Studiu - sarcina aduce schimbări majore în creierul femeilor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 septembrie

Studiu - sarcina aduce schimbări majore în creierul femeilor

English Version

Sarcina nu transformă doar corpul unei femei, ci şi creierul său, conform unui nou studiu revoluţionar. O echipă de cercetători a cartografiat pentru prima dată schimbările care se produc în creier pe parcursul sarcinii, oferind o perspectivă unică asupra modului în care creierul se adaptează la noile condiţii hormonale şi fiziologice. Studiul, realizat pe baza unor scanări repetate ale creierului efectuate la diferite etape ale sarcinii, a descoperit modificări semnificative în structura cerebrală. Cercetătorii, potrivit Reuters, au identificat o reducere a volumului de materie cenuşie şi o creştere a integrităţii microstructurale a materiei albe. Aceste schimbări au fost corelate cu niveluri crescute de hormoni, precum estradiolul şi progesteronul.

Modificări în structura creierului

Materia cenuşie, care conţine corpurile celulare ale neuronilor, a înregistrat o reducere medie de 4% în aproximativ 80% din regiunile studiate ale creierului. Deşi volumul acesteia a revenit parţial după naştere, nu a ajuns la nivelurile anterioare sarcinii. În schimb, integritatea materiei albe, responsabilă de conectivitatea pe distanţe lungi între diferite regiuni ale creierului, a crescut cu 10% în timpul sarcinii, atingând un nivel maxim la sfârşitul celui de-al doilea trimestru şi începutul celui de-al treilea.

Un studiu unic şi inovator

Acest studiu de pionierat s-a bazat iniţial pe un singur subiect, Elizabeth Chrastil, coautoare a cercetării şi profesor la Universitatea din California. Ea a fost monitorizată încă dinainte de concepţie şi până la doi ani postpartum, după ce a devenit mamă. În prezent, cercetătorii extind studiul la mai multe sute de femei în cadrul unui proiect mai amplu, denumit "Proiectul creierului matern", pentru a confirma şi detalia aceste descoperiri. "Este uimitor cât de puţine informaţii avem despre schimbările care au loc în creier în timpul sarcinii. Acest studiu nu oferă răspunsuri complete, ci deschide noi întrebări despre modul în care sarcina afectează creierul", a declarat Chrastil.

Impactul pe termen lung asupra sănătăţii mintale

Deşi pierderea materiei cenuşii ar putea părea alarmantă, cercetătorii nu sunt siguri dacă aceste schimbări sunt negative. "Este posibil ca aceste modificări să reflecte o reglare fină a circuitelor cerebrale, similară cu cea care apare în timpul pubertăţii, când creierul devine mai specializat", a explicat Laura Pritschet, coautoare a studiului. Studiile viitoare ar putea dezvălui dacă variaţiile în aceste modificări ar putea prezice riscurile de depresie postpartum sau de complicaţii precum preeclampsia, care poate afecta grav sănătatea creierului.

Adaptare uimitoare

"Creierul matern suferă o metamorfoză uimitoare de-a lungul sarcinii, iar acum putem observa acest proces în timp real", a subliniat Emily Jacobs, specialistă în neuroştiinţe şi autoare principală a studiului. Deşi femeile însărcinate raportează frecvent experienţe precum "ceaţa mentală" sau "creierul de mămică", Chrastil a declarat că nu a simţit nimic diferit în timpul sarcinii sale, chiar dacă scanările cerebrale au arătat modificări semnificative. "Nu am avut parte de aşa ceva", a adăugat ea. Acest studiu inovator oferă o fereastră nouă către înţelegerea complexităţilor creierului uman în timpul sarcinii şi aduce noi întrebări despre modul în care aceste schimbări ne pot influenţa viaţa.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb