SUA Atac al preşedintelui Obama împotriva lui Trump

Internaţional / 8 mai 2016

Barack Obama (Sursa foto: Facebook)

Barack Obama (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 12:00 Trump: "Voi obţine milioane de voturi chiar de la democraţi"

Donald Trump, candidatul republican care se află cel mai aproape de nominalizarea pentru candidatura la preşedinţia Statelor Unite, a declarat, în urma criticilor venite din partea unor importanţi lideri ai propriului partid, că nu este obligat să unească formaţiunea în jurul său şi că, de fapt, nici nu-şi doreşte acest lucru.

Şi asta pentru că e convins că va obţine "milioane de voturi din partea unor persoane venite din tabăra democrată", pentru că aceştia apreciază modul lui de a face comerţ, a spus Trump, citat de Gândul.

"Trebuie, într-adevăr, unit?", s-a întrebat retoric candidatul republican aflat în linie dreaptă în cursa pentru Casa Albă, într-un interviu acordat postului de televiziune american ABC.

Tot Trump a şi răspuns întrebării, recunoscând că e de părere că nu e neapărat nevoie ca partidul să se coaguleze în jurul său şi că nu toţi pot să-l accepte aşa cum este, pentru că e foarte diferit de toţi politicienii republicani de până acum. "De fapt, nu cred. Fără îndoială, sunt foarte diferit de toţi cei care au fost candidaţi", a spus Trump.

"Ar fi mai bine dacă Partidul Republican ar rămâne unit, cred că ar fi ceva bun. Dar nu cred că trebuie, într-adevăr, unificat în sens tradiţional", a explicat republicanul, contestat puternic chiar în rândurile formaţiunii pe care o reprezintă.

După ce marţi, în statul Indiana, Donald Trump a obţinut o nouă victorie, ceilalţi doi adeversari ai săi s-au retras, lăsându-i acestuia cale liberă spre o confruntare directă la urne. Astfel, începând de săptămâna trecută, un număr tot mai mare de politicieni republicani şi oficiali americani - printre care şi Mitt Romney, fost candidat la prezidenţiale în 2012, şi doi foşti preşedinţi americani, George W. Bush şi tatăl acestuia, George H. W. Bush - au declarat că nu-l susţin pe magnat şi s-au alăturat unei mişcări numite "Niciodată Trump".

Cu toate acestea Donald Trump spune clar şi răspicat că nu are nevoie să fie sprijinit de partid, pentru că vrea să-i adune în jurul său şi pe alegătorii tradiţional democraţi.

"Voi ieşi afară şi voi primi milioane de persoane venite de la democraţi. Voi obţine votul oamenilor lui Bernie Sanders, pentru că lor le place cum fac comerţ", a conchis Trump.

(S.A.)

-----------

Preşedintele american Barack Obama l-a atacat vineri pe Donald Trump, singurul candidat la Casa Albă al unui Partid Republican intrat în haos după ce a eşuat în blocarea ascensiunii miliardarului, comentează AFP, preluată de Agerpres.

Preşedinţia SUA ''nu este un divertisment. Nu este nici o emisiune de telerealitate'', a lansat Obama în cadrul unei conferinţe de presă.

Înainte de a se lansa în campanie, miliardarul de 69 de ani, care a făcut avere în domeniul imobiliar, era cunoscut publicului larg mai ales ca animator-vedetă al emisiunii de telerealitate The Apprentice, pentru imobilele şi cazinourile pe care le deţine şi pentru divorţurile sale.

"Traversăm momente dificile şi preşedinţia este într-adevăr o funcţie serioasă'', a subliniat Obama, care conduce executivul american de 7 ani şi care nu uită niciodată să amintească cât de nepregătit pentru funcţia prezidenţială este omul de afaceri republican.

Puţine persoane îl considerau pe Donald Trump un candidat serios când şi-a lansat campania în iunie anul trecut pentru a înfrunta alţi 16 pretendenţi conservatori.

Dar după victoria sa în Indiana marţi şi după retragerea principalului său rival Ted Cruz, învestitura Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie pare asigurată celui care nu a ocupat niciodată o funcţie electivă.

Această candidatură divizează şi mai mult un partid zdruncinat deja de controversatele sale declaraţii despre imigraţie, musulmani, construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, NATO şi programul nuclear.

Însuşi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, a declarat joi că ''nu este încă pregătit'' să-l susţină.

Donald Trump s-a declarat vineri ''surprins'' de cuvintele lui Paul Ryan. El îl va întâlni totuşi săptămâna viitoare, împreună cu preşedintele partidului Reince Priebus, pentru a încerca să-şi atragă de partea lui aparatul de partid care îl detestă.

Priebus anunţase marţi că Trump va fi probabil candidatul partidului şi lansase un apel la ''unitatea'' formaţiunii sale politice.

Partidul Republican pare să se confrunte de acum înainte cu o reală criză existenţială. "Este sigur că există o dezbatere în cadrul Partidului Republican despre cine sunt ei şi ce reprezintă'', a estimat Barack Obama.

Preşedintele democrat a evocat o veritabilă "cvadratură a cercului' pentru adversarii săi republicani, subliniind că , dimpotrivă, candidaţii democraţi Hillary Clinton şi Bernie Sanders au multe puncte comune.

Adresându-li-se republicanilor care ezită să-l susţină pe Trump, Barack Obama le-a cerut să examineze detaliat trecutul magnatului imobiliar: ''El are un bilanţ lung care trebuie privit îndeaproape şi este important pentru noi să fie luate în serios declaraţiile pe care le-a rostit în trecut'', a spus Obama.

Ca un semn al confuziei din cadrul republicanilor, senatorul şi candidatul înfrânt în alegerile primare Lindsay Graham a afirmat vineri că ''nu poate vota'' pentru Trump, nici pentru probabila rivală democrată a acestuia, Hillary Clinton.

''Nu cred ca el să fie un conservator republican fiabil sau care să arate judecata şi temperamentul necesare unui comandant şef'', a estimat senatorul statului Carolina de Sud.

Un alt mare perdant al alegerilor primare, fiu şi frate de preşedinţi, Jeb Bush i-a dezavuat şi el pe Hillary Clinton şi pe Donald Trump, afirmând pe Facebook că miliardarul nu are ''umilinţa'' şi nici ''temperamentul şi forţa de caracter'' necesare pentru a fi preşedinte.

Bush şi Graham au afirmat că îşi vor concentra forţele pentru menţinerea unei majorităţi republicane în cele două camere ale Congresului.

Lindsay Graham nu se va duce la Convenţia de învestitură a partidului său în iulie, care va fi boicotată şi de liderul contestatarilor lui Trump şi ex-candidat republican la Casa Albă în 2012, Mitt Romney.

În afara adversarilor din propria tabără, unii dintre susţinătorii săi ar putea de asemenea să-i pună probleme. În februarie, Trump refuzase să-şi exprime dezacordul faţă de un fost conducător al Ku Klux Klan, David Duke, care l-a sprijinit oficial.David Duke a salutat miercuri posibilitatea ca Donald Trump să poată deveni candidatul republican pentru Casa Albă, afirmând că el "i-a învins pe toţi candidaţii evreilor care controlează" SUA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Politicienii americani sunt speriati ca un candidat antisistem ca TRUMP AR PUTEA AJUNGE PRESEDINTE..Cred ca va dezmorti multe sisteme anchilozate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb