SUA răspunde la blocada maritimă gândită de China: sprijin amplificat pentru aliaţii din zona indo-pacifică

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 noiembrie

Garda de Coastă a Statelor Unite (U.S. Coast Guard) şi-a declarat intenţia de a intensifica sprijinul acordat aliaţilor săi regionali prin desfăşurarea de echipe specializate, resurse de instruire şi alte active menite să contribuie la consolidarea capacităţilor locale de apărare a zonelor economice exclusive şi protecţia resurselor naturale împotriva exploatării. (Sursa foto: pacificarea.uscg.mil/ Cutters/CGCHARRIETLANE/)

Garda de Coastă a Statelor Unite (U.S. Coast Guard) şi-a declarat intenţia de a intensifica sprijinul acordat aliaţilor săi regionali prin desfăşurarea de echipe specializate, resurse de instruire şi alte active menite să contribuie la consolidarea capacităţilor locale de apărare a zonelor economice exclusive şi protecţia resurselor naturale împotriva exploatării. (Sursa foto: pacificarea.uscg.mil/ Cutters/CGCHARRIETLANE/)

English Version

Într-un context geopolitic tensionat, marcat de creşterea influenţei militare şi economice a Chinei în regiunea Indo-Pacific, Garda de Coastă a Statelor Unite (U.S. Coast Guard) şi-a declarat intenţia de a intensifica sprijinul acordat aliaţilor săi regionali prin desfăşurarea de echipe specializate, resurse de instruire şi alte active menite să contribuie la consolidarea capacităţilor locale de apărare a zonelor economice exclusive şi protecţia resurselor naturale împotriva exploatării. Conform raportului "2024 Operational Posture" publicat de U.S. Coast Guard pe 25 octombrie, aceasta iniţiativă subliniază importanţa geostrategică a regiunii pentru Statele Unite, rolul său crucial în comerţul global şi necesitatea unei "ordini maritime libere, deschise şi bazate pe reguli."

Raportul detaliază priorităţile Gărzii de Coastă pentru anul următor şi include angajamentul SUA de a colabora mai strâns cu naţiunile din Asia de Sud-Est şi Asia de Sud, punând accent pe consiliere, instruire, desfăşurarea de forţe şi dezvoltarea capacităţilor. În plus, SUA şi-au reafirmat sprijinul pentru eforturile aliaţilor din regiune de a combate practicile de pescuit predatoare, care afectează grav resursele marine şi economiile locale. În timp ce raportul nu menţionează direct China, este evident că decizia Statelor Unite vine ca un răspuns la activităţile tot mai agresive şi influenţa crescândă a regimului comunist chinez în zona Indo-Pacific. Garda de Coastă americană intenţionează să sporească capacitatea pazei de coastă locale pentru a face faţă influenţelor "maligne," pentru a impune respectarea legilor naţionale şi pentru a răspunde provocărilor prioritare, precum schimbările climatice.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, Garda de Coastă va desfăşura navele sale din clasa "National Security Cutter," piese centrale ale flotei sale, în Pacificul de Vest, alături de relocarea navei Harriet Lane în zona Indo-Pacific. În plus, va continua să desfăşoare operaţiuni cu nave rapide de răspuns şi drage de semnalizare în Oceania, consolidând astfel prezenţa şi capacitatea de răspuns în regiune.

Această măsură vine la scurt timp după o conferinţă de presă din 18 octombrie, în cadrul căreia secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat asupra comportamentului "din ce în ce mai coercitiv" al Chinei în zona Indo-Pacific şi a subliniat importanţa cooperării cu aliaţii regionali. "Suntem, de asemenea, îngrijoraţi de alinierea tot mai strânsă între Rusia şi Republica Populară Chineză (RPC), inclusiv de sprijinul RPC pentru războiul de alegere, nejustificat, al lui [preşedintele rus Vladimir Putin] împotriva Ucrainei, ceea ce face ca cooperarea noastră strânsă cu prietenii noştri din Indo-Pacific să fie mai vitală ca niciodată," a declarat Austin.

În ultimele luni, China şi-a intensificat activităţile militare agresive faţă de vecinii săi, inclusiv Taiwanul, Filipinele şi Japonia. Luna trecută, forţele navale şi aeriene chineze au desfăşurat exerciţii militare comune cu Rusia în Marea Japoniei şi Marea Okhotsk, în nordul insulei japoneze Hokkaido, având drept obiectiv consolidarea cooperării strategice şi îmbunătăţirea capacităţii de a răspunde împreună la "ameninţările de securitate."

Ministerul Apărării din Taiwan a raportat o intensificare semnificativă a activităţilor militare chineze în jurul insulei, detectând pe 27 octombrie 22 de avioane militare şi şapte nave în apropierea insulei, dintre care 17 avioane au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwanului.

Într-o declaraţie din 10 octombrie, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a condamnat comportamentul gărzilor de coastă chineze, acuzându-le că au folosit tunuri de apă, au semnalizat sonor agresiv şi au ciocnit ambarcaţiuni maritime filipineze în timpul a trei confruntări separate în apropierea Shoalului Sabina (cunoscut şi sub numele de Xianbin în Beijing şi Escoda în Manila), o zonă disputată.

În răspuns la situaţia din Marea Chinei de Sud, Statele Unite au anunţat săptămâna trecută alocarea a 8 milioane dolari pentru modernizarea Gărzii de Coastă a Filipinelor (PCG). Această decizie a fost luată în urma dialogului maritim SUA-Filipine desfăşurat în Manila pe 24 octombrie şi are ca scop sprijinirea dezvoltării infrastructurii, a programelor de instruire şi a planificării achiziţiilor de resurse ale PCG. Potrivit unei declaraţii emise pe 28 octombrie de Ambasada SUA din Manila, finanţarea este esenţială pentru întărirea capacităţii PCG de a răspunde provocărilor maritime şi de a proteja suveranitatea naţională a Filipinelor în zonele disputate.

În cadrul reuniunii, delegaţiile celor două ţări au discutat modalităţi de abordare a provocărilor maritime din Marea Chinei de Sud, subliniind importanţa respectării deciziei tribunalului internaţional din 2016, care a stabilit că revendicările teritoriale ale Chinei nu au bază legală. Partidul Comunist Chinez a refuzat să accepte sau să recunoască această hotărâre, menţinându-şi pretenţiile teritoriale asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, incluzând recife şi insule ce se suprapun cu zonele economice exclusive ale Vietnamului, Malaeziei, Bruneiului, Taiwanului şi Filipinelor.

Intenţia Statelor Unite de a întări capacităţile aliaţilor din Indo-Pacific reflectă o strategie mai amplă de contracarare a influenţei Chinei şi de menţinere a ordinii maritime bazate pe reguli. Prin extinderea prezenţei sale navale şi sprijinirea aliaţilor regionali în consolidarea resurselor şi a capacităţilor, SUA transmit un mesaj puternic: zona Indo-Pacific rămâne o prioritate de securitate şi interesele economice şi de suveranitate ale naţiunilor din regiune trebuie respectate. În timp ce tensiunile continuă să escaladeze, sprijinul SUA ar putea deveni un factor decisiv în menţinerea stabilităţii şi securităţii în această regiune din ce în ce mai contestată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb