Investitorii români rămân optimişti în ceea ce priveşte evoluţia pieţei de capital în termen de un an, potrivit unui studiu asupra sentimentului investitorilor realizat de Prognosis.ro în luna februarie.
Aşteptările investitorilor privind principalii indici ai pieţei de la Bucureşti (BET şi BET-FI) pe termen mediu şi lung se menţin în continuare ridicate, se arată în studiul menţionat, în ciuda scăderilor de peste 20% de la începutul anului. Numai aproximativ 5% dintre cei intervievaţi se aşteaptă la valori inferioare ale acestor indici peste un an de zile faţă de nivelul de referinţă.
Din sondajul Prognosis a reieşit că opinia conform căreia ne aflăm la începutul unei perioade prelungite de recesiune la nivel global, cu efecte grave asupra pieţelor de capital, pare să nu aibă prea mulţi adepţi în rândul investitorilor de la noi. Aceştia sunt mai degrabă înclinaţi să considere că ne apropiem de un epilog al trendului descendent. Dacă pe termen scurt (o lună) aşteptările majoritare sunt de continuare a scăderilor, pe orizonturi de timp mai îndelungate (3 luni, 6 luni, 1 an şi 2 ani) încrederea investitorilor în capacitatea de creştere a indicilor este din ce în ce mai mare.
Aproximativ jumătate dintre investitorii intervievaţi sunt optimişti în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor investiţionale la Bursa de Valori în următoarele 6 luni, în timp ce numai 16% s-au declarat pesimişti în privinţa realizării acestor obiective.
Respondenţii consideră că situaţia economică internaţională va influenţa cel mai mult cotaţiile emitenţilor de la BVB în următoarele 6 luni (valoare medie 4.6 pe o scală de la 1 la 5). Urmează, la distanţă destul de mare, un grup de trei factori interni: rata creşterii economice (valoare medie 4.0), politicile economice (3.9) şi deficitul/excedentul de cont curent (3.8). Rata inflaţiei şi climatul politic intern sunt factori consideraţi a nu avea o influenţă majoră asupra bursei. În general, aceşti factori macroeconomici sunt consideraţi a avea un impact negativ asupra evoluţiei cotaţiilor emitenţilor în următoarele 6 luni, se mai arată în raportul Prognosis.
În ceea ce priveşte atractivitatea acţiunilor de la BVB, cele din sectorul financiar au fost indicate de 40% dintre investitori ca fiind cele mai atractive în următoarea jumătate de an.
Urmează sectorul construcţiilor, cu 23% dintre respondenţi considerând că acesta va aduce cele mai importante câştiguri în această perioadă de timp şi sectorul farmaceutic, cu aproximativ 10%.
Din studiul menţionat a reieşit că investitorul la BVB se încadrează, în general, în următorul tipar: bărbat, tânăr (26-35 de ani), absolvent de studii superioare, cu venituri mai mari decât media.
1. Profesionisti in underground
(mesaj trimis de Warren Buffet în data de 07.03.2008, 10:32)
Raportul, pe care l-am primit pe email, se geseste la http://www.prognosis.ro//finan ceP/panelres/sinv.html. Este primul sondaj profesionist realizat pe piata de capital. Singurii care au mai facut ceva asemanator sunt Monkey Channel, dar ei au facut pentru postu lor de TV. Totusi, problema e de ce chestia asta nu apare la TMCTV, de ce e tinuta intentionat in underground. Care sunt interesele din spatele acestei intregi afaceri ? Fondurile straine nu au unde sa mai descarce actiuni si investitorii trebuie sa fie optimisti ?