Autorităţile americane au anunţat luni arestarea a 121 de adulţi şi copii cu situaţia în neregulă pentru a-i repatria în America Centrală, afirmând că vor să ajungă la un ritm mai susţinut cu controversatele expulzări, informează AFP.
"La sfârşitul săptămânii trecute, serviciile de imigraţie şi ale vămii (ICE) au întreprins operaţiuni concertate la scară naţională pentru a aresta şi a expulza într-un ritm mai susţinut adulţi intraţi în ţară cu copii", a declarat secretarul american pentru securitate internă, Jeh Johnson. "Ţinând cont de natura sensibilă a operaţiunilor de arestare şi expulzare a unor familii cu copii, au fost luate unele măsuri de precauţie la sfârşitul săptămânii trecute", a subliniat responsabilul american într-un comunicat, precizând îndeosebi că au fost desfăşuraţi agenţi-femei şi personal medical.
Imigranţii, originari din America Centrală, sunt cazaţi în centre de primire pentru familii, administrate de către serviciile de imigraţie, înainte de a fi îmbarcaţi la bordul unor avioane pentru a fi repatriaţi, a afirmat Johnson.
Arestările au fost întreprinse mai ales în Texas şi în Georgia, în sud, precum şi în Carolina de Nord, în sud-est. Ele au vizat familii "reţinute începând de la 1 mai 2014 după ce au trecut ilegal frontiera", care au primit un ordin de expulzare, au epuizat recursurile în apel şi nu au cerut azil în recurs, a afirmat oficialul american.
Începând din vara lui 2014, "noi am expulzat şi repatriat imigranţi către America Centrală într-un ritm mai susţinut, circa 14 curse aeriene pe săptămână", a declarat responsabilul, adăugând că majoritatea erau "adulţi singuri".
"Familiile de refugiaţi nu ar trebui să figureze printre priorităţile'' arestărilor, a declarat Cristobal J. Alex, preşedintele unei organizaţii de americani de origine latinoamericană, Latino Victory Project. "Femeile şi copiii nu sunt o ameninţare. Ei vin la frontierele noastre în căutarea securităţii", a spus el într-un comunicat, citat de France Press.
Refugiindu-se din cauza violenţei endemice din ţările lor, unde sunt cele mai mari rate ale omorurilor, zeci de mii de cetăţeni din Guatemala, Honduras şi Salvador, inclusiv numeroşi minori neînsoţiţi, au sosit în SUA în ultimii ani.
Imigraţia clandestină este o temă sensibilă în viaţa politică americană, îndeosebi în tabăra republicană, unde candidaţii la alegerile prezidenţiale sunt divizaţi în legătură cu atitudinea ce trebuie adoptată faţă de cei fără acte, între fermitate şi atitudine mai deschisă, pentru a ţine cont de electoratul hispanic.