Statele Unite au impus sancţiuni împotriva procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, la o săptămână după un ordin executiv semnat în acest sens de Donald Trump, notează AFP.
Departamentul american al Trezoreriei a scris într-un comunicat că i-a impus sancţiuni lui Karim Khan în legătură cu ordinul executiv din 6 februarie.
Karim Khan, cetăţean britanic, a iniţiat procedurile care au condus CPI la sfârşitul anului 2024 să emită mandate de arestare contra premierului israelian Benjamin Netanyahu şi fostului său ministru al apărării Yoav Gallant.
Judecătorii instituţiei judiciare au estimat că există 'motive rezonabile' pentru a-i suspecta pe cei doi de crime de război şi crime împotriva umanităţii în războiul din Fâşia Gaza, care a urmat atacului fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie 2023.
Textul ordinului executiv semnat de Donald Trump la începutul acestei luni acuză CPI că 's-a angajat în acţiuni ilegale şi fără temei împotriva Americii şi a aliatului nostru apropiat Israelul', făcând referire, de asemenea, la o anchetă asupra unor presupuse crime de război comise de soldaţi americani în Afganistan. Interzice intrarea în Statele Unite personalului CPI şi familiilor acestora, precum şi oricărei persoane despre care se consideră că a contribuit la lucrările anchetei. Şi prevede îngheţarea activelor lor deţinute în Statele Unite, scrie AFP.
Curtea cu sediul la Haga (Ţările de Jos) a condamnat acest ordin menit să 'submineze activitatea sa judiciară independentă şi imparţială'.
Nici Statele Unite, nici Israelul nu sunt membri ai CPI, jurisdicţie permanentă însărcinată cu urmărirea şi judecarea persoanelor acuzate de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.
Fondată în 2002, are în prezent 124 de state membre şi a emis doar câteva condamnări de la crearea sa.
În timpul primului mandat al lui Donald Trump, CPI, în special procurorul său de atunci, Fatou Bensouda, a fost ţinta sancţiunilor americane - ridicate de Joe Biden la scurt timp după ce a venit la putere în 2021.
1. Hazardul moral
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 08:57)
Hazardul moral musca din demnitatea popoarelor libere. Dubla masura in justitie: unii sunt criminali de razboi si pot fi arestati oricand, altii se bucura de sprijinul Americii si sunt curati ca lacrima
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 09:38)
Nimic nou sub soare. Dupa al 2-lea razboi mondial unii au fost eroi iar altii criminali.