Studiu: Miezul Pământului suferă modificări structurale

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 februarie

Studiu: Miezul Pământului suferă modificări structurale

English Version

Un studiu recent publicat în revista "Nature Geoscience" sugerează că miezul interior al Pământului este mai puţin solid decât se credea anterior şi că ar fi suferit modificări structurale semnificative în ultimele două decenii. Conform cercetării conduse de John Vidale, profesor la Universitatea din California de Sud, aceste modificări sunt situate aproape de suprafaţa nucleului interior şi ar putea fi rezultatul deformării vâscoase provocate de interacţiunea cu nucleul exterior.

Turbulenţa din nucleul exterior, un factor perturbator

Nucleul exterior al Pământului, format din fier topit, este cunoscut pentru dinamica sa turbulentă, dar până acum nu existau dovezi că aceste mişcări ar putea influenţa structura nucleului interior pe o scară de timp umană. "Se ştia că nucleul exterior este foarte activ, dar acum avem dovezi clare că această activitate afectează nucleul interior şi că forma acestuia se schimbă în timp", explică Vidale.

Schimbări observate cu ajutorul datelor seismice

Echipa de cercetători a folosit date seismice colectate din 121 de cutremure repetate înregistrate între 1991 şi 2024, localizate în apropierea Insulelor Sandwich de Sud din Antarctica. Aceste date au evidenţiat diferenţe în comportamentul undelor seismice: cele care au traversat nucleul interior au rămas coerente, în timp ce undele care doar l-au atins au prezentat variaţii inexplicabile până acum. Cercetătorii consideră că aceste diferenţe sunt cel mai bine explicate prin schimbări temporare în forma nucleului interior.

Implicaţiile asupra întelegerii planetei

Miezul interior al Pământului joacă un rol esenţial în menţinerea câmpului magnetic al planetei, iar aceste noi descoperiri ar putea schimba fundamental modul în care înţelegem dinamica internă a Terrei. Studiul sugerează că aceste modificări ar putea fi influenţate de anomalii de densitate din mantaua inferioară sau de fluxurile convective din nucleul exterior, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru confirmarea acestor ipoteze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb