Varianta coronavirusului detectată în India, numită Delta, este cu 50% mai contagioasă decât cea Alfa, detectată prima dată în Marea Britanie, şi este responsabilă de raportarea a peste 400.000 de cazuri pe zi în această ţara asiatică, potrivit unui studiu preliminar realizat de guvernul indian, relatează astăzi EFE, conform Agerpres.
Cercetarea realizată de Indian SARS-CoV-2 Genomic Consortia (INSACOG) şi de National Centre for Disease Control (NCDC) a relevat că varianta Delta (B.1.617) şi tulpina sa secundară B.1.617.2 sunt capabile să atingă o viteză foarte mare de răspândire în rândul populaţiei.
Un studiu preliminar, care trebuie încă revizuit, clarifică totuşi că această mutaţie nu a avut o influenţă preponderentă asupra creşterii ratei de mortalitate cu până la 4.000 de decese pe zi, care ar putea fi asociată sistemului deficitar de sănătate, printre alţi factori.
India s-a confruntat în ultimele trei luni cu un val de contagieri care plasat sistemul sanitar în colaps cu o creştere de la mai puţin de 10.000 de cazuri pe zi în februarie la 400.000 de cazuri în luna mai.
Potrivit studiului, varianta Delta are un grad înalt de "transmisibilitate (...) care este cu până la 50% mai mare decât B.1.1.7, varianta Alfa detectată pentru prima oară în Marea Britanie, ca urmare a unei încărcături virale mai mari şi o capacitate mai mare de penetrare a sistemului imunitar.
Deşi datele sugerează că o creştere timpurile a cazurilor a avut loc între ianuarie şi februarie, asociată variantei britanice şi celebrării unor ritualuri religioase cu o amplă participare de persoane, în săptămânile ulterioare datele arată "o recrudescenţă a contagierilor cu varianta B.1.617 şi a tulpinii secundare B.1.617.2".
Înalta transmisibilitate a variantei Delta s-a impus şi în statul de nord Punjab unde varianta la B.1.1.7, care avea o prevalenţă de aproape 100% în această regiune a fost înlocuită treptat cu tulpina B.1.617.2, notează sursa citată.
Totuşi, studiul elimină posibilitatea unei rate mai înalte de mortalitate asociată variantei Delta, comparativ cu cea Alfa, subliniind că numărul alarmant al deceselor în India poate fi asociată combinării unor factori multipli, precum colapsul sistemului sanitar, sau lipsa paturilor la ATI şi a oxigenului medical.
Curba epidemică a intrat însă pe o pantă descendentă în India, care a luni a raportat sub 100.000 de contagieri şi 2.400 de decese, cele mai scăzute cifre raportate în ultimele două luni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de John în data de 07.06.2021, 20:00)
Mă doare la Vasile de coronavirus. Sunt in concediu in Egipt și nimeni nicăieri nu poartă mască. Nici măcar de fațadă. Ceea ce cu adevărat m-a deranjat e fost faptul că am plătit 900 de lei pentru 3 mizerii de "teste pcr". Să dea bunul Dumnezeu ca beneficiarii banilor plătiți de mine, sa facă cancer și să nu le folosească la nimic.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2021, 21:54)
pai cum sa zic, ai vazut ce multi sunt egiptenii, pe ce suprafata mica (locuibila)? da, or avea mai multe recolte decat in zone temperate, dar tot sunt multi. si cum nu prea e indicata in tarile astea planificarea familiala, daca vrei sa fii popular, nu cauti la dinti covidul de dar. morbid, stiu.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2021, 23:41)
Ce cauti in Egipt? Bulgaria si Muntenegru (Marea Adriatica) nu erau suficiente?