Actualizare 18:36 Kremlinul anunţă că Putin nu-l va primi pe Tillerson în cadrul vizitei de săptămâna aceasta
Kremlinul a anunţat astăzi că secretarul de stat american Rex Tillerson nu se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul vizitei de miercuri de la Moscova, transmite agenţia Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor că şeful diplomaţiei americane se va întâlni cu omologul său rus, Seghei Lavrov.
Peskov nu a precizat de ce Putin nu îl va primi pe Tillerson.
(S.A.)
-----------
Statele Unite ale Americii au avertizat că sunt pregătite să lanseze noi atacuri aeriene împotriva regimului sirian şi să impună noi sancţiuni economice, după ce, vineri, au bombardat baza aeriană siriană de la al-Shayyrat, relatează AFP.
"Suntem pregătiţi să facem mai mult, dar sperăm că nu va fi necesar", a avertizat ambasadorul american la ONU Nikki Haley, în Consiliul de Securitate. Nikki Haley a făcut această declaraţie într-o reuniune de urgenţă a Consiliului ONU, consacrată acţiunii militare a Washington-ului împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a spus, la rândul său, că Washington-ul va anunţa în curând "sancţiuni suplimentare împotriva Siriei".
Atacul SUA a avut loc la trei zile de la presupusul atac chimic asupra oraşului rebel Khan Sheikhoun, în nord-vestul ţării, soldat cu cel puţin 86 de morţi, care a şocat lumea, iar puterea siriană a fost arătată cu degetul, potrivit News.ro. Pentagonul îi suspectează pe sirieni că au fost ajutaţi în această operaţiune, însă militarii americani nu au mers până la acuza direct Rusia.
Reacţia rusă "este foarte dezamăgitoare", şi-a exprimat regretul secretarul de stat american Rex Tillerson. Însă, în pofida furiei Rusiei faţă de atacul SUA, vizita sa la Moscova, prevăzută săptămâna aceasta, nu a fost anulată.
"Statele Unite au atacat teritoriul suveran al Siriei. Noi catalogăm acest atac drept o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi un act de agresiune", a declarat reprezentantul Moscovei la ONU, Vladimir Safronkov. În opinia sa, bombardamentele au fost "ilegitime" şi a avertizat că vor exista consecinţe serioase pentru stabilitatea regională şi internaţională după prima acţiune militară majoră a administraţiei Trump.
În urma atacului, Rusia şi-a suspendat acordul cu Statele Unite privind siguranţa zborului în spaţiul aerian sirian.
Atacurile americane au fost ordonate joi, de Donald Trump, care s-a pronunţat totuşi împotriva unei intervenţii directe împotriva regimului sirian. El nu a căutat să obţină autorizaţia Consiliului de Securitate înainte de această acţiune.
Către ora locală 03.40 (şi ora României), 59 de rachete de croazieră de tip Tomahawk au fost trase de navele USS Porter şi USS Ross, din regiunea Mării Mediterane, asupra bazei aeriene de la al-Shaayrat (centru). Câteva ore mai târziu, armata siriană a anunţat "şase morţi, răniţi şi pagube materiale importante". Agenţia de presă oficială Sana a anunţat ulterior moartea a nouă civili, inclusiv copii, în sate vecine.
Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a catalogat atacul american drept o acţiune "pripită" şi a condamnat un "comportament nesăbuit şi iresponsabil" din partea Washington-ului. De asemenea, acesta a precizat că americanii au fost înşelaţi în mod naiv de o falsă campanie de propagandă pentru a lansa atacul cu rachete de croazieră asupra bazei al-Shaayrat.
Susţinătorii de extremă dreapta ai lui Donald Trump l-au atacat pe preşedinte, acuzându-l că şi-a abandonat poziţiile electorale izolaţioniste.
Trump a explicat că aceste atacuri au fost "direct legate" de raidul aerian imputat marţi armatei siriene împotriva localităţii Khan Sheikhoun.
Coaliţia opoziţiei politice siriene a aplaudat operaţiunea americană, chiar dacă "atacarea unui singur aeroport nu este suficientă", potrivit lui Mohammad Allouche, membru al Înaltului Comitet pentru Negocieri.
Şi Turcia a salutat atacul american, considerându-l o evoluţie "importantă şi semnificativă" şi a îndemnat la o poziţie susţinută şi dură împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, care să-l facă "incapabil să mai dăuneze propriului popor".
Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat, sâmbătă, că îşi anulează vizita în Rusia, prevăzută pentru astăzi, din cauza "evoluţiilor din Siria". Acesta a menţionat că, acum, prioritatea sa este să continue contactul cu SUA şi alţii, în vederea "organizării unei susţineri internaţionale coordonate a unui armistiţiu pe teren şi intensificării procesului politic".
Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Matthew Rycroft, a afirmat că rachetele de croazieră americane reprezintă un "răspuns proporţional faţă de o serie de acţiuni de nedescris".
Secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a cerut părţilor implicate în conflictul sirian să se abţină de la acţiuni care ar provoca şi mai multă suferinţă civililor din Siria.
Preşedintele Franţei, François Hollande, a apreciat că "răspunsul" Statelor Unite ar trebui "să fie continuat la nivel internaţional, în cadrul ONU dacă este posibil".
Şi cancelarul german Angela Merkel vrea ca al-Assad să fie tras la răspundere pentru "acte criminale".
Ministerul Afacerilor Externe din România consideră că acţiunea SUA în Siria este o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice şi subliniază că ţara noastră sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria.
Zeci de studenţi sirieni s-au adunat sâmbătă în faţa sediului ONU din Damasc şi au protestat faţă de atacul american. Protestatarii purtau bannere şi strigau sloganuri antiamericane precum "Moarte americii" şi "Moarte Israelului".
Premierul Rusiei, Dimitri Medvedev, a declarat că atacul american a fost la un pas de declanşarea unei confruntări militare între Moscova şi Washington, şi a atras atenţia asupra riscurilor pe care şi le-a asumat astfel preşedintele Trump.