STUDIU PWC ROMÂNIA: Plăţile electronice ar putea reduce economia gri şi stimula creşterea economică

V.B.
Macroeconomie #Servicii Financiare / 11 decembrie 2014

Plăţile electronice ar putea reduce economia gri şi stimula creşterea economică

Încurajarea plăţilor electronice ar putea duce la reducerea economiei gri şi la stimularea creşterii economice, arată un studiu al firmei de audit şi consultanţă PwC România trimis astăzi redacţiei, cercetarea prezentând şi 10 măsuri economice în acest sens.

Studiul PwC privind Impactul Plăţilor Electronice în Economie (elaborat în septembrie-noiembrie) analizează experienţa altor state care au implementat măsuri de limitare a plăţilor în numerar, corelate cu iniţiative de dezvoltare şi extindere a infrastructurii necesare plăţilor electronice.

Astfel, potrivit cercetării, pachetul de 10 măsuri eligibil pentru adoptare şi în ţara noastră ar putea genera în 7 ani, în anumite condiţii, o reducere a ponderii economiei gri din PIB cu până la 9,9% (aproximativ 14 miliarde euro), care ar intra în circuitul economiei fiscalizate, susţinând dezvoltarea economică.

Măsurile prezentate vin în contextul în care România are una dintre cele mai mari economii gri din UE, de 28,4% din PIB, faţă de o medie a UE de 18,8% şi 24,4% media statelor din Europa Centrală şi de Est (ţara noastră aflându-se pe penultimul loc în Uniunea Europeană şi fiind "depăşită" în acest sens doar de Bulgaria), la care se adaugă unul dintre cele mai reduse grade de colectare a taxelor ca pondere în PIB (29% pe 2012, comparativ cu 49% în Danemarca, 47% în Franţa şi 39% în Ungaria). În ceea ce priveşte gradul de colectare al TVA, Romania este pe ultimul loc între statele membre ale UE, încasând în 2012 doar 56% din suma potenţială, în comparaţie cu un grad de colectare de 95% în Olanda şi Finlanda şi 91% în Slovenia, media europeană fiind de 81%, explică autorii cercetării.

Bogdan Belciu (partener al PwC România pentru Consultanţă în Afaceri şi Management) a declarat: "Plăţile în numerar reprezintă un factor favorizant al economiei gri, întrucât sunt imposibil de urmărit în ceea ce priveşte raportarea achiziţiilor şi vânzărilor efectuate, precum şi remunerarea forţei de muncă. Ponderea numerarului în circulaţie în România rămâne semnificativă, în ultimii cinci ani ea depăşind 60% din PIB, respectiv de 6 ori mai mare faţă de nivelul înregistrat de ţările din zona Euro, în timp ce ponderea plăţilor cu cardul este de doar 4,4% din PIB, adică de peste 3 ori mai mică decât media UE şi de peste 4 ori mai mică decât media ţărilor din vestul Europei".

În acest context, studiul PwC indică un grad mare de corelare între numărul tranzacţiilor electronice şi dimensiunea economiei gri. S-a constatat astfel că ţările care înregistrează un număr ridicat de plăţi electronice (precum Marea Britanie, Suedia, Finlanda) au şi o pondere mai mică a economiei gri în PIB, în timp ce în Bulgaria, Romania şi Grecia (ţări cu cele mai puţine tranzacţii electronice), economia gri are o pondere foarte mare.

Daniel Anghel (partener al PwC România pentru Consultanţă Fiscală) a declarat: "Iniţiativele de stimulare a plăţilor electronice favorizează fiscalizarea economiei gri şi conduc la creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor, respectiv a veniturilor încasate la bugetul consolidat de stat, ceea ce ar permite autorităţilor să realizeze o reducere a fiscalităţii pe termen lung. În plus, o mai bună fiscalizare a economiei va contribui la crearea unui mediu de afaceri concurenţial şi sănătos în România, stimulând dezvoltarea susţinută cu efecte reale în creşterea nivelului de trai al populaţiei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb