STUDIUL ANTREPRENOR ŞI MAMĂ: Percepţia antreprenoarelor din România referitor la menţinerea echilibrului între profesie şi familie

V.G.
Miscellanea / 19 septembrie 2022

Percepţia antreprenoarelor din România referitor la menţinerea echilibrului între profesie şi familie

În 4 din 5 cazuri, cea mai mare provocare în a găsi echilibru între statutul de mamă, femeie şi un bun profesionist (antreprenor, intraprenor sau freelancer) este legată de timpul limitat şi nevoia de a planifica şi organiza riguros această resursă, potrivit unui comunicat transmis astăzi redacţiei.

Conform sursei citate, provocarea e cu atât mai mare dacă ne raportăm la familiile monoparentale, în care antreprenoarele sunt mame singure. Acestea sunt datele care reies din cel mai recent studiu efectuat de echipa VBS Business Solutions în perioada iunie - august a.c.

Într-un clasament al provocărilor, pe locul al doilea a reieşit nevoia de a ne detaşa emoţional de provocările din mediul profesional atunci când suntem în familie, de a trăi în prezent (mindfulness) şi a ne implica total în activitatea pe care o facem în acel moment.

"Noi, antreprenoarele, avem două familii - în ambele creăm ceva frumos. Sunt antreprenoare de aproape 15 ani şi destul de curând şi mamă. Când vine pe lume acea minune, focusul nostru se îndreaptă spre copil, ca părinte, iar pentru o perioadă ne pierdem total pe noi. Însă pentru noi antreprenorii, viaţa profesională nu e doar un job, e cealaltă creaţie în care am investit pasiune, timp şi energie. Treptat, învăţăm să jonglăm cu ambele responsabilităţi, iar după un timp ne dăm seama că e nevoie să găsim acea armonie în sufletul nostru, că e absolut vital să ne simţim din nou femei, să ne regăsim pe noi - în complexitatea fiinţei noastre. Armonia nu va mai fi niciodată perfectă, însă ne vom simţi împlinite atunci când ne acceptăm aşa cum suntem, când renunţăm la perfecţionism, când realizăm că nu trebuie să facem singure totul, când oferim mai multă libertate copiilor, când învăţăm să cerem ajutor familiei şi celor apropiaţi sau când împuternicim tot mai mult echipa.", declară Cosmina Voichiţa Meseşan, antreprenoare şi mamă, fondatoarea VBS Business Solutions, coordonatoarea acestui studiu.

În această lume V.U.C.A. (volatilă, incertă, complexă şi ambiguă), în acest vârtej de sarcini profesionale şi emoţii, e bine ca fiecare dintre noi să găsim acele activităţi care ne încarcă, ne oferă calm, inspiraţie şi energie. Conectarea cu natura sau cu divinitatea, în toate formele sale, oferă de cele mai multe ori întoarcerea spre pace, calm şi echilibru. Inspiraţia vine adesea din propriile realizări, citind sau interacţionând cu oameni valoroşi, găsind mentori pe care îi apreciem şi ne pot ghida în viaţă sau business. Conform studiului, pentru a ne încărca cu energie, mamele antreprenoare fac sport, călătoresc, socializează cu oameni de calitate, se joacă mult cu cei mici şi nu uită să îşi ia momente de respiro, să se odihnească, să mediteze. Studiul evidenţiază şi realitatea conform căreia există numeroase femei care nu reuşesc să facă nimic pentru ele în mod frecvent.

Conform studiului, cele mai importante calităţi pe care antreprenoarele mame trebuie să le aibă sau să şi le dezvolte pentru a crea un echilibru între planurile vieţii lor sunt legate în primul rând de planificare şi prioritizare. O importanţă deosebită o au şi încrederea, răbdarea, curajul, dar şi empatia sau iubirea, atât faţă ceilalţi, dar mai ales faţă de propria persoană.

"Ce îmi doresc eu - ca antreprenoare şi mamă? Să mă bucur zilnic de zâmbetul copilului, să-l văd cum creşte şi să fiu cu el să-i citesc poveşti când adoarme. Să fiu lângă sufletul meu atunci când are nevoie de sprijin, în acelaşi timp să fiu plină de energie la birou, atentă, să rezolv situaţii şi sa iau decizii, să urmăresc activităţi şi să planific pentru a atinge obiectivele propuse.", descrie una dintre respondentele studiului.

"Ca antreprenoare, să poţi păstra echilibrul între viaţa profesională şi cea personală e cea mai complexă provocare. Rolul de mamă e, de departe, sarcina care te solicită cel mai mult, dar şi cea care te organizează cel mai eficient. Faptul că există comunităţi care susţin şi încurajează femeile să poată jongla cu toate planurile vieţii lor e un semn de empatie şi de solidaritate feminină de care avem mare nevoie. E unul dintre pilonii de conştientizare şi educaţie pe care construim comunitatea Feminism For Real", declară Mihaela Tudor, fondatoarea platformei media internaţionale Feminism For Real, partener la acest studiu.

Recomandări extrase din studiul bazat pe experienţe reale:

- "Pentru antreprenoare: Renunţă la perfecţionism, treci la acţiune, nu aştepta momentul sau produsul perfect. Acţiunea îţi dă claritate. Pentru mame: Tu eşti cea mai bună mamă pentru copilul tău, ai răbdare şi încredere că totul se aşază aşa cum este cel mai bine.";

- "Nu mai pune atâta presiune pe tine, pentru că din presiunea asta nu ai cum să creşti! Lasă-te susţinută, ai încredere că viaţa te va duce acolo unde îţi doreşti.";

- "Trăieşte o viaţă inspirată, munceşte pentru visul / businessul tău, dar rezervă suficient timp şi energie pentru familie, pentru joacă, râsete, îmbrăţişări şi orice alte activităţi care contribuie la o relaţie fericită şi plină de iubire cu cei dragi, cu tine şi mai ales cu copiii tăi!" sunt doar trei din zecile de sfaturi inspirate primite în cadrul studiului, alături de o listă de cărţi de business, de parenting sau legate de echilibru nostru ca femeie.

"Dacă şi tu eşti în acelaşi timp mamă şi intraprenoare, antreprenoare sau freelancer şi vrei să găseşti surse de inspiraţie sau să devii tu un reper pentru alte femei, te invităm într-o comunitate de discuţii pe Facebook, precum şi la primul eveniment dedicat lansării studiului "Antreprenor şi mamă", care va avea loc miercuri, 21 septembrie ora 18 , Calea Victoriei 214, Bucureşti", se mai arată în comunicat.

Acesta este al XIX-lea studiu efectuat de Asociaţia din grijă pentru Client şi experţii în marketing şi studierea pieţei de la VBS Business Solutions. Asociaţia a mai efectuat alte 18 studii privind percepţia Clienţilor şi Mystery Shopping, pe care le veţi putea găsi integral şi în noul e-Book scris de Cosmina Voichiţa Meseşan, ce va fi lansat la finele acestui an, împreună cu alte informaţii utile legate de Managementul relaţiei cu clienţii, comunicare şi empatie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb