Tokio este oraşul cu cele mai ridicate costuri din lume pentru expatriaţi, fiind urmat de Luanda, Angola, pe a doua poziţie, conform celui mai recent Studiu privind costul vieţii elaborat de Mercer. Osaka ocupă locul trei, urcând trei poziţii faţă de anul trecut, în timp ce Moscova continuă să fie pe locul patru şi Geneva pe locul cinci. Singapore şi Zurich împart locul şase, urcând două şi, respectiv, un loc faţă de 2011. Ndjamena, Chad coboară cu cinci locuri iar Hong Kong continuă să fie pe locul nouă.
Karachi (214) este cotat drept oraşul cel mai puţin scump pentru expatriaţi la nivel mondial, cu costuri mai mici de o treime din cele înregistrate în Tokio. Evenimentele mondiale recente, incluzând răsturnări economice şi politice, au afectat locurile ocupate de multe regiuni prin fluctuaţii valutare, inflaţie şi volatilitatea preţurilor la cazare.
În ceea ce priveşte ţările din regiunea noastră, se observă o tendinţă generală de ieftinire a costurilor de trai în marile capitale din Europa centrală şi de est. Această stare de fapt se datorează tendinţei generalizate de devalorizare a monedelor din această parte a lumii. Astfel, Varşovia cade de pe 102 pe 153, Praga de pe 47 pe 69, Bratislava de pe 57 pe 79, Budapesta de pe 113 pe 142. O evoluţie similară au avut şi Sofia sau Belgrad care au căzut de pe 169 pe 181, respectiv de pe 189, pe 197, rămânând mai ieftine decât Bucureştiul, care a căzut de pe locul 152 pe 176.