Trei din patru locuitori ai Venezuelei trăiesc în sărăcie extremă, în contextul în care ţara sud-americană, care a fost unul din cei mai prosperi exportatori de petrol, trece printr-o criză economică fără precedent, relatează AFP, citată de Agerpres.
O anchetă privind condiţiile de trai coordonată de Universitatea catolică Andres Bello (UCAB, o instituţie privată) a constatat că 76,6% dintre familiile din Venezuela trăiesc în sărăcie extremă, adică veniturile nu le permit să-şi acopere nevoile alimentare, iar 94,5% din gospodării trăiesc sub pragul sărăciei de 1,9 dolari pe zi.
"Am ajuns la un plafon al sărăciei", iar sărăcia extremă continuă să progreseze, a declarat sociologul Luis Pedro Espana la prezentarea studiului.
Potrivit aceleiaşi analize, în 2019-2020 sărăcia extremă afecta 67,7% dintre gospodării şi 91,5% dintre venezueleni trăiau sub pragul sărăciei.
Studiul a mai stabilit că populaţia Venezuelei a scăzut de 28,8 milioane de locuitori, deoarece aproximativ 5 milioane de oameni au plecat din ţară din cauza crizei economice şi politice.
Considerată mai demult una din cele mai bogate ţări ale Americii de Sud datorită petrolului, Venezuela a înregistrat o scădere a produsului intern brut cu 80% din 2013, atât din cauza scăderii producţiei şi a preţurilor ţiţeiului, cât şi din cauza unei gestiuni deficitare şi a crizei politice.
În schimb, cifrele oficiale susţin că doar 17% dintre venezueleni trăiesc sub pragul sărăciei şi 4% în sărăcie extremă.
Studiul UCAB a mai arătat că doar 50% dintre venezuelenii care au vârsta necesară muncesc, iar în cazul femeilor această proporţie este de doar 33%.
În plus, salariul minim, plus bonurile de masă pe care le primesc mulţi dintre funcţionari însumează puţin peste 2 dolari, în sectorul privat remuneraţia medie apropiindu-se totuşi de 50 de dolari pe lună.
Totodată, doar 65% dintre cei 11 milioane de venezueleni cu vârsta între 3 şi 24 de ani sunt înscrişi în instituţii de învăţământ, iar 17% dintre cei între 16 şi 24 de ani sunt înscrişi în învăţământul superior.
La studiul realizat în perioada februarie-aprilie 2021 au participat 17.402 familii din 22 din cele 24 de state venezuelene.
1. SUA stie de ce
(mesaj trimis de gogu în data de 30.09.2021, 13:38)
SUA stie de ce. Au putere si impun embargouri cu fratii lor din UE si Anglia. SUA vrea petrolul Venezulei si mafia si hotia sa conduca tara, ca si la alte tari. Au facut prapad. Primavara araba a dus doar la razboaie intre clanuri si la jefuirea tarilor, de catre SUA si acolitii. SIRIA razboi, tara facuta praf. Libia impartita, facuta praf. Liban un pic mai stabil, dar urmeaza sa o faca praf.Irak tot la fel praf si jecmaneala. Sa trecem si la Afghanistan, un esec total al SUA. Acum sa plangem saracia altora.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2021, 17:08)
imi aduce aminte de caderea Romaniei din 90!!!
Cand dolarii ce au stat ca rezerva in balanta bancii centrale au facut cale intoarsa catre banca centrala din usa!!! Devalorizant leul sever in raport cu rezerva valutara!!!
Dupa 90 si in tranzitia dintre 93-96-99 cand contul curent devenise semi liberalizar a inceput sa creasca iar rezerva valutara in contul bancii centrale reusind sa ridice iar din groapa economia! (nu rezerva!! ci repornirea altui multiplicator financiar cu balansare iar pe dolari si pe EURO).
Venezuela are BOOM economic plasat la o distanta de 12-14 (cel imobiliar)-26-30(al serviciilor)-38-42(total potential al industriei, economiei, a noii generatii ce a trecut prin criza actuala severa) de ani!!!!
Venezuela este IEFTINA!!!
Semnat comenturi "cretine"
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2021, 22:01)
Pe axul timpului.