Guvernul SUA a anunţat, luni, că a atins plafonul maxim de îndatorare stabilit de Congres, drept pentru care a adoptat o serie de măsuri de urgenţă.
Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a afirmat, într-o scrisoare adresată liderului democrat din Senatul SUA, Harry Reid, şi liderilor din Congres, că va suspenda temporar investiţiile în două fonduri de pensii. Trezoreria nu va mai emite, astfel, obligaţiuni pentru asigurarea finanţării Civil Service Retirement and Disability Fund şi Government Securities Investment Fund. Măsura va fi în vigoare până la data de 2 august.
Trezoreria a mai recurs de cinci ori la asemenea măsuri excepţionale în ultimii 20 de ani, în situaţii de impas politic: 1996, 2002, 2003, 2004 şi 2006.
Măsurile nu au niciun impact asupra plăţii pensiilor curente şi sunt prevăzute în lege tocmai pentru ca datoria publică a SUA să nu treacă de plafonul maxim fixat de Congres în februarie: aproape 14.300 miliarde de dolari.
Potrivit aşteptărilor, Congresul nu va mări plafonul de îndatorare mai devreme de vara acestui an. În situaţia în care Congresul nu creşte limita datoriei, Statele Unite vor avea probleme în rambursarea plăţilor, putând izbucni o nouă criză financiară.
Recent, Timothy Geithner a avertizat că, în lipsa creşterii plafonului datoriei, guvernul ar putea fi obligat să îngheţe cheltuielile, inclusiv plăţile către investitori, companii, cetăţeni şi armată, generând un şoc în economia americană. Astfel, spune Geithner, economia SUA ar putea cădea într-o nouă recesiune.
La rândul său, preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat, recent, că eşecul în creşterea plafonului de îndatorare ar putea crea probleme în sistemul financiar global şi ar duce Statele Unite într-o nouă recesiune.
Agenţia de evaluare financiară "Standard&Poor"s" a revizuit, în aprilie, în sens negativ perspectiva ratingului SUA ("AAA") la "negativă", de la "stabilă".