STUDIU PWC ROMÂNIA:  Piaţa de capital din ţara noastră îşi continuă expansiunea cu un ritm mai scăzut decât în 2021

G.D.
Piaţa de Capital / 28 iunie 2022

Piaţa de capital din ţara noastră îşi continuă expansiunea cu un ritm mai scăzut decât în 2021

Capitalizarea companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), atât segmentul reglementat, cât şi SMT, a ajuns la 229 miliarde RON la sfârşitul primului trimestru din 2022, cu 20% peste nivelul atins în perioada similară a anului trecut, dar sub nivelul înregistrat la 31 decembrie 2021, potrivit raportului "Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti", realizat de PwC România, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în 2021, piaţa locală de capital a stabilit un record în ceea ce priveşte capitalizarea, aceasta crescând cu peste 50% şi ajungând la 249 miliarde RON (50 miliarde EUR) la sfârşitul anului, într-un context mai favorabil faţă de anul anterior, cu o reducere a îngrijorărilor legate de pandemie /restricţii şi o mai mare vizibilitate internaţională, ca urmare a includerii mai multor companii româneşti în indicii FTSE.

"2021 a fost un an foarte bun pentru piaţa de capital din România, cu trei listări de acţiuni pe segmentul reglementat, după doi ani de pauză şi un nivel record al capitalizării bursiere. Deşi a dovedit în anii pandemiei că este o bursă cu o rezilienţă crescută la şocuri şi incertitudine, 2022 a venit cu noi provocări atât din punct de vedere macroeconomic - inflaţie şi dobânzi mai mari -, cât şi geopolitic - războiul din Ucraina, ceea ce face ca investitorii să fie mai prudenţi. Totuşi, companiile iau în considerare tot mai mult bursa ca sursă de finanţare", a declarat Sorin Petre, Partener PwC România.

Segmentul SMT - Aero rămâne cel mai atractiv pentru listări, în special pentru companiile mici şi mijlocii, în primul trimestru 2022 fiind înregistrate şapte listări noi pe această piaţă. În 2021 au fost finalizate cu succes 20 de listări pe MTS, sectoarele IT şi agribusiness fiind cele mai bine reprezentate. În urma acestor noi listări şi datorită evoluţiei pozitive a companiilor deja listate, capitalizarea de piaţă a segmentului SMT la sfârşitul anului 2021 s-a dublat în decurs de un an (4 miliarde EUR la 31 dec. 2021 faţă de 2 miliarde EUR la 31 dec. 2020).

Listările de obligaţiuni devin şi ele tot mai atractive, în cursul anului 2021 segmentul principal al BVB înregistrând 15 noi emisiuni de obligaţiuni de stat şi corporative. Mai mult, finanţarea verde devine din ce în ce mai vizibilă, astfel că pe piaţa de capital din România au loc primele listări de obligaţiuni verzi prin intermediul Raiffeisen Bank (prin cele două emisiuni) şi BCR, subliniază sursa citată.

"Bursa de la Bucureşti este o bursă stabilă, care a demonstrat rezilientă la şocurile produse de criza sanitară şi care a continuat să performeze într-un context macroeconomic incert. Analiza realizată pe ultimii 10,3 ani arată o îmbunătăţire a performanţei Bursei de Valori Bucureşti cu toate că aceasta este încă dependentă de capitalul străin. Concluzia studiului indică faptul că investitorii de pe piaţa de capital au câştigat în medie cu până la 14% mai mult decât investitorii în obligaţiuni guvernamentale atunci când vorbim de indicele BET-TR sau cu 5% peste dacă vorbim de BET, ceea ce poate reprezenta un argument suplimentar pentru investiţiile pe Bursă", a spus Raluca Alexandra Capaţina-Stoica, Manager PwC România.

Alte concluzii ale Studiului

●Valoarea cumulată a celor trei oferte publice iniţiale de pe piaţa reglementată în 2021 a depăşit 900 de milioane RON.

●Indicele BET a înregistrat o creştere cu 14%, de la 11.190 puncte la 31 martie 2021 la 12.712 puncte la 31 martie 2022, ca urmare a creşterii numărului investitorilor şi a unei vizibilităţi internaţionale mai mari a pieţei locale de capital odată cu includerea mai multor companii româneşti listate în indicii FTSE.

●Ponderea capitalizării bursiere BVB în Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la 20,9% la sfârşitul anului 2021, România situându-se în urma unor ţări din regiune precum Cehia, Grecia, Croaţia şi Bulgaria, dar peste Slovenia, Ungaria, Cipru şi Slovacia.

●Cu un număr semnificativ mai mare de societăţi listate în România faţă de alte ţări din regiune, capitalizarea medie a BVB era 132 milioane EUR la 31 dec. 2021, mai mică decât cea înregistrată pe alte burse regionale, cum ar fi Cehia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Bulgaria.

●La 31 dec. 2021, sectoarele de activitate cu cea mai mare capitalizare bursieră erau: Petrol şi gaze şi Servicii financiare (fiecare cu peste 30% pondere în capitalizarea BVB) şi Energie electrică (cu o pondere de 14% în capitalizarea BVB).

●În 2021, valoarea totală tranzacţionată pe segmentul principal al BVB (societăţile analizate) a fost de 9 miliarde RON, reprezentând 6% din capitalizarea bursieră la sfârşitul anului. Sectoarele cu cele mai mari valori tranzacţionate în 2021 au fost: Servicii financiare, Petrol şi gaze şi Materiale, cu ponderi de 42%, 23% şi 9% în valoarea totală tranzacţionată.

●BVB a continuat în 2021 să îşi extindă iniţiativa ESG menită să ofere informaţii despre obiectivele şi realizările în materie de sustenabilitate pentru companiile listate, prin utilizarea ratingurilor de risc Sustainalytics. Începând cu luna februarie 2022, primele scoruri ESG sunt disponibile pentru nouă companii listate la BVB, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb