SUA, pregătite de apărarea colectivă a aliaţilor

SUA, pregătite de apărarea colectivă a aliaţilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică #Adevărul - prima victimă / 14 martie 2022

Kamala Harris, vicepreşedintele SUA

Kamala Harris, vicepreşedintele SUA

Kamala Harris, vicepreşedintele SUA: "Atacul împotriva unei ţări NATO este un atac împotriva tuturor statelor membre ale alianţei" Klaus Iohannis: "Am convenit operaţionalizarea rapidă a grupului de luptă a NATO pe teritoriul României"

Kamala Harris, vicepreşedintele SUA, a reafirmat, cu prilejul vizitei oficiale de vinerea trecută, la Bucureşti, angajamentul ţării sale de a respecta dispoziţiile articolului 5 din Tratatul NATO, articol care pevede apărarea colectivă, de către toţi aliaţii, a unui stat membru atacat de o ţară terţă.

"Angajamentul SUA faţă de articolul 5 este absolut ferm. Noi luăm foarte în serios acest lucru şi suntem gata să acţionăm şi înţelegem că atacul împotriva unei ţări NATO este un atac împotriva tuturor statelor membre. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Sunt aici să reîntăresc acest angajament al SUA. Puterea alianţei noastre este acum mai mare decât oricând şi include angajamentul nostru de respectare şi apărare a principiilor noastre şi integritatea teritorială a statelor independente. (...) SUA sunt angajate în parteneriatul cu România. Cel mai recent am trimis un batalion din forţele Stryker în România. În acest moment, 2000 de militari americani apără din România Flancul estic al NATO. Este o situaţie dinamică pe care o evaluăm permanent. (...) Am discutat despre toate problemele inclusiv despre cele din zona Mării Negre. Legat de vulnerabilitatea situaţiei în zonă, ne dăm seama de locul geografic al României şi ne uităm şi la ceilalţi aliaţi din Flancul estic, care sunt toţi vulnerabili. De aceea am întărit în ultimele săptămâni sprijinul nostru în funcţie de nevoile care există în aceste state", a declarat Kamala Harris, la finalul discuţiilor pe care le-a avut cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Florin Cîţu (Senat) şi Marcel Ciolacu (Camera Deputaţilor).

Vicepreşedintele SUA a menţionat că "orice atac intenţionat asupra civililor din Ucraina este o crimă" şi că statele aliate plătesc şi ele preţul acestui război, prin prisma efectelor sancţiunilor economice şi financiare impuse Federaţiei Ruse.

"Suntem într-o situaţie cu totul deosebită. Suntem martori la ororile care se întâmplă în Ucraina. Trebuie să plătim un preţ şi să fim alături de prietenii noştri. Este greu, costă, nu e uşor, dar prietenia se bazează pe valori comune. Am observat la Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Considerăm în continuare că diplomaţia este modalitatea de a se rezolva aceste probleme. Trebuie să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi că există consecinţe serioase în privinţa responsabilităţii în ceea ce face Rusia", a spus Kamala Harris.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat:

"Vizita vicepreşedintelui american reflectă profunzimea parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul SUA pentru securitatea României şi aliaţilor de pe Flancul Estic. Doamna vicepreşedinte a SUA a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 privind apărarea colectivă din Tratatul NATO care garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat membru va primi răspunsul prompt şi decisiv al întregii alianţe. NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. (...) Am stabilit să cooperăm pentru descurajarea oricărei agresiuni pe Flancul estic cu accent pe partea din zona Mării Negre şi am convenit operaţionalizarea rapidă a grupului de luptă a NATO pe teritoriul României. Rusia şi-a început atacul împotriva Ucrainei din sud, din zona Mării Negre. E un scenariu despre care am avertizat de-a lungul anilor. România are 650 km de graniţă cu Ucraina. Suntem îngrijoraţi în privinţa Flancului Estic şi de aceea lucrăm pentru consolidarea acestuia, care trebuie să fie echilibrat în toate părţile sale. El trebuie să apere întreaga alianţă nord-atlantică. Aliaţii din această zonă trebuie să materializeze o forţă puternică, care să funcţioneze ca un zid de descurajare a oricărei agresiuni. Am discutat despre creşterea prezenţei SUA în Flancul Estic şi despre parteneriatul dintre forţele noastre militare".

Preşedintele Iohannis a amintit că ţara noastră a crescut contribuţia pentru forţele armate, de la 2% la 2,5% din Produsul Intern Brut şi că respectă sancţiunile impuse Federaţiei Ruse chiar dacă aceste au implicaţii asupra economiei naţionale.

"Am analizat perspectivele securităţii energetice. Am fost de acord că această criză poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independenţă energetică europeană faţă de gazul rusesc, prin investiţii masive în surse regenerabile, în sectorul nuclear civil, prin diversificarea surselor şi interconectivitate crescută", a mai spus Klaus Iohannis.

El a menţionat că a mai discutat cu vicepreşedintele SUA şi chestiunea privind relaxarea regimului de vize pentru cetăţenii români, adică despre programul Visa Waver, şi speră că în curând rezultatele vor fi pozitive.

România se află acum în prima linie a democraţiei occidentale şi contăm pe sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru a o apăra împreună, este mesajul pe care Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor susţine că l-a transmis vicepreşedintelui SUA, Kamala Harris.

"Acesta este mesajul principal pe care i l-am transmis astăzi doamnei vicepreşedinte al SUA, Kamala Harris, pe care am asigurat-o de deplinul nostru angajament în protejarea valorilor noastre democratice şi a intereselor de securitate pe care naţiunile noastre le au în calitate de aliaţi NATO. În acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi că ceea ce se întâmplă în Ucraina are un impact direct asupra noastră, a tuturor. Lumea s-a schimbat, iar noi ne confruntăm cu o nouă realitate. Acest lucru înseamnă noi provocări pentru poporul nostru, pentru economia noastră şi pentru structura noastră socială. Vom continua să sprijinim refugiaţii care ajung în ţara noastră, dar trebuie să ne gândim şi la familiile noastre şi la copiii noştri. De aceea, parteneriatul nostru strategic trebuie să fie dezvoltat şi să includă o cooperare economică mai puternică. Investiţii americane în energie, apărare, comerţ şi sectoarele financiare sunt absolut esenţiale. Românii sunt gata să ajute în acest moment dificil, dar avem nevoie de întregul sprijin şi suport din partea partenerilor noştri pentru ca impactul economic şi social asupra ţării noastre să fie cât mai redus", a declarat Marcel Ciolacu.

-----------------------------------

Principalele subiecte de discuţie cu vicepreşedintele american Kamala Harris au fost sancţiunile dure aplicate Rusiei de SUA şi susţinerea noastră deplină pentru majorarea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, a afirmat Florin Cîţu, preşedintele Senatului.

"Un alt mesaj important a fost despre oportunităţile strategice în contextul investiţiilor americane în România. Ţara noastră are nevoie de o economie puternică, bazată pe investiţii. România susţine agenda noastră comună care se bazează pe prosperitate, valori democratice şi pe interesele comune de securitate ca aliaţi NATO", a precizat Florin Cîţu.

-----------------------------------

După întrevederea cu vicepreşedintele american Kamala Harris, premierul Nicolae Ciucă a spus: "Am avut ocazia să transmit mulţumirile Guvernului României pentru garanţiile de securitate oferite în cadrul NATO şi al Parteneriatului Strategic România-SUA, dar mai ales pentru reconfirmarea angajamentului de a apăra fiecare centimetru din statele membre ale Organizaţiei Nord-Atlantice".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb