lhermitte a spus: "Unul dintre câştigători a fost industria de energie regenerabilă, verde, care, datorită noilor oportunităţi de piaţă, a generat aproape 6.000 de locuri noi de muncă prin ISD în anul 2008. Afacerile care vor demonstra clarviziune în aceste vremuri, vor fi mai bine poziţionate pentru a avea acces la această piaţă şi pentru a câştiga o cotă mai mare din ea. "

Serviciile financiare, serviciile pentru afaceri şi externalizarea serviciilor de IT au fost primele victime ale crizei în ceea ce priveşte ISD, pe măsură ce clienţii lor îşi reduceau numărul, în special în Marea Britanie, Franţa şi Spania. Numărul noilor locuri de muncă din aceste sectoare şi ţări a scăzut cu 33% în 2008. Unele dintre fostele destinaţii preferate pentru ISD, cum ar fi Republica Cehă, Slovacia şi Turcia, au înregistrat şi ele o scădere dramatică a locurilor de muncă noi, în special în industria de automobile şi electronică.

Europa ca un refugiu - economiile emergente pierd teren pe termen scurt

Climatul economic nesigur a dus la o schimbare a stării de spirit în rândul investitorilor, acum mai interesaţi de pieţele pe care le cunosc mai bine. În viitorul imediat, companiile consideră Europa ca o opţiune mai sigură pentru investiţii.

Conform sondajului, Europa de Vest alături de Europa Centrală şi de Est au fost desemnate ca regiuni "sigure" pentru investiţii de 40% respectiv de 39% dintre respondenţi, fiind cele mai atractive regiuni în care investitorii ar dori să îşi înfiinţeze sau să îşi extindă operaţiunile.

S-a evidenţiat o scădere a interesului investitorilor faţă de pieţele emergente din grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China). După ce a dominat topul atractivităţii în 2008, China pierde locul de lider, fiind plasată pe locul 3 ca destinaţie pentru ISD în care investitorii se gândesc să stabilească operaţiuni în 2009. În acelaşi top, India este pe locul 5, după America de Nord, în timp ce Rusia şi Brazilia se află pe locul 6 respectiv pe locul 7.

Marc Lhermitte a mai declarat: "Astăzi, oamenii de afaceri sunt concentraţi pe supravieţuirea în criză şi maximizarea veniturilor pe activele existente. Deşi intrarea pe pieţe noi poate oferi oportunităţi enorme, în aceeaşi măsură cresc şi riscurile, de cele mai multe ori la cote pe care factorii de decizie nu şi le pot permite."

"Ţările din grupul BRIC nu furnizează terenul sigur pentru investiţii pe care îl caută acum investitori internaţionali pentru proiectele lor. Europa este văzută ca o regiune predictibilă şi sigură. Pe de altă parte, investitorii arată o mai mare loialitate faţă de ţările lor de origine şi de pieţele istorice, lansând mai puţine proiecte în ţările emergente din Europa. De aceea, pentru moment, ei preferă mai degrabă să stea acasă, decât să se aventureze în străinătate."

Scădere uşoară a proiectelor ISD în România

Numărul de proiecte de ISD nu a avut o evoluţie spectaculoasă în cazul României, înregistrându-se doar o scădere uşoară de la 150 în 2007 la 145 în 2008. Astfel, spre deosebire de alte ţări (Ungaria: -26%, Belgia: -19%, Spania: -18%), în România evoluţia descendentă a fost de numai 3% în 2008 comparativ cu 2007. Însă au existat şi ţări cu evoluţii pozitive, printre care cele mai importante în Italia: +39%, Irlanda: +35% şi Germania: +28%.

Referitor la numărul de locuri de muncă nou create prin ISD, în Româ­nia s-au înregistrat 11.403 în 2008 comparativ cu 12.464 în 2007 (-9%). Evoluţii importante pozitive pe acest segment au fost în Bulgaria: +117%, Germania: +91% şi Irlanda: +56%, cele negative înregistrându-se în Republica Cehă: -63%, Slovacia: -57% şi Serbia: -44%.

Previziuni pentru 2009

Recesiunea va impacta şi mai mult ISD în Europa în 2009, potrivit studiului citat. Datele preliminare din primul trimestrul al anului indică deja o scădere de 8% a numărului de proiecte anunţate, comparativ cu perioada similară din 2008. Referitor la restul anului, 53% din executivii intervievaţi în cadrul sondajului spun că nu au nici un proiect de tip green field sau de extindere în planurile lor.

Mark Otty, Managing Partner al Ernst & Young EMEIA, consideră că este important ca investorii şi autorităţile să coopereze pentru a încuraja investiţiile transfrontaliere chiar şi în perioade de recesiune. "Deşi reacţia naturală a investitorilor în perioada aceasta este de a acţiona într-un mod mai degrabă protecţionist, deschiderea frontierelor pentru investiţii a avut beneficii importante pentru economia globală în ultimii 20 de ani şi cred că trebuie să fie în continuare sprijinită."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb